Puchacz Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Witajcie, po 5 warkach postanowiłem zrobić porządek z moimi zapiskami. Jak do tej pory uwarzyłem AIPĘ, American Wheat, Foreign Extra Stout, NEIPĘ i Summer Ale, z czego dwa ostatnie jeszcze czekają na zabutelkowanie, dochodząc na cichej. Wszystkie moje podejścia można sprawdzić tutaj: https://brewness.com/pl/recipes/user/Puchacz , od teraz i tu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Puchacz Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2017 (edytowane) Dzisiaj na ogień poszła 6. warka "Katastrofa w nadfiolecie", będzie to piwo w stylu wolnym AIPA. Musiałem zrobić inwentaryzacje w moim magazynku słodów. Zostało mi z 8 rodzajów słodów karmelowych i ciemnych, pakowanych po 1 kg. 3,5 kg pszenicznego, 4,5 kg monachijskiego, 5 kg żytniego, 0,9 kg pilzeńskiego i 0,4 carapils. W lodówce czeka gęstwa po NEIPA (przepłukana 2 razy, ma teraz 4 dni) w Summer Ale znalazłem muszkę owocówkę. Póki co, piwo nie ma żadnych objawów infekcji, i mieć nie będzie! warka: 6. styl: wolny AIPA surowce: Strzegom pale ale - 0,9 kg Weyermann Carapils - 0,2 kg Optima monachijski - 2,5 kg Optima żytni 0,2 kg zacieranie: 70' 55C 60' 64C 30' 72C 5' 78C chmielenie: 60' chinook 15 g 25' amarillo 14 g 15' mosaic 13 g 0' galaxy 12 g na zimno: 7 dni 20 g amarillo 3 dni 20 g galaxy drożdże: S-04 6 g sumy: ilość wody do zacierania - 11,4 l całkowita objętość zacieru - 15.2 l ilość gotowanej brzeczki - 17 l gęstość przed gotowaniem - 10,5 blg gęstość po gotowaniu - 15,1 objętość piwa po gotowaniu -12,5 korekta gęstości gęstość po korekcie: 13,5 blg objętość przed zadaniem drożdży: 14 l Edytowane 12 Kwietnia 2017 przez Puchacz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się