Paweł N Opublikowano 3 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2017 (edytowane) Witajcie, chodzi mi po głowie dodanie wysuszonych płatków róż do witbiera, bo myślę że może to dać fajny efekt w połączeniu ze skórkami pomarańczy i cytryny. Na naszych forach informacje są skąpe, a na amerykańskich ścierają się dwie wizję: dodawanie na ostatnie 10 minut gotowania+na cichą albo robienie herbaty i dodawanie ekstraktu. Czy ma ktoś doświadczenia z podobnymi dodatkami i zechciałby się podzielić? Pozdr Edytowane 3 Maja 2017 przez Paweł N Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
the_doctor Opublikowano 3 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2017 Witajcie, chodzi mi po głowie dodanie wysuszonych płatków róż do witbiera, bo myślę że może to dać fajny efekt w połączeniu ze skórkami pomarańczy i cytryny. Na naszych forach informacje są skąpe, a na amerykańskich ścierają się dwie wizję: dodawanie na ostatnie 10 minut gotowania+na cichą albo robienie herbaty i dodawanie ekstraktu. Czy ma ktoś doświadczenia z podobnymi dodatkami i zechciałby się podzielić? Pozdr Niedługo będzie podobne piwo od jednego z polskich browarów rzemieślniczych w kooperacji z innym browarem;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł N Opublikowano 4 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2017 Mam nadzieję, że przeglądają forum i podzielą się wrażeniami:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bourdell Opublikowano 7 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2017 Ja dałem na cichą i dały super efekt, polecam je zalać gorącą wodą żeby zdezynfekować i całość wlać do piwa. Dawka ok 5g na litr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bielo Opublikowano 9 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2017 5g świeżych płatków? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JackStyle Opublikowano 9 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2017 (edytowane) Robiłem piwo typowo różane. Wrzuciłem 10g płatków na litr piwa. Nie parzyłem i nie dezynfekowałem. Robiłem test z gotowanymi płatkami, ale oprócz aromatu dają taniczne, ściągające uczucie, polecam wrzucić świeże, dają lepszy efekt i właściwie sam aromat i kolor, także możesz śmiało nachmielić na goryczkę. Radzę też wyciągnąć płatki jak stracą kolor, bo potem oddają już tylko trawiaste posmaki. Oczywiście konieczna będzie też filtracja, bo płatki nie chcą za bardzo opadać na dno. Powodzenia. Edytowane 9 Maja 2017 przez JackStyle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł N Opublikowano 12 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2017 Dzięki wielkie za wskazówki! Ponieważ mamy tu 2 opcje: 5 g/l i 10g/l to postanowiłem dać 7,5:P Wleję na cichą ale przed tym jednak wyparzę w gorącej wodzie bo nie chciałbym ryzykować zakażenia (po nazwie browaru kolegi powyżej wnoszę, że infekcje mu jednak niestraszne!). Tak sobie myślę, żeby nie wyciągać tanicznych posmaków nie będę trzymał ich we wrzątku tylko szybko wyciągnę i dodam przestudzony płyn jak i płatki osobno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JackStyle Opublikowano 12 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2017 (edytowane) Dzięki wielkie za wskazówki! Ponieważ mamy tu 2 opcje: 5 g/l i 10g/l to postanowiłem dać 7,5:P Wleję na cichą ale przed tym jednak wyparzę w gorącej wodzie bo nie chciałbym ryzykować zakażenia (po nazwie browaru kolegi powyżej wnoszę, że infekcje mu jednak niestraszne!). Tak sobie myślę, żeby nie wyciągać tanicznych posmaków nie będę trzymał ich we wrzątku tylko szybko wyciągnę i dodam przestudzony płyn jak i płatki osobno.Z Infekcjami trzeba żyć w zgodzie Co do wyparzania, to radzę jak kolega z wcześniejszego postu dodać płatki razem z wodą. Z tego co pamiętam, w gorącej wodzie szybko tracą kolor (jeśli Ci na nim zależy), którego i tak nie jest bardzo dużo. Zresztą sam stwierdzisz w trakcie Edytowane 12 Maja 2017 przez JackStyle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KiKeL Opublikowano 25 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2018 Te płatki róż kupowaliście w kwiaciarni czy np. w sklepie ekologicznym( suszone płatki), jeżeli w kwiaciarni to czy preparaty którymi są spryskiwane kwiaty nie zepsują piwa? Może zamiast wyparzać płatki too umyć i wymrozić ? Dzięki ! Pozdro! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł N Opublikowano 4 Lipca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2018 Ja osobiście kupowałem w Carrefourze na dziale ze zdrową żywnością albo lepszymi herbatami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przymus Opublikowano 14 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2018 Eksperymentowałem raz z płatkami tulipanów, dodałem ok 100gr mrożonych platków na cichą na ok 10L piwa, nie parzyłem ni nic podobnego. Dawka zdecydowanie zbyt wysoka, całkowicie zdominowaly piwo, mimo iż smak i aromat bardzo ciekawy. Oczywiście infekcja także wskoczyła, więc na przyszłość będę próbował wcześniej zalewać płatki alkoholem i dodawać w postaci ekstraktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się