mizw Opublikowano 30 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2017 Witajcie. Robię drugi w życiu starter na mieszadle. Padło na WLP001. Niestety po około 12h od rozpoczęcia mieszania okazało się, że wytworzyła się mega duża czapka piany w kolbie, która z sukcesem z niej wychodzi podważając aluminową czapeczkę. Dzieje się to na włączonym mieszadle - pęcherzyki powietrza podnoszą całość i po chwili piana jest już u góry kolby. Starter ma pojemność około 800ml (ok 10BLG) w kolbie 1l. Wcześniej na lagerowym starterze z Wyest'a nie miałem takich problemów. Co robić ? Dać pianie opaść? Schłodzić ? Wylać bo już po sterylności? Zagubiony jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kowalczyka Opublikowano 30 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2017 Na przyszłość to chyba kręcić około litrowe startery w 2 litrowej kolbie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czeburaszka710 Opublikowano 30 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2017 Ja bym też zmniejszył obroty na mieszadle . Niema potrzeby robić wir aż do dna . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi