nidzwiadekk Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2017 (edytowane) Browar Miś zlokalizowany we Wrocawiu. Postaram się w miarę możliwości uzupełniać wpisy z kolejnych warek. 1 AmericanWheat, (pierwsza warka zapiski niekompletne ) 07.11.2016 3kg. słód pilzneński 2kg. słód pszeniczny 50g. chmiekl citra 10g. chmiel summit drożdże US-05 Zacieranie: Temperatura 67oC, czas 70min. Wygrzew 75-76oC czas 5 min. Wysładzanie: 18litrów wody, wyszło 28 litrów brzeczki przed chmieleniem Gotowanie/chmielenie: 60min.- citra 10g 30min.- summit 10g 15min. -citra 10g 0min. - citra 10g. Chłodzenie w wannie, w temperaturze 75oC dodano 20g Citra 07.11.2016 dodano drożdże wieczorem 08.11.2016 wyniesione do piwnicy temp 18oC 19.11.2016 Blg 3,5 21.11.2016 przyniesione do kuchni temp. 20-22oC 23.11.2016 przelane na cicha 22litry 28.11.2016 Blg3, butelkowanie z 4g glukozy na 0.5litra 01.12.2016 zabutelkowane butelki wyniesione do piwnicy Edytowane 17 Grudnia 2017 przez nidzwiadekk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nidzwiadekk Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2017 (edytowane) Warka nr.2 AmericanPaleAle z miętą, zapiski niekompletne 11.11.2016Skład: 5kg. słód pale ale 0,5kg. słód pszeniczny 100g. chmiekl citra 10g. chmiel summit 6g. mięta suszona drożdże MJ M44 Zacieranie: Temperatura 67oC, czas 70min. Wygrzew 75-76oC czas 5 min. Wysładzanie:18litrów wody, wyszło 24 litrów brzeczki przed chmieleniem, Blg14Gotowanie/chmielenie: 60min.- citra 10g 30min.- summit 6g, citra 10g 15min. -citra 10g 0min. - citra 20g. Chłodzenie w wannnie w temperaturze 75oC dodano 20g CitraDolano wody? po gotowaniu do Blg 1411.11.2016 dodano drożdże wieczorem24:0013.11.2016 start drożdży13.11.2016 wyniesione do piwnicy temp 18oC30.11.2016 przyniesione do kuchni Blg 2,501.12.2016 dodano35g. chmiel citra i 6g. mięta suszona własna05.12.2016 Blg2, butelkowanie Link do recenzji: http://www.piwo.org/topic/10008-piwny-depozyt-wroclaw/?p=449605 Edytowane 26 Lipca 2017 przez nidzwiadekk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nidzwiadekk Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2017 (edytowane) Warka Nr.3 Polskie jasne, warzone z kolegami z pracy kilka niewiadomych wynikło w trakcie warzenia 29.11.2016 Skład: 5kg. słód pilzneński 0,5kg. słod karmelowy jasny 30EBC 100g. chmiel lubelski 50g. chmiel marynka drożdże US-04 Zacieranie: Temperatura 62-64oC, czas 20min. Temperatura 72-74oC czas 40 min. Wygrzew 76oC- 5min. Wysładzanie: ?,wyszło?, Blg? Gotowanie/chmielenie: 90min.- marynka 25g. 60min.- marynka 25g. 30min. - lubelski 20g 0min. - lubelski 30g. ???- - lubelski 50g Chłodzenie w wannnie 29.11.2016 dodano drożdże wieczorem24:00 30.11.2016 start drożdży7:00 30.11.2016 wyniesione do piwnicy temp 18oC 30.11.2016 przyniesione do kuchni Blg 2,5 23.12.2016 butelkowanie Edytowane 12 Lipca 2017 przez nidzwiadekk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nidzwiadekk Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2017 (edytowane) Warka nr.4 Hefeweizen 11.01.17 Skład: 2,5kg. słód pilzneński 3,5kg. słod pszeniczny 30g. chmiel lubelski Mauribrew Weiss 1433 Zacieranie: Temperatura 44oC, czas 20min. Temperatura 52oC czas 10 min. Temperatura 62oC czas 30 min. Temperatura 72oC czas 40 min. Wygrzew 76oC- 0min. Wysładzanie: Gotowanie/chmielenie: 60min.- lubelski 30g. Wyszło 25litrów po gotowaniu Blg14,5 Chłodzenie w wannnie 11.01.17 dodano drożdże do napowietrzonej brzeczki, rozsypane na piane w fermentorze 20:00 12.01.17 start drożdży 18:00 18.01.17 Blg 5 23.01.17 Blg 5 30.01.17 Blg 5 butelkowanie 24 litry 4g glukozyna 0,5litra 12.02.17 wyniesione do piwnicy Link do recenzji http://www.piwo.org/topic/10008-piwny-depozyt-wroclaw/?p=447259 Edytowane 26 Lipca 2017 przez nidzwiadekk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nidzwiadekk Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2017 (edytowane) Warka Nr.5 AmericanWheat2, 25.01.2017 Skład: 2,5kg. słód pilzneński 2,5kg. słód pszeniczny 50g. chmiekl cascade 50g. chmiel willamette 10g. chmiel summit drożdże US-05 Zacieranie: Temperatura 64-62oC, czas 40min. Temperatura 72oC, czas 20min. Wygrzew 75-76oC czas 5 min. Wysładzanie: wyszło 25 litrów brzeczki przed chmieleniem, Blg11 Gotowanie/chmielenie: 60min.- summit10g 30min.- cascade15g 30min. -willamette15g 10min. - cascade 10g. 10min. - willamette 10g. 0 min- cascade 25g. 0 min- willamette 25g. wyszło 23litry Blg 12 Chłodzenie w wannnie 25.01.17. dodano drożdże 18:00 26.01.17 start drożdży 08.02.17 Blg2 09.02.17 przelane do fermentora z kranikiem 13.02.17 butelkowanie 27.02.17 butelki wyniesione do piwnicy Edytowane 11 Lipca 2017 przez nidzwiadekk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nidzwiadekk Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2017 (edytowane) Warka nr.6 Hefeweizen2 02.02.17 Skład: 2,5kg. słód pilzneński 2,5kg. słod pszeniczny 20g. chmiel lubelski 20g chmiel summit gęstwa z warki nr4,Mauribrew Weiss 1433, 200ml. Zacieranie: Temperatura 44oC, czas 20min. Temperatura 52oC czas 10 min. Temperatura 62oC czas 40 min. Temperatura 72oC czas 15 min. Wygrzew 76oC- 5min. Wysładzanie: wyszło 22litry Blg 12,5 Gotowanie/chmielenie: 60min.- summit 10g. 30min. - lubelski 10g 15min.- lubelski 10g po gotowaniu i chłodzeniu w wannie wyszło 18litrów Blg15, dodano 4litry wody do Blg13 02.02.17 dodano gęstwę do napowietrzonej brzeczki, 03.02.17 start drożdży 18:00 08.02.17 Blg 4,5 22.02.17 Blg 4, butelkowanie z 6g. cukru na 0,5litra 27.02.17 wyniesione butelki do piwnicy Edytowane 11 Lipca 2017 przez nidzwiadekk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nidzwiadekk Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2017 (edytowane) Warka Nr.7 Dunkelweizen23.02.17Skład: TB plus płatki owsiane 0,5kg+ carawheat 0,5kg 2,2kg. słód pszeniczny 0,5kg. carawheat 0,8kg. monachijski 0,8kg. wiedeński 0,2kg. karmelowy ciemny 0,1kg czekoladowy 0,5kg płatki owsiane 30g. chmiel lubelski 20g chmiel summit gęstwa z warki nr4,Mauribrew Weiss 1433, 200ml. Zacieranie: Temperatura 44oC, czas 20min. Temperatura 63oC czas 20 min. Temperatura 72oC czas 40 min. na 10min przed końcem dodano slód czekoladow Wygrzew 76oC- 5min. Wysładzanie: wyszło 25litrów, Blg 11Gotowanie/chmielenie: 60min.- lubelski30g po gotowaniu i chłodzeniu w wannie 22 litry, Blg13,5,23.02.17 dodano gęstwę po warce nr6 do napowietrzonej brzeczki,24.02.17 start drożdży 18:0005.03.17 Blg 615.03.17 Blg 5,rano delikatnie zamięszałem fermentorem, wieczorem przelane do fermentora z kranikiem22.03,17 butelkowanie z 160 gram cukru29.03.17 wyniesione do piwnicy Edytowane 11 Lipca 2017 przez nidzwiadekk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nidzwiadekk Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2017 (edytowane) Warka Nr.8 American Wheat 08.03.2017 Skład: 3kg. słód pilzneński 2kg. słód pszeniczny 50g. chmiekl cascade 50g. chmiel willamette drożdże US-05 Zacieranie: Temperatura 64-62oC, czas 40min. Temperatura 72oC, czas 20min. Wygrzew 75-76oC czas 5 min. Wysładzanie: Blg12 Gotowanie/chmielenie: 30min.- cascade10g 30min. -willamette10g 15min. - cascade 10g. 15min. - willamette 10g. 5min. - cascade 10g. 5min. - willamette 10g. 0 min-cascade 20g. 0 min- willamette 20g. wyszło 20litry Blg 14 08.03.17. dodano drożdże 09.03.17 start drożdży 25.03.17 Blg 3,2 07.03.17 Blg3, butelkowanie z140g. cukru 15.03.17 wyniesione do piwnicy Edytowane 11 Lipca 2017 przez nidzwiadekk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nidzwiadekk Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2017 (edytowane) Warka Nr.9 Polskie jasne, 17.03.2017 Skład: 5kg. słód pale ale 2kg. słód pilzneński 0,5kg. słód pszeniczny 0,8kg płatki jęczmienne 100g. chmiel lubelski 50g. chmiel marynka drożdże US-04 dwie paczki Zacieranie: Wszystko wsypane do 22litrów wody o temp. 40oC podgrzewanie do: Temperatura 62-64oC, czas 20min. Temperatura 72-74oC czas 45 min. Wygrzew 76oC- 5min. Gotowanie/chmielenie: 90min. 60min.- marynka 30g. 45min. -marynka 20g. 30min. - lubelski 50g 15min.- lubelski 25g. 0min. - lubelski 25g. Chłodzenie, chłodnicą zanurzeniową Wyszło około 35 litrów Blg 16 17.03.17 dodano drożdże 18.03.17 wyniesione do piwnicy około 17:00, w nocy piana z rurki 08.04.17 Blg 3 11.04.17 przyniesione do domu 20oC 13.04.17 wieczorem wyniesione na balkon w nocy około 8oC 16.04.17 butelkowanie z 200gram cukru wyszło 31litrów, butelki w kuchni temperature pokojowa, Edytowane 11 Lipca 2017 przez nidzwiadekk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nidzwiadekk Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2017 (edytowane) Warka Nr.10 Black IPA 25.03.2017 Skład: 5kg. słód pilzneński 250g. biscuit 250g. karmelowy jasny 150EBC 500g. Carafa 2 Special bez łuski 50g chmiel marynka 100g. chmiekl cascade 50g. chmiel willamette 30g chmiel simcoe drożdże US-05 Zacieranie: Temperatura 66oC, czas 60min. Temperatura 74oC, czas55min. Wygrzew 75-76oC Gotowanie/chmielenie: 45min.- marynka 50g 30min. - cascade 25g. 15min. - willamette 25g. 10min. świeża skórka z jednej cytryny 5min. - willamette 25g. 0 min-cascade 25g. wyszło 25litry Blg 15 25.03.17. dodano drożdże15:30 26.03.17 wyniesione do piwnicy 16.04.17 Blg4 17.04.17 około 13:30 dodane chmiele na zimno, temperatura w piwnicy 17oC, cascade 50 simcoe 30g. planuję rozlew w piątek 21.04 wieczorem... Edytowane 11 Lipca 2017 przez nidzwiadekk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nidzwiadekk Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2017 (edytowane) Warka Nr.11 IPA08.04.2017Skład: 4kg. pale ale 1kg. słód pszeniczny 0,3 karmelowy jasny 150EBC 0,5 Aromatic 50g chmiel citra 50g. chmiekl cascade 20g. chmiel simcoe 20g chmiel bravo gęstwa US-05 z warki nr.8 Zacieranie: Temperatura 66oC, czas 60min. bez wygrzewu Gotowanie/chmielenie: 60min.- bravo 20g 60min.- simcoe 20g 15min. - cascade 10g. 15min. - citra10g. 10min.- cascade 10g. 10min. - citra10g. 10min. świeża skórka z jednej cytryny 5min. - citra10g. 5min.- cascade 10g 0 min-cascade 20g. 0 min citra 20gram 08.04.17 dodana gęstwa około 200ml z warki nr809.04.17 wyniesione do piwnicy13:0024.04.17 Blg lekko poniżej około 5Blg26.04.17 o godzinie 21:00 przyniesione do kuchni03.05.17 dodano 50g Citra dalej stoi w kuchni, Blg5 lekko zamięszałem fermentorem, poczekam może jeszcze trochę dofermentuje15.05.17 Blg320.05.17 Blg3 butelkowanie 100g. cukru, wyszło 40butelek Edytowane 11 Lipca 2017 przez nidzwiadekk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 21 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2017 Jeżeli miałbym wybierać pomiędzy Citra, a Amarillo wybrałbym Citre Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nidzwiadekk Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Jeżeli miałbym wybierać pomiędzy Citra, a Amarillo wybrałbym Citre Też się skłaniam do Citry, dziś właśnie otworzyłem wieko od fermentora, aby sprawdzić odfermentowanie jest poniżej 5Blg ....tylko dopiero tera zobaczyłem, że nigdzie nie zapisałem jaki maiłem ekstrakt początkowy , trudno nie dowiemy sie tego ale pewnie było coś koło Blg14/15. Ogólnie piwko dobre goryczka umiarkowana, łagodna, nie zalegająca. Przyniosę fermentor z piwnicy do mieszkania, niech postoi kilka dni w 20/21oC zobaczymy czy jeszcze Blg zejdzie i dopiero w tedy wrzucę chmiel i może hibiskus. Wszystko zapisywać trzeba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nidzwiadekk Opublikowano 10 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2017 Wraka nr.12 Witbier 22.04.2017 Skład: 2kg. słód pszeniczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nidzwiadekk Opublikowano 11 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2017 (edytowane) Warka nr.13 APA + Hibiskus30.04.2017Skład: 5kg. pale ale 1kg. słód pszeniczny 0,25 słód biscuite 0,5 płatki owsiane 25g chmiel bravo 100g. chmiekl cascade 50g. chmiel citra gęstwa US-05 z warki nr.8 Zacieranie: Temperatura 66/67oC, czas 90min. Temperatura 76oC , czas 5min Gotowanie/chmielenie: 90min 90min.- bravo 25g 60min.- citra 25g 30min. - citra25g. 15min.- cascade 50g. 15min. - HIBISKUS 100g. 10min. świeża skórka z jednej cytryny 5min. - cascade 25g 0 min cascade 25 g. Zostawione po gotowaniu na noc nabalkonie BLG 12, około 30 litrów 30.04.17 dodana gęstawa US-04 250ml. 01.05.17 start drożdży wyniesione do piwnicy 24.05.17 BLG 3, przyniesione do mieszkania, dodano 100g. CITRA 28.05.17 BLG 2, butelkowanie 170g. cukru Edytowane 11 Lipca 2017 przez nidzwiadekk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nidzwiadekk Opublikowano 11 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2017 Warka nr.14 Saison20.05.2017Skład: 2,5kg. pilzneński 0,9 kg. słód monachijski 0,65kg. słód pszeniczny 0,4kg. słód bursztynowy 0,1 kg. słód zakwaszający 0,4 kg. miód 25g. skórka świeżej pomarańczy Chmiele: 50g.. chmiel willamette Drożdże : Belle Saison Zacieranie: Temperatura 63oC, czas 60min. Temperatura 73oC , czas 20min Temperatura 77oC , czas 5min Gotowanie/chmielenie: 90min 15min- Willamette 25g. 10min. - skórka świeżej pomarańczy z 1szt. 5min. - skórka suszonej pomarańczy 25g. 5min. - miód 400g. temp. 77oC - wilamette 25g. Zostawione po gotowaniu na noc na balkonie BLG 14, 21.05.17 dodane drożdże 05.07.17 BLG 0, butelkowanie 170g. cukru, 25litrów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nidzwiadekk Opublikowano 11 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2017 (edytowane) Warka nr.15 Saison206.07.2017Skład: 3kg. pilzneński 0,5kg. słód monachijski 1kg. słód pszeniczny 1kg. słód wiedeński 0,25 caraaroma 0,25 crystal 0,15 kg. słód zakwaszający Chmiele: 50g.. chmiel lubelski Drożdże : gęstwa Belle Saison Zacieranie: Temperatura 63oC, czas 60min. Temperatura 73oC , czas 20min Temperatura 77oC , czas 5min Gotowanie/chmielenie: 90min 30g. lubelski- 60min. 20g. lubelski- 15min. Wyszło 25l. Blg.15. Wyniesione do piwnicy temp około 18oC Edytowane 12 Lipca 2017 przez nidzwiadekk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nidzwiadekk Opublikowano 12 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2017 Warka Nr.16 IPA11.07.2017Skład: 5kg. pale ale 0,5kg. słód pilzneński 0,5kg. słód monachijski 0,25 słód crystal 50g chmiel citra 50g. chmiekl mosaic 50g. chmiel simcoe drożdże MJ M44 Zacieranie: Temperatura 66oC, czas 60min. Temperatura 74oC , czas 15min Gotowanie/chmielenie: 70min 60min.- simcoe 50g 30min. - citra 50g. 15min.- mosaic 30g. 0 min mosaic 20g. Wyszło 24l. Blg13, wyniesione do piwnicy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nidzwiadekk Opublikowano 26 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2017 (edytowane) Warka Nr.17 STOUT Oatmeal 25.07.2017Skład: 5kg. pale ale 1,5kg. słód pilzneński 1 kg. płatki owsiane 0,5kg. słód Carafa® Special typ III 0,25 słód caraaroma 0,30 słód Chocolate- Bestmalz 50g chmiel marynka 50g. chmiel lubelski drożdże US-04 Zacieranie: Temperatura 64oC, czas 60min. Temperatura 74oC , czas 40min Gotowanie/chmielenie: 70min 60min.- marynka 50g. 15min.- lubelski 30g. 0 min lubelski 20g. Wyszło 26l. Blg17, dolałem wody do Blg16 wyszło 27,5litra Drożdże dodane około 23:00- 1,5 paczki US-04 wyniesione do piwnicy następnego dnia o 10rano drożdże już pracowały 29.08.2017 butelkowanie Edytowane 10 Października 2017 przez nidzwiadekk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nidzwiadekk Opublikowano 17 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2017 (edytowane) Warka Nr.18 PaleAle Magnat 11.09.2017Skład: 5kg. pale ale 130g chmiel magnat (szyszka) drożdże US-04 Zacieranie: Temperatura 67oC , czas 90min temperatura 78oC wygrzew Gotowanie/chmielenie: 60min 30min.- magnat50g. 15min.- magnat 50g. 5 min magnat 30g. Wyszło 26l. Blg13, Drożdże dodane US-04 wyniesione do piwnicy temp. 18 05.10.2017 Blg4 butelkowanie 100g.cukier Edytowane 17 Grudnia 2017 przez nidzwiadekk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nidzwiadekk Opublikowano 17 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2017 Warka Nr.19 PaleAle Magnat 11.09.2017Skład: 5kg. pilzneński 100g chmiel magnat (szyszka) odzyskany z warki nr18 50g. chmiel Centeniall drożdże US-05 Zacieranie: Temperatura 67oC , czas 90min temperatura 78oC wygrzew Gotowanie/chmielenie: 60min 30min.- magnat100g. 15min.- centeniall 20g. 5 min centeniall 30g. Wyszło 26l. Blg13, Drożdże dodane US-05 wyniesione do piwnicy temp. 18 05.10.2017, Blg2 butelkowanie 130g.cukier Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nidzwiadekk Opublikowano 17 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2017 Warka Nr.20 Amerykańska pszenica 12.10.2017Skład: 2kg. pilzneński 3kg. pszeniczny 50g. chmiel Ekuanot drożdże gęstwa US-05 Zacieranie: Temperatura 67oC , czas 40min Temperatura 72oC, czas 20min podgrzanie do 76 Gotowanie/chmielenie: 60min 60min.- ekuanot 20g. 15min.- ekuanot 10g. 5 min ekuanot 20g. Wyszło 26l. Blg12 po gotowaniu bez przykrycia Blg14, 22litry Drożdże dodane US-05 wyniesione do piwnicy temp. 18 0?.?.2017, Blg3 butelkowanie 120g.cukier Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nidzwiadekk Opublikowano 17 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2017 (edytowane) Warka Nr.21 Paleale SH Citra 12.10.2017Skład: 5kg. pale ale 0,5kg. karmelowy 150EBC 0,5kg. pilzneński 0,5kg. pszeniczny 100g. chmiel Citra drożdże gęstwa US-04 Zacieranie: Temperatura 67oC , czas 40min Temperatura 72oC, czas 300min podgrzanie do 76 Gotowanie/chmielenie: 60min 60min.- citra 25g. 15min.- citra 25g. 5 min citra 25g. 0min citra 25g. Wyszło ?l. Blg? Drożdże dodane US-05 wyniesione do piwnicy temp. 18 0?.?.2017, Blg3,5 butelkowanie 130g.cukier, 23litry Edytowane 17 Grudnia 2017 przez nidzwiadekk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nidzwiadekk Opublikowano 17 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2017 Warka Nr.22 Milkstout 23.11.2017Skład: 4kg. pale ale 0,5kg. karmelowy 150EBC 0,5kg. karmelowy 300EBC 0,5kg carafa special I 0,2kg czekoladowy 0,5kg. pszeniczny 0,7kg płatki owsiane 1kg laktoza 30g. magnat szyska drożdże gęstwa US-04 Zacieranie: Temperatura 70oC, czas 90min. Gotowanie/chmielenie: 60min 60min.- magnat 30g. Blg16 dodana laktoza 1kg Blg 19 Fermentcja w temp od16 podnoszona stopniowo o 0,5stopnia przez tydzień później wyniesione do piwnicy temp otoczenia 16 owiniety fermentor kocem 14dzień fermentacji Blg10 z laktoza bez laktozy Blg6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nidzwiadekk Opublikowano 17 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2017 Warka Nr.23 Black IPA 29.11.2017Skład: 5kg. pilzneński 1kg pale ale 0,25kg. karmelowy 150EBC 0,5kg carafa special II 0,2kg extra black 1400EBC 0,5kg. pszeniczny 30g. magnat szyska drożdże gęstwa US-04 Zacieranie: Temperatura 67oC, czas 60min. Temperatura 72oC, czas 30min. Wyszło 32litrów 16BLG Gotowanie/chmielenie: 60min 60min.- magnum 50g. 5min. summit, citra, mosaic, cascade po20g każdy schłodzona brzeczka do 77 dodane summit, citra mosaic, cascade po 30g przetrzymane przez godzine temperatura sama spadała Wyszło 25litrów Blg18 Dodane 2 paczki US-05 w temperaturze 20 Schłodzone do 16stopni w skrzyni styropianowej i przez pierwsze kilka dni utrzymywanie w tej temperaturze, póżniej podnoszenie do 19,5 stopni 08.12.2017 12.12.2017 Blg5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się