jankoś Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2017 (edytowane) Zasadzam się na Rosanke. Zayp niezbyt skomplikowany (Pale Ale, monach, karmel), coś na goryczkę plus dodatki w postacji kwiatów lipy, rumianku, skórek pomarańczy. Celuję w 10-11 blg. Eksperyment totalny, ponieważ nigdy wcześniej nie warzyłem tego stylu, a jest w nim coś, co mnie intryguje. Mam jednak zagwozdkę co do drożdży. Nie chciałbym bomby estrowej i belgijskiego charakteru, ale fajnie byłoby uwypuklić choć trochę jakieś kwiatki, zostawiając pełnię piwa. Jeden z piwowarów zasugerował S-04, w sumie ma to sens. Chcę użyć drożdży suchych. Czy macie jakieś sugestie? Będę wdzięczny za wszystkie Edytowane 12 Kwietnia 2017 przez jankoś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maro86 Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Może T58 albo jakies inne saisonowe ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aopon Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Robiłem swoje Rosanke na S-04. Tutaj informacji o drożdżach nie ma, ale zawsze trochę o samym Rosanke http://browarnik.blogspot.com/2017/03/warzenie-kolejnego-zwycieskiego-piwa.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jankoś Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Robiłem swoje Rosanke na S-04. Napiszesz proszę jak piwo wyszło? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aopon Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2017 (edytowane) Robiłem swoje Rosanke na S-04. Napiszesz proszę jak piwo wyszło? To był totalny eksperyment Wrzuciłem pamiętam wszystko co miałem z pozostałości po innych piwach i to co rosło dookoła domu - w smaku nie było to za dobre. Zatarłem za bardzo wytrawnie i generalnie wyszło trochę puste. Miało 11 Blg. Rozmawiałem przed robieniem z Pawłem Błażewiczem z Browaru Kormoran właśnie co do drożdży, kombinowałem żeby może dać jakieś dzikie, albo zakazić czymś te piwo , a może piekarnicze. Uświadomił mnie, żeby tak nie kombinować i dać normalnych piwowarskich. Mój wybór padł na S-04 w sumie przypadkiem, bo takie akurat miałem w lodówce. Podsumowując moje piwo było bardziej zlewką, może któreś kwiatki, które sypnąłem były niedobrane. Warto myślę zobaczyć co Mariusz z Chłopów Bosych tam dodał: https://www.youtube.com/watch?v=axoWgw00bZA Edytowane 12 Kwietnia 2017 przez aopon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się