bart07 Opublikowano 2 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2010 Witam. Czy ktoś może mi wytłumaczyć jakie są różnice (praktyczne, dla naszych potrzeb) między poszczególnymi rodzajami kranów do piwa (np. takimi http://www.draughtquality.org/Faucet ) Planuję zakup do kegeratora, raczej na pokrywę, niż na drzwi. Koszt nie mały i próbowanie raczej nie wchodzi w grę... Bart Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 2 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2010 To są amerykańskie krany. W Europie powszechne są trochę inne. Konkretnie podobne do tego 3, czyli z kontrolą przepływu. Ten nazwany stout jest do piw nasycanych azotem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart07 Opublikowano 2 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2010 gość na aledrogo ( http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=3466936 ) ma całą kolekcję kranów. Chciałbym jakiś podwójny, a nie wiem czym się różnią. Bart Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 2 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2010 Z moich obserwacji wynika że 90% barów czy pubów w Polsce używa kranów włoskiej firmy Celli. http://en.celli.com/products/beertaps-and-valves_3/ Jak pisał kopyr większość z nich ma tzw. kompensator czyli dodatkowy zaworek do kontroli przepływu. Moim zdaniem b. przydatny. Krany takie zaleca się do piw dobrze gazowanych, czyli popularnych w Polsce lagerów. W Niemczech czy w Wielkiej Brytanii widziałem, że do wyszynku pszeniczniaków czy ale?s używają kraników bez zaworka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 2 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2010 gość na aledrogo ( http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=3466936 ) ma całą kolekcję kranów. Chciałbym jakiś podwójny, a nie wiem czym się różnią. Bart Wybierz jakieś 2-3 to zerknę, ale całej jego oferty nie będę analizował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 2 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2010 Mam pytanie, bo powoli przymierzam się do kegeratora. Jak jest z chłodzeniem takiego kranu jak np. http://allegro.pl/item935642949_nalewak_do_piwa_metalowy_pozlacany.html, lub tego który posiada rurkę chłodzącą. Jak to się sprawdza w przypadku kegeratora? Do czego się ja podłącza, może dla nie których banalne pytanie, ale będę wdzięczny za odpowiedz lub jakiegoś linka. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 2 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2010 Mam pytanie, bo powoli przymierzam się do kegeratora. Jak jest z chłodzeniem takiego kranu jak np. http://allegro.pl/item935642949_nalewak_do_piwa_metalowy_pozlacany.html, lub tego który posiada rurkę chłodzącą. Jak to się sprawdza w przypadku kegeratora? Do czego się ja podłącza, może dla nie których banalne pytanie, ale będę wdzięczny za odpowiedz lub jakiegoś linka. Pozdrawiam Sęk w ty, że do niczego. Jankesi stosują wiatraczki od kompa, które wtłaczają zimne powietrze. Dlatego IMO lepsze są krany na drzwiach. Aczkolwiek chyba skybert ma kolumnę bez wiatraczków i sobie chwali. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TurTle Opublikowano 2 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2010 A może warto tam coś podłączyć? Tak myślę, jak w watercoolingu w komputerach - pompka, zbiorniczek wyrównawczy na chłodziwo, kilka rurek. Wszystko w lodówce obok butli i kega chłodzi się i ochładza kolumnę... Taka luźna myśl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 2 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2010 W normalnym ?barowym? układzie we wnętrzu kolumny powinien być jeszcze wąż którym przepływa w obiegu zamkniętym czynnik chodzący oziębiając dodatkowo kolumnę w środku. Oprócz tego piwo oczywiście jest chłodzone przepływowo w chłodnicy. W obleganych barach ma to znaczenie bo liczy się czas i chodzi o to aby piwo nalewać możliwie szybko, bez piany, otwierając maksymalnie zawór. Na pewno spotkaliście się z tym że kiepskie bary szczególnie w lecie mają problemy z rozlewem dlatego że oszczędzając na prądzie nie stosują właśnie chłodzenia kolumny lub używają wysłużone, słabe chłodziarki przepływowe. Faktycznie strat ciepła (zimna) w kegeratorze z kolumną na chłodziarce będzie chyba więcej jednak można je mocno ograniczyć (w sąsiednim temacie opisywałem na co zwracałem uwagę) a mając ograniczenia lokalowe (mała piwnica) jest to dobra alternatywa. Oczywiście można kombinować (walczyć ) z wiatrakami ale IMO ma to sens gdy np. w lecie temp. na zewnątrz kegeratora będzie sięgać 30°C. Mój kegerator stoi w piwnicy gdzie temp. w zimie oscyluje miedzy 7 a 11 a w lecie nie przekracza 20. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się