malpitrzon Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Cześć, jeśli ktoś może cyknąć zdjęcie dwóch wskazówek do warzenia z Browamatora to będę wdzięczny: 1) APA 2) AIPA Browamator nie straci na tym bo i tak u nich zamówię składniki tyle, że chcę na inną ilość niż oni mają w zestawach oraz innych drożdży chcę użyć. Z góry dziękuję! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2017 (edytowane) Tego jeszcze nie grali. A google otwieraj leniu Edytowane 28 Kwietnia 2017 przez crusher Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malpitrzon Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2017 No właśnie szukałem, nie ma! Chodzi mi konkretnie od Browamatora bo po pierwsze w ich instrukcjach wszystko rozumiem po drugie u nich wszystkie składniki powinny być Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2017 A innego przepisu z neta nie mozesz uzyc? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2017 (edytowane) A innego przepisu z neta nie mozesz uzyc? czytaj ze zrozumieniem No właśnie szukałem, nie ma! Chodzi mi konkretnie od Browamatora bo po pierwsze w ich instrukcjach wszystko rozumiem po drugie u nich wszystkie składniki powinny być Edytowane 28 Kwietnia 2017 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reszkapl Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Ja na miejscu browamatora chyba nie byłbym zadowolony w sytuacji kiedy gdzieś będą krążyć ich receptury... w końcu to są ich receptury i to co jest na tej kartce to ktoś rozpisał i to sprzedaje... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enethion Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Z tymi "ich" bym nie szalał. Bodaj Dry Stout (zarówno z ekstraktów i z zacieraniem) znalazłem w którejś książce. A w temacie: Sprawdź na brewness.com. Jest tam kilka przepisów z BA wrzucone. Wysłane z Rivendell przy użyciu Palantíru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Nie prościej będzie napisać do browamatora? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enethion Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2017 No właśnie szukałem, nie ma! Chodzi mi konkretnie od Browamatora bo po pierwsze w ich instrukcjach wszystko rozumiem po drugie u nich wszystkie składniki powinny byćTak do mnie dotarło. Skoro chcesz stamtąd zamawiać, to czemu tych zestawów tam nie zamówisz? Jeśli są niedostępne, to... Brakuje do nich jakiegoś surowca, albo go jest za mało. Wysłane z Rivendell przy użyciu Palantíru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelW Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2017 (edytowane) Cześć, jeśli ktoś może cyknąć zdjęcie dwóch wskazówek do warzenia z Browamatora to będę wdzięczny: 1) APA 2) AIPA Browamator nie straci na tym bo i tak u nich zamówię składniki tyle, że chcę na inną ilość niż oni mają w zestawach oraz innych drożdży chcę użyć. Z góry dziękuję! http://www.piwo.org/topic/23313-browar-domowy-wp/?do=findComment&comment=435853 Z tą różnicą, że nie robiłem cichej, tylko po prostu dłuuugą burzliwą fermentację (nie miałem kiedy zlać). Piwko wyszło bardzo dobre. Co do "praw autorskich itd", nie jestem za tym, żeby jakoś specjalnie rozpowszechniać, ale nie dajmy się zwariować. BA ma na tym forum i tak duuużo dobrej reklamy, więc jak czasem ich przepis się pojawi to myślę, że nic się nie stanie, a sporo ludzi mimo że ma przepis to i tak zamówi gotowy zestaw (choćby z tego powodu, że nie każdy sklep odważy 200g słodu, a są ludzie co warzą raz na jakiś czas i nie magazynują materiału w domu, więc gotowe zestawy są głównie dla nich). Edytowane 28 Kwietnia 2017 przez PawelW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malpitrzon Opublikowano 29 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2017 czemu tych zestawów tam nie zamówisz? Odpowiedź jest w pierwszym poście. Nie chcę warki 10 ani 20 litrowej ani wielokrotności tych zestawów. Nie chcę kilku opakowań US-05 bo do APA zamierzam użyć startera z płynnych a do AIPA gęstwy z APA. Jak bym chciał jakiś przepis z internetu to nie szukał bym przepisów z BA:) Napisałem zapytanie do Browamatora, ciekawe jak podchodzą do tematu. PawelW, dzięki za przepis. Poza cichą jakieś modyfikacje czy tak jak w przepisie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Wklep w google AIPA/APA i na peczki masz przepisow. Albo wez z zapiskow od jakiegos piwowara domowego i po sprawie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelW Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2017 czemu tych zestawów tam nie zamówisz? Odpowiedź jest w pierwszym poście. Nie chcę warki 10 ani 20 litrowej ani wielokrotności tych zestawów. Nie chcę kilku opakowań US-05 bo do APA zamierzam użyć startera z płynnych a do AIPA gęstwy z APA. Jak bym chciał jakiś przepis z internetu to nie szukał bym przepisów z BA:) Napisałem zapytanie do Browamatora, ciekawe jak podchodzą do tematu. PawelW, dzięki za przepis. Poza cichą jakieś modyfikacje czy tak jak w przepisie? Tak jak w przepisie. Żałuję teraz że zrobiłem tylko 10 litrów, bo z wszystkich warek do tej pory to chyba najlepsza (poza pilsem, ale to dopiero zabutelkowane). Możesz ewentualnie dać trochę mniej na goryczkę, bo pierwsze wrażenie jest takie, że dostajemy taki owocowy strzał w podniebienie (od Citry), a później dochodzi głęboka gorycz...i właśnie się zastanawiam, czy nie za głęboka. Jak następnym razem bede robil to zmodyfikuję na zasadzie "mniej na gorycz, więcej na aromat". malpitrzon 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się