johnny13pl Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Kompletuje graty do budowy kadzi zaciernej, mnóstwo informacji już zebrałem, ale jedna rzecz mi nie daje spokoju, jest nim tytułowy czujnik temperatury. Przeglądałem różne konstrukcje na forum i widziałem czujniki z długą i krótką sondą, montowane od góry przez wieko kadzi i z boku. Planuje zakup sterownik PRM+ od Pamela, ale jaką sondę wybrać i gdzie ja zamontować. Ze wszystkich napotkanych sposobów wydaje mi się, że ten na obrazku jest najwłaściwszy, chociaż jest bardziej narażony na uszkodzenie niż czujnik wpuszczany do kadzi od góry do jakiejś kapilary no i z boku zawsze będzie plątał się kabel. Podzielcie się swoimi doświadczeniami, opiszcie: jaka lokalizacja na umieszczenia czujnika jest lepsza, jak lokalizacja ma wpływ na poprawność odczytu, jak zabezpieczacie sondę przed uszkodzeniem, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ASadam Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Myślę, że jak na rysunku będzie najlepiej. Oczywiście nie za wysoko, tak żeby jak tylko płyn zakryje grzałki zakrył również sondę. Pamel ma też osłony czujnika i mufki do wspawania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Ja mam tak jak Ty na rysunku i sprawdza się wyśmienicie:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Foto z prac - tak to wygląda, sonda o długości 50mm od Pamela Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ASadam Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2017 No i fajnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
johnny13pl Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Foto z prac - tak to wygląda, sonda o długości 50mm od Pamela Właśnie tak to sobie wyobrażałem, ale widać, że sonda wystaje sporo poza grzałki. Teraz dopiero zauważyłem, że w innym wątku też Ty opowiadałeś na post dotyczącego odległości mieszadła od grzałek. I przy tych 3mm od grzałki nie masz kolizji z sondą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Moje mieszadło jest tak skonstruowane, że nie obciera o sondę ani o grzałki. To mój filmik https://m.youtube.com/watch?v=ON5JE8RE9lY Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
johnny13pl Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Dzięki za filmik, będę musiał niebawem zamówić sondę, żeby wszystko dokładnie wymierzyć. A na jakie wysokości masz zamontowane grzałki, chyba troch wyżej niż pisał sprawek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Hmm... Wiesz co pójdę za jakiś czas robić porządek w browarku. I tak muszę go rozebrać i poczyścić. Pomierzę, porobię zdjęcia i wstawię tutaj. Jakbyś chciał się jeszcze czegoś dowiedzieć to pisz:) Tak do dwóch godzin się tam wybiorę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Singer Opublikowano 6 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2017 Powiedz mi gdzie kupowałeś grzałki...? Czy kociołek to KEG 50 l ? Podaj ewentualnie sprawdzony namiar na sklep w którym mógłbym kupić termometr taki do zamontowania w ścianie kotła... oczywiście z kwasówki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 6 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2017 Czujnik z nierdzewki (do wspawania mufa) http://www.pamel.pl/sklep/prestashop/pl/czujniki-temperatury/10-sonda-nierdzewna-18-cala.html Grzałki kupiłem na tym forum u użytkownika Sprawek: http://www.piwo.org/topic/2294-grza%C5%82ka-elektryczna-do-kega-r%C3%B3%C5%BCne-zagadnienia/page-50 A kociołek to keg 50l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaniutek Opublikowano 13 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2019 W dniu 6.05.2017 o 23:52, Robert87 napisał: Czujnik z nierdzewki (do wspawania mufa) Robert, jakiej długości masz sondę? W podanym linku są dostępne rózne długości. Czy to jest 40 mm? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 13 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2019 Kiedyś można było kupić sondę 60mm u taka właśnie mam. Wysłane z oddziału Poczty Polskiej przy użyciu Tapatalka Kaniutek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi