Jump to content

Czy weizen powinien/może tak smakować i pachnieć?


Recommended Posts

Dzień dobry-wieczór.

 

15 kwietnia tego roku, popełniłem weizena.

Receptura i przebieg zacierania miały się następująco:

 

Zacieranie - zasyp:

 

pale ale - strzegom - 2,2 kg;

pszeniczny - strzegom - 2,2 kg;

zakwaszający - weyermann - 150 g;

płatki jęczmienne - 100 g;

łuska ryżowa - 100 g;

 

Zacieranie:

 

pszenica - infuzja 5 l @ 49 stC - 25' @ 46-47 stC;

pozostałe - infuzja 5,5 l @ 76 stC;

po połączeniu - 7' @ 65 stC, podgrzane do 72 stC - 60', dogrzewane, żeby mniej więcej utrzymać temperaturę;

mash - 10' @ 76-78 stC;

 

Wysładzanie:

Wysładzałem ~14l wody @ 74-78 stC. Dwukrotnie zamieszałem we wiadrze, żeby podnieść wydajność.

 

Chmielenie:

Gotowanie - 65';

Lubelski 27 g - 60';

 

Po chmieleniu całość (z chmielinami) przelałem do wiadra. Wyszło tego około 18l @ 12 BLG.

 

Chłodziłem w miednicy z wodą, do której dorzuciłem parę butelek z zamrożoną wodą i wkładami do przenośnej lodówki. Trwało to jakieś 4-5 h.

 

Drożdże:

 

Użyłem suchych WB-06, namoczone przez ~30', zadane do brzeczki @ 20 stC.

 

W tej chwili zeszło do ~2 BLG

 

Piwo fermentuje od 15 kwietnia. Pomieszczenie z fermentorem przez pierwszy tydzień miało temperaturę 18,5 - 19,5 stC. Od paru dni jest 0,5 - 1 stC wyższa.
Początkowo zapach był w porządku. Może też zadziałała siła autosugestii, ale zapach bananów był  w porządku. Zaznaczę, że przez półtorej tygodnia nie zaglądałem pod wieczko, a jedynie wąchałem to, co samoczynnie wydostawało się na zewnątrz.

Teraz jednak zielone piwo wyraźnie pachnie jak surowe ciasto drożdżowe, a w smaku jest kwaskowate i trochę jak surowe ciasto drożdżowe.

Czy i na ile jest to normalne?
Czy coś w recepturze nawaliło?

Jakieś sugestie?

 

Dziękuję.

 

Link to comment
Share on other sites

Jak na moje 3-warkowe doświadczenie z WB-06 to nie powinieneś się niepokoić. Dają taki specyficzny kwaskowy posmak. Banan jest taki se, o goździkach to już nawet nie wspominam.

Link to comment
Share on other sites

Jak na moje 3-warkowe doświadczenie z WB-06 to nie powinieneś się niepokoić. Dają taki specyficzny kwaskowy posmak. Banan jest taki se, o goździkach to już nawet nie wspominam.

 

Nie do końca... Pierwotnie również miałem takie wyniki na tych drożdżach ale od czasu kiedy zadaję pół paczki (underpitching) i zadaję je w niższej temperaturze (12-14C) stopniowo ją podnosząc do 20-21C to wyniki mam rewelacyjne... :)

Link to comment
Share on other sites

@Jancewicz, w takim razie jak przekładałoby się to na zadawanie gęstwy po WB-06? Wystarczy zadać połowę tego, co wychodzi z kalkulatora?

 

Wydaje się na logikę, że tak... aczkolwiek gęstwy WB-06 nigdy nie używałem (nie warzyłem po prostu waizena po waizenie...)

Link to comment
Share on other sites

W takim razie przy najbliższej okazji zadam do jednej warki połowę mniej drożdży w niższej temperaturze, do drugiej połowę mniej drożdży, a do trzeciej dedykowaną ilość drożdży w niższej temperaturze i porównam efekty.

Dzięki.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.