Jump to content

krany do piwa - jakie różnice.


bart07

Recommended Posts

To są amerykańskie krany. W Europie powszechne są trochę inne. Konkretnie podobne do tego 3, czyli z kontrolą przepływu. Ten nazwany stout jest do piw nasycanych azotem.

Link to comment
Share on other sites

Z moich obserwacji wynika że 90% barów czy pubów w Polsce używa kranów włoskiej firmy Celli.

http://en.celli.com/products/beertaps-and-valves_3/

 

Jak pisał kopyr większość z nich ma tzw. kompensator czyli dodatkowy zaworek do kontroli przepływu. Moim zdaniem b. przydatny.

Krany takie zaleca się do piw dobrze gazowanych, czyli popularnych w Polsce lagerów.

W Niemczech czy w Wielkiej Brytanii widziałem, że do wyszynku pszeniczniaków czy ale?s używają kraników bez zaworka.

Link to comment
Share on other sites

Mam pytanie, bo powoli przymierzam się do kegeratora. Jak jest z chłodzeniem takiego kranu jak np. http://allegro.pl/item935642949_nalewak_do_piwa_metalowy_pozlacany.html, lub tego który posiada rurkę chłodzącą. Jak to się sprawdza w przypadku kegeratora? Do czego się ja podłącza, może dla nie których banalne pytanie, ale będę wdzięczny za odpowiedz lub jakiegoś linka.

 

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Mam pytanie, bo powoli przymierzam się do kegeratora. Jak jest z chłodzeniem takiego kranu jak np. http://allegro.pl/item935642949_nalewak_do_piwa_metalowy_pozlacany.html, lub tego który posiada rurkę chłodzącą. Jak to się sprawdza w przypadku kegeratora? Do czego się ja podłącza, może dla nie których banalne pytanie, ale będę wdzięczny za odpowiedz lub jakiegoś linka.

 

Pozdrawiam

Sęk w ty, że do niczego. Jankesi stosują wiatraczki od kompa, które wtłaczają zimne powietrze. Dlatego IMO lepsze są krany na drzwiach. Aczkolwiek chyba skybert ma kolumnę bez wiatraczków i sobie chwali.

Link to comment
Share on other sites

A może warto tam coś podłączyć? Tak myślę, jak w watercoolingu w komputerach - pompka, zbiorniczek wyrównawczy na chłodziwo, kilka rurek. Wszystko w lodówce obok butli i kega chłodzi się i ochładza kolumnę... Taka luźna myśl :lol:

Link to comment
Share on other sites

W normalnym ?barowym? układzie we wnętrzu kolumny powinien być jeszcze wąż którym przepływa w obiegu zamkniętym czynnik chodzący oziębiając dodatkowo kolumnę w środku. Oprócz tego piwo oczywiście jest chłodzone przepływowo w chłodnicy. W obleganych barach ma to znaczenie bo liczy się czas i chodzi o to aby piwo nalewać możliwie szybko, bez piany, otwierając maksymalnie zawór.

Na pewno spotkaliście się z tym że kiepskie bary szczególnie w lecie mają problemy z rozlewem dlatego że oszczędzając na prądzie nie stosują właśnie chłodzenia kolumny lub używają wysłużone, słabe chłodziarki przepływowe.

 

Faktycznie strat ciepła (zimna) w kegeratorze z kolumną na chłodziarce będzie chyba więcej jednak można je mocno ograniczyć (w sąsiednim temacie opisywałem na co zwracałem uwagę) a mając ograniczenia lokalowe (mała piwnica) jest to dobra alternatywa.

Oczywiście można kombinować (walczyć :lol:) z wiatrakami ale IMO ma to sens gdy np. w lecie temp. na zewnątrz kegeratora będzie sięgać 30°C.

Mój kegerator stoi w piwnicy gdzie temp. w zimie oscyluje miedzy 7 a 11 a w lecie nie przekracza 20.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.