Skocz do zawartości

Browar Miś


Rekomendowane odpowiedzi

Browar Miś zlokalizowany we Wrocawiu.

Postaram się w miarę możliwości uzupełniać wpisy z kolejnych warek.

 

1 AmericanWheat, (pierwsza warka zapiski niekompletne :( )

07.11.2016

 

  • 3kg. słód pilzneński
  • 2kg. słód pszeniczny
  • 50g. chmiekl citra
  • 10g. chmiel summit
  • drożdże US-05

Zacieranie:

  •  Temperatura 67oC, czas 70min.
  •  Wygrzew 75-76oC czas 5 min.

Wysładzanie:

18litrów wody, wyszło 28 litrów brzeczki przed chmieleniem

 

Gotowanie/chmielenie:

  • 60min.- citra 10g
  • 30min.- summit 10g
  • 15min. -citra 10g
  • 0min. - citra 10g.

Chłodzenie w wannie, w temperaturze 75oC dodano 20g Citra

07.11.2016 dodano drożdże wieczorem

08.11.2016 wyniesione do piwnicy temp 18oC

19.11.2016 Blg 3,5

21.11.2016 przyniesione do kuchni temp. 20-22oC

23.11.2016 przelane na cicha 22litry

28.11.2016 Blg3, butelkowanie z 4g glukozy na 0.5litra

01.12.2016 zabutelkowane butelki wyniesione do piwnicy

Edytowane przez nidzwiadekk
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr.2 AmericanPaleAle z miętą, zapiski niekompletne :(
11.11.2016

Skład:

  • 5kg. słód pale ale
  • 0,5kg. słód pszeniczny
  • 100g. chmiekl citra
  • 10g. chmiel summit
  • 6g. mięta suszona
  • drożdże MJ M44

Zacieranie:

  • Temperatura 67oC, czas 70min.
  • Wygrzew 75-76oC czas 5 min.

Wysładzanie:
18litrów wody, wyszło 24 litrów brzeczki przed chmieleniem, Blg14

Gotowanie/chmielenie:

  • 60min.- citra 10g
  • 30min.- summit 6g, citra 10g
  • 15min. -citra 10g
  • 0min. - citra 20g.

Chłodzenie w wannnie w temperaturze 75oC dodano 20g Citra
Dolano wody? po gotowaniu do Blg 14

11.11.2016 dodano drożdże wieczorem24:00
13.11.2016 start drożdży
13.11.2016 wyniesione do piwnicy temp 18oC
30.11.2016 przyniesione do kuchni Blg 2,5
01.12.2016 dodano35g. chmiel citra i 6g. mięta suszona własna
05.12.2016 Blg2, butelkowanie

 

Link do recenzji: http://www.piwo.org/topic/10008-piwny-depozyt-wroclaw/?p=449605

post-17726-0-54938100-1492936057_thumb.jpg

post-17726-0-97813800-1492936096_thumb.jpg

Edytowane przez nidzwiadekk
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka Nr.3 Polskie jasne, warzone z kolegami :beer: z pracy kilka niewiadomych wynikło w trakcie warzenia :eusathink:

29.11.2016

 

Skład:

  • 5kg. słód pilzneński
  • 0,5kg. słod karmelowy jasny 30EBC
  • 100g. chmiel lubelski
  • 50g. chmiel marynka
  • drożdże US-04

Zacieranie:

  •  Temperatura 62-64oC, czas 20min.
  •  Temperatura 72-74oC czas 40 min.
  •  Wygrzew 76oC- 5min.

Wysładzanie:

?,wyszło?, Blg?

 

Gotowanie/chmielenie:

  • 90min.- marynka 25g.
  • 60min.- marynka 25g.
  • 30min. - lubelski 20g
  • 0min.   - lubelski 30g.
  • ???-      - lubelski 50g

Chłodzenie w wannnie

 

29.11.2016 dodano drożdże wieczorem24:00

30.11.2016 start drożdży7:00

30.11.2016 wyniesione do piwnicy temp 18oC

30.11.2016 przyniesione do kuchni Blg 2,5

23.12.2016 butelkowanie

Edytowane przez nidzwiadekk
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr.4 Hefeweizen

11.01.17

 

Skład:

  • 2,5kg. słód pilzneński
  • 3,5kg. słod pszeniczny
  • 30g. chmiel lubelski
  • Mauribrew Weiss 1433

Zacieranie:

  •  Temperatura 44oC, czas 20min.
  •  Temperatura 52oC czas 10 min.
  •  Temperatura 62oC czas 30 min.
  • Temperatura 72oC czas 40 min.
  •  Wygrzew 76oC- 0min.

Wysładzanie:

 

Gotowanie/chmielenie:

  • 60min.- lubelski 30g.

Wyszło 25litrów po gotowaniu Blg14,5

 

Chłodzenie w wannnie

 

11.01.17 dodano drożdże do napowietrzonej brzeczki, rozsypane na piane w fermentorze 20:00

12.01.17 start drożdży 18:00

18.01.17 Blg 5

23.01.17 Blg 5

30.01.17 Blg 5 butelkowanie 24 litry 4g glukozyna 0,5litra

12.02.17 wyniesione do piwnicy

 

Link do recenzji http://www.piwo.org/topic/10008-piwny-depozyt-wroclaw/?p=447259

Edytowane przez nidzwiadekk
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka Nr.5 AmericanWheat2,

25.01.2017

 

Skład:

  • 2,5kg. słód pilzneński
  • 2,5kg. słód pszeniczny
  • 50g. chmiekl cascade
  • 50g. chmiel willamette
  • 10g. chmiel summit
  • drożdże US-05

Zacieranie:

  • Temperatura 64-62oC, czas 40min.
  • Temperatura 72oC, czas 20min.
  • Wygrzew 75-76oC czas 5 min.

Wysładzanie:

wyszło 25 litrów brzeczki przed chmieleniem, Blg11

 

Gotowanie/chmielenie:

  • 60min.- summit10g
  • 30min.- cascade15g
  • 30min. -willamette15g
  • 10min. - cascade 10g.
  • 10min. - willamette 10g.
  • 0 min- cascade 25g.
  • 0 min- willamette 25g.

wyszło 23litry Blg 12

Chłodzenie w wannnie

 

25.01.17. dodano drożdże 18:00

26.01.17 start drożdży

08.02.17 Blg2

09.02.17 przelane do fermentora z kranikiem

13.02.17 butelkowanie

27.02.17 butelki wyniesione do piwnicy

post-17726-0-50094000-1492418651_thumb.jpg

post-17726-0-27978300-1492418730_thumb.jpg

Edytowane przez nidzwiadekk
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr.6 Hefeweizen2

02.02.17

 

Skład:

  • 2,5kg. słód pilzneński
  • 2,5kg. słod pszeniczny
  • 20g. chmiel lubelski
  • 20g chmiel summit
  • gęstwa z warki nr4,Mauribrew Weiss 1433, 200ml.

Zacieranie:

  •  Temperatura 44oC, czas 20min.
  •  Temperatura 52oC czas 10 min.
  •  Temperatura 62oC czas 40 min.
  • Temperatura 72oC czas 15 min.
  •  Wygrzew 76oC- 5min.

Wysładzanie: wyszło 22litry Blg 12,5

 

Gotowanie/chmielenie:

  • 60min.- summit 10g.
  • 30min. - lubelski 10g
  • 15min.- lubelski 10g

po gotowaniu i chłodzeniu w wannie  wyszło 18litrów Blg15, dodano 4litry wody do Blg13

 

 

02.02.17 dodano gęstwę do napowietrzonej brzeczki,

03.02.17 start drożdży 18:00

08.02.17 Blg 4,5

22.02.17 Blg 4, butelkowanie z 6g. :eusathink: cukru na 0,5litra :facepalm:

27.02.17 wyniesione butelki do piwnicy

Edytowane przez nidzwiadekk
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka Nr.7 Dunkelweizen
23.02.17

Skład: TB plus płatki owsiane 0,5kg+ carawheat 0,5kg

  • 2,2kg. słód pszeniczny
  • 0,5kg. carawheat
  • 0,8kg. monachijski
  • 0,8kg. wiedeński
  • 0,2kg. karmelowy ciemny
  • 0,1kg czekoladowy
  • 0,5kg płatki owsiane
  • 30g. chmiel lubelski
  • 20g chmiel summit
  • gęstwa z warki nr4,Mauribrew Weiss 1433, 200ml.

Zacieranie:

  • Temperatura 44oC, czas 20min.
  • Temperatura 63oC czas 20 min.
  • Temperatura 72oC czas 40 min. na 10min przed końcem dodano slód czekoladow
  • Wygrzew 76oC- 5min.

Wysładzanie: wyszło 25litrów, Blg 11

Gotowanie/chmielenie:

  • 60min.- lubelski30g

po gotowaniu i chłodzeniu w wannie 22 litry, Blg13,5,


23.02.17 dodano gęstwę po warce nr6 do napowietrzonej brzeczki,
24.02.17 start drożdży 18:00
05.03.17 Blg 6
15.03.17 Blg 5,rano delikatnie zamięszałem fermentorem, wieczorem przelane do fermentora z kranikiem
22.03,17 butelkowanie z 160 gram cukru
29.03.17 wyniesione do piwnicy

post-17726-0-01564100-1492418861_thumb.jpg

Edytowane przez nidzwiadekk
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka Nr.8 American Wheat

08.03.2017

 

Skład:

  • 3kg. słód pilzneński
  • 2kg. słód pszeniczny
  • 50g. chmiekl cascade
  • 50g. chmiel willamette
  • drożdże US-05

Zacieranie:

  •  Temperatura 64-62oC, czas 40min.
  •  Temperatura 72oC, czas 20min.
  •  Wygrzew 75-76oC czas 5 min.

Wysładzanie:

Blg12

 

Gotowanie/chmielenie:

  • 30min.- cascade10g
  • 30min. -willamette10g
  • 15min. - cascade 10g.
  • 15min. - willamette 10g.
  • 5min. - cascade 10g.
  • 5min. - willamette 10g.
  • 0 min-cascade 20g.
  • 0 min- willamette 20g.

wyszło 20litry Blg 14

 

08.03.17. dodano drożdże

09.03.17 start drożdży

25.03.17 Blg 3,2

07.03.17 Blg3, butelkowanie z140g. cukru

15.03.17 wyniesione do piwnicy

Edytowane przez nidzwiadekk
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka Nr.9 Polskie jasne,

17.03.2017

 

Skład:

  • 5kg. słód pale ale
  • 2kg. słód pilzneński
  • 0,5kg. słód pszeniczny
  • 0,8kg płatki jęczmienne
  • 100g. chmiel lubelski
  • 50g. chmiel marynka
  • drożdże US-04 dwie paczki

Zacieranie:

Wszystko wsypane do 22litrów wody o temp. 40oC

podgrzewanie do:

  •  Temperatura 62-64oC, czas 20min.
  •  Temperatura 72-74oC czas 45 min.
  •  Wygrzew 76oC- 5min.

Gotowanie/chmielenie: 90min.

  • 60min.- marynka 30g.
  • 45min. -marynka 20g.
  • 30min. - lubelski 50g
  • 15min.- lubelski 25g.
  • 0min. - lubelski 25g.

Chłodzenie, chłodnicą zanurzeniową

Wyszło około 35 litrów Blg 16

 

17.03.17 dodano drożdże

18.03.17 wyniesione do piwnicy około 17:00, w nocy piana z rurki

08.04.17 Blg 3

11.04.17 przyniesione do domu 20oC

13.04.17 wieczorem wyniesione na balkon w nocy około 8oC

16.04.17 butelkowanie z 200gram cukru wyszło 31litrów, butelki w kuchni temperature pokojowa,

Edytowane przez nidzwiadekk
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka Nr.10 Black IPA

25.03.2017

 

Skład:

  • 5kg. słód pilzneński
  • 250g. biscuit
  • 250g. karmelowy jasny 150EBC
  • 500g. Carafa 2 Special bez łuski
  • 50g chmiel marynka
  • 100g. chmiekl cascade
  • 50g. chmiel willamette
  • 30g   chmiel simcoe
  • drożdże US-05

Zacieranie:

  •  Temperatura 66oC, czas 60min.
  •  Temperatura 74oC, czas55min.
  •  Wygrzew 75-76oC

 

Gotowanie/chmielenie:

  • 45min.- marynka 50g
  • 30min. - cascade 25g.
  • 15min. - willamette 25g.
  • 10min. świeża skórka z jednej cytryny
  • 5min. - willamette 25g.
  • 0 min-cascade 25g.

wyszło 25litry Blg 15

 

25.03.17. dodano drożdże15:30

26.03.17 wyniesione do piwnicy

16.04.17 Blg4

17.04.17 około 13:30 dodane chmiele na zimno, temperatura w piwnicy 17oC,

  • cascade  50
  • simcoe  30g.

planuję rozlew w piątek 21.04 wieczorem...

Edytowane przez nidzwiadekk
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka Nr.11 IPA
08.04.2017

Skład:

  • 4kg. pale ale
  • 1kg. słód pszeniczny
  • 0,3 karmelowy jasny 150EBC
  • 0,5 Aromatic
  • 50g chmiel citra
  • 50g. chmiekl cascade
  • 20g. chmiel simcoe
  • 20g chmiel bravo
  • gęstwa US-05 z warki nr.8

Zacieranie:

  • Temperatura 66oC, czas 60min. bez wygrzewu

Gotowanie/chmielenie:

  • 60min.- bravo 20g
  • 60min.- simcoe 20g
  • 15min. - cascade 10g.
  • 15min. - citra10g.
  • 10min.- cascade 10g.
  • 10min. - citra10g.
  • 10min. świeża skórka z jednej cytryny
  • 5min. - citra10g.
  • 5min.- cascade 10g
  • 0 min-cascade 20g.
  • 0 min citra 20gram

08.04.17 dodana gęstwa około 200ml z warki nr8
09.04.17 wyniesione do piwnicy13:00
24.04.17 Blg lekko poniżej około 5Blg
26.04.17 o godzinie 21:00 przyniesione do kuchni
03.05.17 dodano 50g Citra dalej stoi w kuchni, Blg5 lekko zamięszałem fermentorem, poczekam może jeszcze trochę dofermentuje
15.05.17 Blg3
20.05.17 Blg3 butelkowanie 100g. cukru, wyszło 40butelek

Edytowane przez nidzwiadekk
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli miałbym wybierać pomiędzy Citra, a Amarillo wybrałbym Citre ;)

Też się skłaniam do Citry, dziś właśnie otworzyłem wieko ;) od fermentora, aby sprawdzić odfermentowanie jest poniżej 5Blg :eusathink: ....tylko dopiero tera zobaczyłem, że nigdzie nie zapisałem jaki maiłem ekstrakt początkowy :facepalm:, trudno nie dowiemy sie tego :wallbash: ale pewnie było coś koło Blg14/15. Ogólnie piwko dobre goryczka umiarkowana, łagodna, nie zalegająca. Przyniosę fermentor z piwnicy do mieszkania, niech postoi kilka dni w 20/21oC zobaczymy czy jeszcze Blg zejdzie i dopiero w tedy  wrzucę chmiel i może hibiskus. Wszystko zapisywać trzeba :D 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Warka nr.13 APA + Hibiskus
30.04.2017

Skład:

  • 5kg. pale ale
  • 1kg. słód pszeniczny
  • 0,25 słód biscuite
  • 0,5 płatki owsiane

 

  • 25g    chmiel bravo
  • 100g. chmiekl cascade
  • 50g.   chmiel citra

 

  • gęstwa US-05 z warki nr.8

Zacieranie:

  • Temperatura 66/67oC, czas 90min.
  • Temperatura 76oC , czas 5min

Gotowanie/chmielenie: 90min

  • 90min.- bravo 25g
  • 60min.- citra 25g
  • 30min. - citra25g.
  • 15min.- cascade 50g.
  • 15min. - HIBISKUS  100g.
  • 10min. świeża skórka z jednej cytryny
  • 5min. - cascade 25g
  • 0 min cascade 25 g.

Zostawione  po gotowaniu na noc nabalkonie BLG 12, około 30 litrów

30.04.17 dodana gęstawa US-04 250ml.

01.05.17 start drożdży wyniesione do piwnicy

24.05.17 BLG 3, przyniesione do mieszkania, dodano  100g. CITRA

28.05.17 BLG 2, butelkowanie 170g. cukru

Edytowane przez nidzwiadekk
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr.14 Saison
20.05.2017

Skład:

  • 2,5kg. pilzneński
  • 0,9 kg. słód monachijski
  • 0,65kg. słód pszeniczny
  • 0,4kg.  słód bursztynowy
  • 0,1 kg. słód zakwaszający
  • 0,4 kg. miód
  • 25g. skórka świeżej pomarańczy

Chmiele:

  • 50g.. chmiel willamette

Drożdże : Belle Saison

 

Zacieranie:

  • Temperatura 63oC, czas 60min.
  • Temperatura 73oC , czas 20min
  • Temperatura 77oC , czas 5min

Gotowanie/chmielenie: 90min

  • 15min- Willamette 25g.
  • 10min. - skórka świeżej pomarańczy z 1szt.
  • 5min. - skórka suszonej pomarańczy 25g.
  • 5min. - miód 400g.
  • temp. 77oC - wilamette 25g.

Zostawione  po gotowaniu na noc na balkonie BLG 14,

21.05.17 dodane drożdże

05.07.17 BLG 0, butelkowanie 170g. cukru, 25litrów

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr.15 Saison2
06.07.2017

Skład:

  • 3kg. pilzneński
  • 0,5kg. słód monachijski
  • 1kg. słód pszeniczny
  • 1kg. słód wiedeński
  • 0,25 caraaroma
  • 0,25 crystal
  • 0,15 kg. słód zakwaszający

Chmiele:

  • 50g.. chmiel lubelski

Drożdże : gęstwa Belle Saison

 

Zacieranie:

  • Temperatura 63oC, czas 60min.
  • Temperatura 73oC , czas 20min
  • Temperatura 77oC , czas 5min

Gotowanie/chmielenie: 90min

  • 30g. lubelski- 60min.
  • 20g. lubelski- 15min.

Wyszło 25l. Blg.15. Wyniesione do piwnicy temp około 18oC

Edytowane przez nidzwiadekk
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka Nr.16 IPA
11.07.2017

Skład:

  • 5kg. pale ale
  • 0,5kg. słód pilzneński
  • 0,5kg. słód monachijski
  • 0,25 słód crystal

 

  • 50g  chmiel citra
  • 50g. chmiekl mosaic
  • 50g. chmiel simcoe

 

  • drożdże MJ M44

Zacieranie:

  • Temperatura 66oC, czas 60min.
  • Temperatura 74oC , czas 15min

Gotowanie/chmielenie: 70min

  • 60min.- simcoe 50g
  • 30min. - citra 50g.
  • 15min.- mosaic 30g.
  • 0 min mosaic 20g.

Wyszło 24l. Blg13, wyniesione do piwnicy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka Nr.17 STOUT Oatmeal

25.07.2017

Skład:

  • 5kg. pale ale
  • 1,5kg. słód pilzneński
  • 1 kg. płatki owsiane
  • 0,5kg. słód Carafa® Special typ III
  • 0,25 słód caraaroma
  • 0,30 słód Chocolate- Bestmalz

 

  • 50g  chmiel marynka
  • 50g. chmiel lubelski

 

  • drożdże US-04

Zacieranie:

  • Temperatura 64oC, czas 60min.
  • Temperatura 74oC , czas 40min

Gotowanie/chmielenie: 70min

  • 60min.- marynka 50g.
  • 15min.- lubelski 30g.
  • 0 min lubelski 20g.

Wyszło 26l. Blg17, dolałem wody do Blg16 wyszło 27,5litra

Drożdże dodane około 23:00- 1,5 paczki US-04 wyniesione do piwnicy

następnego dnia o 10rano drożdże już pracowały

29.08.2017 butelkowanie

Edytowane przez nidzwiadekk
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

Warka Nr.18 PaleAle Magnat

11.09.2017

Skład:

  • 5kg. pale ale
  • 130g  chmiel magnat (szyszka)
  • drożdże US-04

Zacieranie:

  • Temperatura 67oC , czas 90min
  • temperatura 78oC wygrzew

Gotowanie/chmielenie: 60min

  • 30min.- magnat50g.
  • 15min.- magnat 50g.
  • 5 min magnat 30g.

Wyszło 26l. Blg13,

Drożdże dodane  US-04 wyniesione do piwnicy temp. 18

 

05.10.2017 Blg4 butelkowanie 100g.cukier

Edytowane przez nidzwiadekk
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka Nr.19 PaleAle Magnat

11.09.2017

Skład:

  • 5kg. pilzneński
  • 100g  chmiel magnat (szyszka) odzyskany z warki nr18
  • 50g. chmiel Centeniall
  • drożdże US-05

Zacieranie:

  • Temperatura 67oC , czas 90min
  • temperatura 78oC wygrzew

Gotowanie/chmielenie: 60min

  • 30min.- magnat100g.
  • 15min.- centeniall 20g.
  • 5 min centeniall 30g.

Wyszło 26l. Blg13,

Drożdże dodane  US-05 wyniesione do piwnicy temp. 18

 

05.10.2017, Blg2  butelkowanie 130g.cukier

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka Nr.20 Amerykańska pszenica

12.10.2017

Skład:

  • 2kg. pilzneński
  • 3kg. pszeniczny
  • 50g. chmiel Ekuanot
  • drożdże gęstwa US-05

Zacieranie:

  • Temperatura 67oC , czas 40min
  • Temperatura 72oC, czas 20min
  • podgrzanie do 76

Gotowanie/chmielenie: 60min

  • 60min.- ekuanot 20g.
  • 15min.- ekuanot 10g.
  • 5 min ekuanot 20g.

Wyszło 26l. Blg12

po gotowaniu bez przykrycia Blg14, 22litry

Drożdże dodane  US-05 wyniesione do piwnicy temp. 18

 

0?.?.2017, Blg3  butelkowanie 120g.cukier

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka Nr.21 Paleale SH Citra

12.10.2017

Skład:

  • 5kg. pale ale
  • 0,5kg. karmelowy 150EBC
  • 0,5kg. pilzneński
  • 0,5kg. pszeniczny
  • 100g. chmiel Citra
  • drożdże gęstwa US-04

Zacieranie:

  • Temperatura 67oC , czas 40min
  • Temperatura 72oC, czas 300min
  • podgrzanie do 76

Gotowanie/chmielenie: 60min

  • 60min.- citra 25g.
  • 15min.- citra 25g.
  • 5 min citra 25g.
  • 0min citra 25g.

Wyszło ?l. Blg?

 

Drożdże dodane  US-05 wyniesione do piwnicy temp. 18

 

0?.?.2017, Blg3,5  butelkowanie 130g.cukier, 23litry

Edytowane przez nidzwiadekk
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka Nr.22  Milkstout

23.11.2017

Skład:

  • 4kg. pale ale
  • 0,5kg. karmelowy 150EBC
  • 0,5kg. karmelowy 300EBC
  • 0,5kg carafa special I
  • 0,2kg czekoladowy
  • 0,5kg. pszeniczny
  • 0,7kg płatki owsiane
  • 1kg laktoza
  • 30g. magnat szyska
  • drożdże gęstwa US-04

Zacieranie:

  • Temperatura 70oC, czas 90min.

Gotowanie/chmielenie: 60min

  • 60min.- magnat 30g.

Blg16 dodana laktoza 1kg Blg 19

Fermentcja w temp od16 podnoszona stopniowo o 0,5stopnia przez tydzień później wyniesione do piwnicy temp otoczenia 16 owiniety fermentor kocem

14dzień fermentacji Blg10 z laktoza bez laktozy Blg6

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka Nr.23  Black IPA

29.11.2017

Skład:

  • 5kg. pilzneński
  • 1kg pale ale
  • 0,25kg. karmelowy 150EBC
  • 0,5kg carafa special II
  • 0,2kg extra black 1400EBC
  • 0,5kg. pszeniczny
  • 30g. magnat szyska
  • drożdże gęstwa US-04

Zacieranie:

  • Temperatura 67oC, czas 60min.
  • Temperatura 72oC, czas 30min.

Wyszło 32litrów 16BLG

Gotowanie/chmielenie: 60min

  • 60min.- magnum 50g.
  • 5min. summit, citra, mosaic, cascade po20g każdy
  • schłodzona brzeczka do 77 dodane summit, citra mosaic, cascade po 30g przetrzymane  przez godzine temperatura sama spadała

Wyszło 25litrów Blg18

Dodane 2 paczki US-05 w temperaturze 20

Schłodzone do 16stopni  w skrzyni styropianowej i przez pierwsze kilka dni utrzymywanie w tej temperaturze, póżniej podnoszenie do 19,5 stopni 08.12.2017

12.12.2017 Blg5

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.