seniorroberto Opublikowano 4 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2010 mam pytanko czy słód w czasie podgrzewania się nie przypala ? czy podczas zacierania cały czas masz ustawiony niewielki płomień gazu , cały czas pompa recyrkulacje brzeczkę ? Mam ustawiony malutki płomyk ale najczęściej nie mam go wcale. Zawracana brzeczka, będąca w ciągłym ruchu, wystarczająco wyrównuje temperaturę. Podgrzewam np przez 2-3 minuty, jeśli widzę, że temperatura zaczyna spadać. Dla jasności: dopiero dwie warki zrobiłem z recyrkulacją - IRA i Dunkelweizen, więc nie traktujcie, proszę, moich opini jako "prawdy objawione"...:beer: Ponieważ pompa jest "odpralkowa" nie używam jej bez przerwy, bo by chyba wyparowała , właczam ją np co 10 min. na 10 min... (w przerwach pracy pompy nie wytrzymałem nerwowo i przemieszałem...) ale najistotniejsze zdaje mi się włączanie pompy właśnie wtedy, kiedy włączam palnik (np dla przejścia do wyższej temperatury lub podtrzymania aktualnej). Mogę z dużą dozą prawdopodobieństwa stwierdzić, że pompa pracuje ok. 50% czasu zacierania. Zawracana brzeczka robi się baaaardzo klarowna już po 5 - 7 minutach pracy pompy! Pozdrawiam! aaaa! najważniejsze: słód się nie przypala! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 4 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2010 Rozwinę pytanie bnp, ciekawi mnie ten temat. Co jakiś czas czytam o sztywnych filtratorach zamontowanych na stałe w kadzi zaciernej. Nie mogę załapać jak w takich przypadkach rozwiązane jest skuteczne mieszanie zacieru w celu wyrównania temperatur w czasie podgrzewania, pomijam zacieranie jednotemperaturowe bez podgrzewania. Temperatury przerw są w widełkach od-do, w czasie grzania aby się zmieścić w tych widełkach mieszam zacier dla wyrównania temperatury, nie bardzo wiem jak można to skutecznie robić przy sztywnym filtratorze. Myślę, że moją opinię w tej sprawie znajdziesz w mojej odpowiedzi na post kolegi bnp... jeśli nie - napieraj!, rozwinę... Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yaco26 Opublikowano 4 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2010 Ja mam identyczna pompę co kol.seniorroberto i na wodzie układ jest idealny do mieszania (HLT), rozkład temperaturowy jest równy (+- 0.5°C ),nie wiem jak z podgrzewaniem gazem ale myślę ze będzie podobnie, tylko istnieje pewnie większe prawdopodobieństwo przypalenia. Idę chyba testy zrobię z podobną rurką co kol.seniorroberto bo mam taka z plastiku do wysładzania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 4 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2010 Ja mam identyczna pompę co kol.seniorroberto i na wodzie układ jest idealny do mieszania (HLT), rozkład temperaturowy jest równy (+- 0.5°C ),nie wiem jak z podgrzewaniem gazem ale myślę ze będzie podobnie, tylko istnieje pewnie większe prawdopodobieństwo przypalenia.Idę chyba testy zrobię z podobną rurką co kol.seniorroberto bo mam taka z plastiku do wysładzania. Sprawozdaj efekty!... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yaco26 Opublikowano 5 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2010 Witam, mam pytanie do @seniorroberto od jakiej temperatury kolega recyrkuluje brzeczkę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 6 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2010 Witam,mam pytanie do @seniorroberto od jakiej temperatury kolega recyrkuluje brzeczkę? Jeżeli potrzebna przerwa białkowa to po niej, już przy podnoszeniu temperatury do np 63°C . Jeśli bez białkowej to po wsypaniu i wymieszaniu słodów . Dodam tylko, że pompa od pralki wymaga tzw zalania:)... robię to tuż przed wsypaniem słodów. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yaco26 Opublikowano 6 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2010 Witam, opisze swoje zmagania, kółka z plastiku jednak nie ponacinałem bo było mi szkoda trochę a poza tym już wcześniej świetnie sprawdziło się do wysładzania. Zamiast tego na dno dałem trójnik i 2 wężyki z oplotu... Zasyp w temp 60°C temperatura po wymieszaniu 52°C, włączam pompę i działa przez 1min. potem wszystko się zatkało, w kotle po prostu mleko..Myślę że to wina słodu przy użyciu śrutownika bijakowego, grubiej się nie da ,może ktoś mię pokieruje jak powinien wyglądać prawidłowo ześrutowany słód? Dobrze ze pod garem mam jeszcze promiennik gazowy wiec kontynuowałem bez recyrkulacji i HLT. Pompa zaczęła poprawnie działać dopiero w 72°C a przy wysładzaniu to już była bajka brzeczka czysta jak łza. Tempo wysładzania na 2 wężykach jest ogromne jednak całość zdławiłem zaworem. Wnioski są 2: Próba kółka które zastosował kolega- tylko zmodyfikowanego zamiast trójnika krzyżak=dodatkowa rurka przez środek Jak to nie wypali to kopia kosza z Braumeister Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 6 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2010 (edytowane) Zrobiłem z recyrkulacją 2 warki: IRA i Dunkelweizen w zestawach z BA, wszystko szło ok!... Dziś warka 23 - IPA - pierwsze samodzielnie zestawione: ale... niestety, w tak gęstym zacierze pralkowa pompa sobie właściwie nie radziła...... walka była... dopiero przy podnoszeniu temperatury do 72°C i potem do 75°C zaczęła dawac radę...a tak musiałem ręcznie.... rozczarowanie. Wysładzania przy pomocy deszczownicy nie robiłem bo nadal nie mam osobnego kociołka do wody. Tutaj nie przewiduję trudności bo to tylko woda. Hmmmmmmmmm............................... Edytowane 6 Marca 2010 przez seniorroberto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yaco26 Opublikowano 6 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2010 A więc kółko zachowa się pewnie podobnie jak moje węże do kibla Jednymi słowy pompka od pralki jest za słaba, jednak nie poddam się tak łatwo mam jeszcze taka na wiertarkę. Kosz jest ostatecznością. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 6 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2010 Ja się tez nie poddam! zajrzałem do wnetrza pompki.... BIDA! wirnik nie zbliża się do wewnętrznych powierzchni pompy na mniej niż 5 - 6 mm! wodę i rzadką brzeczke posiągnęło ale gęstą... Jaką masz pompę, Tellarini?... tę mosiężną? jak cos popchniesz naprzód to sie odezwij Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 6 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2010 i ja dziś uruchomiłem swą pompę z kadzią i tak samo włączam pompę i działa przez 1min. potem wszystko się zatkało, w kotle po prostu mleko dodam że miałem także filtr z oplotu ok 1,5 m postanowiłem przeinaczyć kadź tak, że zasysałem zacier. Prawie się udało, pompa chodziła koło 20 min ale w tym czasie kilka razy się przytykała jak by średnice przewodów oraz końcówek pompy były większe to by może i dało radę ale teraz to totalna klapa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 6 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2010 Nacięcia w filtratorze miedzianym mają ok. 0,8 mm, natomiast oplot jest bardzo ciasny, mam wrażenie, że z pompą nie da rady... nie odpuszczając tematu zamierzam najpierw powiększyć nacięcia do 1mm . Jak wspomniałem - przy dwóch poprzednich warkach IRA i Dunkelweizen z BA to działało bez problemu a brzeczka schodziła swobodnie i klarowna po kilku minutach pracy pompy. Dla yaco26 załączałem filmik... Nie bardzo rozumiem o co biega na zdjęciach...? czemu nie odbierałeś pompą przefiltrowanej brzeczki z zaworu na dole gara? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 6 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2010 na zdjęciach tak jak pisałem cyrkulowałem zacier - brzeczkę z młótem z pominięciem filtratora z oplotu, Wcześniej dałem zasysanie przez ten zawór u dołu kadzi ale się zapychało więc kombinowałem dalej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 6 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2010 to ja może pochwale się swoim wynalazkiem, bo ostatnio udało mi się osiągnąć zadowalające efekty. Za podstawę wziąłem sobie garnek elektryczny severina. W garnku jest umieszczone wiadro 12 litrowe z podziurawionym dnem. W boku garnka jest wycięty otwór kolanko, zawór pompa od pralki. Słód jest umieszczony w koszu, a pompa tłoczy ciecz do filtra. Do tego jest sterownik z 2 czujnikami, jednym w filtrze drugim tuż nad grzałką. Wsypuje słód do filtra, wlewam wodę nastawiam temperaturę włączam pompę i jazda. Sterownik ładnie trzyma temperaturę, straty ciepłą nie są takie duże na pompie. Zaworem reguluje przepływ tak żeby mi nie tryskało po ścianach. Do kranu spustowego doczepiony jest jeszcze krótki filtrator z oplotu. Bo zacieraniu mam około 7 litrów przedniej brzeczki, którą spuszczam do fermentora, a potem wlewam około 6 litrów ciepłej wody i znów uruchamiam pompę. i tak aż będę miał odpowiednia ilość zazwyczaj wysładzanie to 3-4 porcje wody po 20-25 minut, ale nic nie muszę przy tym robić. Słowem piwo samo się robi i po dopracowaniu techniki ostatnio przy warzeniu Portera angielskiego z BA udało mi się wydajność podnieść o prawie 10% względem tej z instrukcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yaco26 Opublikowano 7 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2010 Jakiej wielkości są otwory w wiadrze-filtrze? Rozumiem ze ciecz podawana jest od góry?,jeżeli tak to dziwi mię ze się to nie zapycha pod wpływem wagi młóta... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 7 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2010 początkowo miałem wiadro 9 litrów z otworami 2 mm w ilości kilkuset sztuk.... ale 9 litrów było za mało i kopiłem wiadro 12 litrów i już nie maiłem tyle cierpliwości i zrobiłem nacięcia tak jak to jest w kadziach w dużych browarach. Tak ciecz jest podawana od góry i cześć płynu przelatuje górą. Jeśli ktoś z Wawy chce zobaczyć jak to działa na żywo to w sobotę 13 marca w gmachu głównym Politechniki będzie okazja, będziemy warzyć piwo pod szyldem koła naukowego biotechnologów Herbion. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yaco26 Opublikowano 7 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2010 @wsaczuk na którą godzinę planujecie warkę może się zjawie:D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 7 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2010 miedzy 10-14. W niedziele też są pokazy ale już bez piwa, bo nie chce mi się 2 razy z całym majdanem jeździć zwłaszcza że politechnika za to mi nie zwraca, a z takiego warzenia zazwyczaj piwa nie ma... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 29 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2011 (edytowane) Zdjęcie z przyszłości Offtopic: jak możesz zrób fotkę połączenia pompy od pralki z rurami/wężykami' date=' właśnie nad tym główkuję.[/quote'] ... to mi przysporzyło sporo główkowania co do średnic węży, przejściówek, wylotów zaworu...a już full partyzantka z samą pompą! Kupiłem taką z najmniejszymi średnicami wlotu i wylotu i dodałem miedzianą mufkę na wlocie. Na wylocie - wsadzam wężyk do środka. Tak na szybko... http://img443.imageshack.us/img443/3162/tndsci0104.th.jpg to ta pompa: http://es24.pl/produkt/0/696916/ardo-pompa-pralki-a-500.html Ta pompa ma większą wydajność od pompy z pralki Polar ?. Edytowane 29 Września 2011 przez maxhot Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się