marcinos Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Witam. Mam zamiar uwarzyć dzisiaj IPA SH Galaxy . Myślałem nad czymś takim : Warka o wielkości ok. 20l - 22l Pale Ale - 5kg Karmelowy 150 EBC - 300g Zacieranie w 66° C przez 60 min Galaxy - 20g - 60 min Galaxy - 15g - 30 min Galaxy - 15g - 5min Na zimno - Galaxy - 100g - ok. 10 dni Czy moglibyście ocenić i eewntualnie coś doradzić/ zmienić ? Z góry dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opeciarz Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Skróć chmielenie na zimno do 4 maks 5 dni aby nie wyszła łodyga, reszta ok, najważniejsze to kontrola temperatury fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinos Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Dzięki wielkie za szybkie sprawdzenie . Tak słyszałem kiedys o tej łodydze, że za długo nie można trzymać ale zapomniałem . Jednak dobrze że poprosiłem o poradę. Dzięki i pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drakon Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Dziś przelewałem na cichą swoją APA na Galaxy z tego przepisu: http://www.piwo.org/topic/22724-browar-dionizy/?p=437997Po samym chmieleniu whirpolowym po otwarciu wiadra uderzył we mnie tropikalny zapach, a jeszcze dosypałem 50g na cichą. Pomyśl o chmieleniu na hop-stand bo u mnie zrobił robotę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikeyy Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2017 (edytowane) Nie polecam Galaxy na goryczkę, w moim Australian IPA (głownie galaxy + trochę vic secret), wyszła mocno łodygowa, zalegająca, nieprzyjemna goryczka. Edytowane 10 Kwietnia 2017 przez Mikeyy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bezczynność II kwartału Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2017 U mnie Galaxy zrobiło dobra robotę w #24 Hop Galaxy. Specjalnie miało było sesyjne, mało goryczki a dużo aromatu i się udało. http://www.brewness.com/pl/recipe/24-hop-galaxy/view Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinos Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Dziś przelewałem na cichą swoją APA na Galaxy z tego przepisu: http://www.piwo.org/topic/22724-browar-dionizy/?p=437997 Po samym chmieleniu whirpolowym po otwarciu wiadra uderzył we mnie tropikalny zapach, a jeszcze dosypałem 50g na cichą. Pomyśl o chmieleniu na hop-stand bo u mnie zrobił robotę. Ok. Czyli radzisz 50g na whirpool i 50g cicha ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drakon Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Dziś przelewałem na cichą swoją APA na Galaxy z tego przepisu: http://www.piwo.org/topic/22724-browar-dionizy/?p=437997 Po samym chmieleniu whirpolowym po otwarciu wiadra uderzył we mnie tropikalny zapach, a jeszcze dosypałem 50g na cichą. Pomyśl o chmieleniu na hop-stand bo u mnie zrobił robotę. Ok. Czyli radzisz 50g na whirpool i 50g cicha ? Będziesz Pan zadowolony Ja robiłem hop-stand 80min w 80C. @Mikeyy, a na goryczkę nie próbowałem bo chyba poleciałem standardowo jakimś magnumem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinos Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Dzięki jeszcze raz za wszystkie sugestie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2017 I te 300g karmelu 150 to moze byc za duzo. Przynajmniej dla mnie za duzo. Dalbym 300g karmelowego 30 albo bisciut. Wyslano z amiga 600 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinos Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Tak ale dodałem ten karmelowy ponieważ taki mi został z poprzedniej warki a chciałbym go wykorzystać bo mi zalega Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Zrobisz to bedziesz wiedzial co i jak. Ja lubie ipa z mala zawartoscia karmelu. A jak juz to daje wlasnie karmel 30 albo bisciut. Nie przyciemna tak piwka i jest delikatniejszy w odbiorze i bardziej ciasteczkowy. Robilem jakis czas temu ipa i dalem 200g karmelu 150. I jak dla mnie to za duzo. Ale to moja opinia i nie koniecznie musi to smakowac komu innemu. Pamietaj ze 300g tego slodu to jakies nie cale 2 zlote. Wiec mniej niz 10gr za butelke. Tez kiedys cos mi tam zostawalo i za wszelka cene chcialem to wykorzystac no bo "co ja z tym zrobie", ale po kilku takich eksperymentach odposcilem bo piwo nie do konca mi smakowalo i nie osiagalem tego co chcialem. Amiga 600 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Ale to jest kwestia gustu, teraz jest moda na bardzo wytrawne, wręcz wodniste IPA. Z odrobiną słodu karmelowego (bo przecież to jest tylko 6%) też będzie dobre. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarnik Sebol Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Witam! podłączę się. Co sądzicie o czym takim: cztery piwa , baza wszystkich taka sama Pilzneński 5kg Pale Ale 0,5kg Carapils 75g Magnum 25g na 60 ' zacieranie 62C 30' i 72C 30' Drożdże Fm42 Stare Nadreńskie Fermentacja w dolnym zakresie. i teraz 1. Dodatek Earl Grey 100g na cichą 14 dni. 2. Dodatek Yerba Mate (selecta) na cichą 14 dni 3. Dodatek trawy cytrynowej 20g na ostatnie 15 min warzenia 4. Dodatek kwiatów czarnego bzu 500g lub 100 bladaszków i albo wywar ( 2 dni w zimnej wodzi ,zagotowanie odcedzenie i na ostatnie 15 min warzenia) , albo ta sama ilość bezpośrednio na ostatnie 15 min warzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 21 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2017 Dodatków osobiście nie znoszę. W jakie Blg i IBU celujesz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lasek Opublikowano 21 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2017 Witam! podłączę się. Co sądzicie o czym takim: cztery piwa , baza wszystkich taka sama Pilzneński 5kg Pale Ale 0,5kg Carapils 75g Magnum 25g na 60 ' zacieranie 62C 30' i 72C 30' Drożdże Fm42 Stare Nadreńskie Fermentacja w dolnym zakresie. i teraz 1. Dodatek Earl Grey 100g na cichą 14 dni. 2. Dodatek Yerba Mate (selecta) na cichą 14 dni 3. Dodatek trawy cytrynowej 20g na ostatnie 15 min warzenia 4. Dodatek kwiatów czarnego bzu 500g lub 100 bladaszków i albo wywar ( 2 dni w zimnej wodzi ,zagotowanie odcedzenie i na ostatnie 15 min warzenia) , albo ta sama ilość bezpośrednio na ostatnie 15 min warzenia. Nie rób tego, chyba że naprawdę chcesz odkryć nowy poziom niemiłej goryczy. Dodałem 100 gram earl greya na 2 dni przed rozlewem. Piwo pachnie super niczym earl grey, ale ta gorycz to chyba moje granice. Dzięki temu piwu odkryłem co to jest ściągająca wykręcająca twarz goryczka, a miałem okazje spróbować Mikkellera 1000IBU. Nie polecam tej ilości na ten czas, następnym razem jeśli spróbuje to maks 24 godziny przed rozlewem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opeciarz Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Może to zależy od herbaty, ja dałem 100 gram Earl Grey - Ahmad Tea, na 17 litrów piwa na 7 dni... jest ok, żadnej ściągającej goryczki, co więcej herbata wniosła głownie aromat herbaty i bergamotki, dodatkowa goryczka na pograniczu autosugestii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarnik Sebol Opublikowano 23 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2017 Dodatków osobiście nie znoszę. W jakie Blg i IBU celujesz? 12-13 blg ~40 ibu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarnik Sebol Opublikowano 23 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2017 Witam! podłączę się. Co sądzicie o czym takim: cztery piwa , baza wszystkich taka sama Pilzneński 5kg Pale Ale 0,5kg Carapils 75g Magnum 25g na 60 ' zacieranie 62C 30' i 72C 30' Drożdże Fm42 Stare Nadreńskie Fermentacja w dolnym zakresie. i teraz 1. Dodatek Earl Grey 100g na cichą 14 dni. 2. Dodatek Yerba Mate (selecta) na cichą 14 dni 3. Dodatek trawy cytrynowej 20g na ostatnie 15 min warzenia 4. Dodatek kwiatów czarnego bzu 500g lub 100 bladaszków i albo wywar ( 2 dni w zimnej wodzi ,zagotowanie odcedzenie i na ostatnie 15 min warzenia) , albo ta sama ilość bezpośrednio na ostatnie 15 min warzenia. Nie rób tego, chyba że naprawdę chcesz odkryć nowy poziom niemiłej goryczy. Dodałem 100 gram earl greya na 2 dni przed rozlewem. Piwo pachnie super niczym earl grey, ale ta gorycz to chyba moje granice. Dzięki temu piwu odkryłem co to jest ściągająca wykręcająca twarz goryczka, a miałem okazje spróbować Mikkellera 1000IBU. Nie polecam tej ilości na ten czas, następnym razem jeśli spróbuje to maks 24 godziny przed rozlewem. Dlatego właśnie pytam, zbieram informacje, do warzenia jeszcze tydzień ,do cichej tym bardziej daleko, do tego czasu coś mi się rozjaśni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się