PiotrekU Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2017 (edytowane) Jutro zabieram się za warzenie bursztynowego ale. ma być pełne, słodkie ale nie męczące i mulące, delikatnie chmielone ameryką na 35 IBU, ok. 14 plato, fermentowane przy użyciu US-05 Pijalność ponad wszytko planowany zasyp: 3,0 pilzneński 2,0 monachijski 0,3 carared 0,3 amber malt 0,3 cristal Nie za duzo tych karmeli? Edytowane 28 Kwietnia 2017 przez PiotrekU Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr_Herman Opublikowano 29 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2017 Siema Mój zasyp swego czasu był taki: pilzneński 4,5kg biscuit 300g carared 300g caraaroma 250g crystal II 50g To był świadomy zasyp, ale odpowiadając na twoje pytanie to za dużo tych karmeli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorrodz Opublikowano 5 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2017 ma być pełne, słodkie ale nie męczące i mulące Zasyp zasypem ale jak zamierzasz zacierać? Na słodko czy na wytrawnie? Jakieś przerwy czy jednotemperatrowo? A może dekokcja? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korek Opublikowano 7 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2017 (edytowane) Moja następna warka to ma być coś w ten deseń, podobne IBU, jednak bardziej ciemniejsza od "amber". Planuję taki zasyp: Pilsneński - 2,5 kg; Monachijski II - 2 kg; Carahell - 0,25 kg Caramunich II - 01, kg; plus woda z ekstrachowania 150 g jęczmienia prażonego dodana do zacieru. Będę chmielił na aromat i na zimno Fugglem ze swojego chmielnika. Drożdże te same. Jeśli zaś chodzi o kolor, to swojego czasu warzyłem coś takiego: Pale Ale - 3,7 kg Karmelowy 30 - 0,2 kg i kolor wyszedł mi idealnie bursztynowy. Edytowane 7 Maja 2017 przez korek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się