Alexy Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2017 (edytowane) Czołem! Fermentuje właśnie witbiera w 20°C od 48h na wyeastach 3944 (1,5l starter). Ma ktoś jakiś pomysł czemu aktywnie fermentujący witbier ma taką dziwną pianę (takie bańki zamiast pianki)? Nie wygląda to wcale jak typowy krausen. Bulka aż miło, w pomieszczeniu wali siarką (typowe dla tego szczepu), w środku wszystko fruwa. Zauważyłem już podczas napowietrzania brzeczki, że nie chciała się pienić. Co spaprałem? Czy to oznacza brak piany w gotowym piwie? Surowce to: - słód pilzneński 2kg, płatki pszenne błyskawiczne 2kg, płatki owsiane błyskawiczne 0.4kg, - Iunga 10g na 60min - starta skórka świeżej pomarańczy 50g, curacao 5g, potłuczone nasiona kolendry indyjskiej 15g, rumianek 1g - wszystko to na 5 min Może to jakieś olejki z nasion kolendry? Wszystko przebiegło normalnie podczas warzenia - tylko zastanawia mnie dlaczego krausen nie wygląda jak krausen. Niektórzy pisali, że te drożdze wychodziły pokrywą... Edytowane 16 Kwietnia 2017 przez Alexy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilg20 Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Jak dokładnie zacierałeś? Robiłem bardzo podobnego wita. Te same drożdże tylko pszenica niesłodowana zamiast płatków i piana fermentacyjna taka jak zawsze. Gęsta, drobna, wysoka na jakieś 10-15 cm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexy Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Zacieranie w 67C przez 70min, potem 76C na 10min. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 17 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2017 (edytowane) Te drożdże tak wyglądają jak już faza wysokich krążków powoli zanika. Brak pienia się brzeczki po napowietrzaniu nie koniecznie oznacza brak piany/słabą pianę w gotowym piwie. Ogólnie jestem zwolennikiem warzenia Witów na pszenicy, a nie na płatkach, duży dodatek płatków błyskawicznych mógł pomóc w wyglądzie obecnie fermentującego piwa ze względu na ich "lekki" charakter. Więc piana nie koniecznie mocno będzie się budować podczas napowietrzania. W gotowym piwie nie koniecznie będzie ciężka i gęsta ze względu na użyte płatki. Może być trwała ale ale raczej lekka. Edytowane 17 Kwietnia 2017 przez vettis Alexy 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexy Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Vettis, dzięki! Faktycznie mogłem przegapić fazę wysokich krążków. Po 4 dniach już w zasadzie niewiele się dzieje - jakaś błyskawiczna ta fermentacja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się