coder Opublikowano 1 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2010 Jakk jest już sporo odfermentowane to może być i bez rurki. Czasem trzeba uchylić pokrywke, żeby upuścić ciśnienie. primordial 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 1 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2010 (edytowane) Bez przesady Ja nigdy nie używam rurki przy cichej. Zamykam szczelnie i w ciągu dwóch tyg może 2 razy lekko rozszczelniam pokrywkę, żeby upuścić nadmiar CO2. Robię tak od zawsze praktycznie i nic się nie dzieje... No i nie zauważyłem Twojej odpowiedzi Coder, która juz wskoczyła na następną stronę Edytowane 1 Marca 2010 przez kolomar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 1 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2010 (edytowane) no ok ale wy macie za sobą xx warek a na początku może lepiej rurkę poobserwować co nie? Edytowane 1 Marca 2010 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 1 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2010 Zawsze można spróbować bez rurki będzie to ciekawe doświadczenie Taaaaa i twarda ekipa spod monopolowego co wyliże ściany Tych raczej nie wpuszczaj bo jak poczują bluesa to się nie opędzisz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grifter Opublikowano 1 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2010 (edytowane) u mnie poszlo na cicha wczoraj, fermentator z rurka i kranikiem w sumie to dosc mocno odfermentowalo bo jak narazie nic nie 'bulgocze'. w smaku jak narazie tak sobie, na pewno % sa, z 12,5blg zeszlo do 4 przy 16 litrach czekam teraz tydzien i butelkuje a w miedzy czasie czekam na kolejne zamowienie i od razu waze nastepny browar :> Edytowane 1 Marca 2010 przez Grifter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gesio0 Opublikowano 2 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2010 Ja zawsze przeprowadzałem fermentację cichą w fermentatorze z kranikiem. Rozlałem juz 10 warek i żadnego na szczęście zakażenia nie miałem. Kranik zawsze rozkładam na części, myje, płuczę i dezynfekuję. Przy rozlewaniu nic z karnikeim nie robię. Pierwsza partię piwka zlewam do peta (żeby przepłukac kranik..), resztę do butelek. No i oczywiście to co na dnie zostaje wylewam..... tez do peta. Tam się wyklaruje. Fakt jest taki, że chyba jednak kuszę los przeprowadzając cichą w fermentatorz z kranikiem. Niby opatulam kranik workiem ale zawsze coś się tam moze stworzyć... Zakażenia bym nie przezył. Chyba jednak warto zainwetsowac w dodatkowy tank. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TurTle Opublikowano 2 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2010 Ja trzymam na cichej bez rurki, zamknięte szczelnie. Nic nie wybucha Przez pierwsze 2-3 dni obserwuję dekiel i najwyżej delikatnie 'odegnę' krawędź, żeby wypuścić nadmiar CO2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiuu Opublikowano 5 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2010 Grifterze ! ............ 5. Przelewanie młodego piwa gdziekolwiek przez filtartor jest niecelowe, a w warstwie ideowej, jest... o bogowie wybaczcie mi, że to słowo wypowiem... jakąś formą "FILTRACJI", której domowi piwowarzy są najzaciętszymi wrogami !!! Przemysłówki są filtrowane, nasze piwa NIGDY !!! ........... Wasz Kris Odnośnie filtracji NIE odnośnie klarowania TAK http://www.piwo.org/forum/viewtopic.php?pid=43026#p43026 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grifter Opublikowano 20 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2010 wiec tak, w zasadzie mam juz 2 warki za soba, jedna z ekstraktow wes'a a druga z brewkita kupiona dla testu zeby porownac smak pol wes'a zlalem na cicha do drugiego fermentatora a reszta stala w tym z burzliwej. w smaku nie ma zadnej roznicy jak dla mnie piana stoi tyle samo, nagazowanie tez podobne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się