piotr7404 Opublikowano 6 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2017 Witajcie!Mam prośbę o podpowiedź:Uwarzyłem dwie warki. Jedną (ordinary bitter) butelkowałem19.03 a drugą ( polskie IPA) 4.04. Pierwsza częściowo skonsumowana. W pozostałych butelkach pierwszej i w całej drugiej zrobił się:1. Ciemny i mętny osad na dnie,2. Osad na ściance butelki (taki drobny, czarny, nie wiem, czy precyzyjnie to opisuję ale tak to wygląda),3. Po otwarciu od razu piana i piwo ucieka,4. Po przechyleniu widać pływające farfocle (dotyczy w zasadzie tylko drugiej warki).Według mnie przyczyną może być temperatura przechowania (ok. 23 stopnie) i / lub (tylko w drugiej warce) zakażenie.Z góry dziękuję za odpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kurt Opublikowano 6 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2017 Temperatura tu nie ma nic do rzeczy. Według opisu to może być infekcja. W smaku Ok ? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrM Opublikowano 6 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2017 A może to są drobiny chmielu? Wysłane z mojego SM-A310F przy użyciu Tapatalka Figlarz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotr7404 Opublikowano 6 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2017 Bitter był ok. Ale już z dwa tygodnie go nie piłem. A IPĘ nie piłem. Od razu zobaczyłem, co się w środku porobiło to nawet nie próbowałem. Zapach jest ok ale ten osad i farfocle... A może to są drobiny chmielu?Wysłane z mojego SM-A310F przy użyciu Tapatalka Myślisz o tych farfoclach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 6 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2017 (edytowane) 1 wynika z obecności drożdży i być może białek, 3 wynika z 2, 4 i może trochę z 1. 2 może wynikać z brudnych butelek, 4 z nieumiejętnej filtracji. reszta to loteria jeśli ktoś ogarnięty tego nie spróbował. Edytowane 6 Maja 2017 przez jaras yoshi 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 6 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2017 Jeżeli to ipa, jest duże prawdopodobieństwo, że to drobiny chmielu, stąd gushing. Wrzuć może zdjęcie butelki pod światło. piotr7404 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotr7404 Opublikowano 6 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2017 1 wynika z obecności drożdży i być może białek, 3 wynika z 2, 4 i może trochę z 1. 2 może wynikać z brudnych butelek, 4 z nieumiejętnej filtracji. reszta to loteria jeśli ktoś ogarnięty tego nie spróbował. Butelki były myte i dezynfekowane bezpośrednio przed rozlewem. Filtracja taka, jak zawsze (przedtem nie było problemów). Być może to białka i drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotr7404 Opublikowano 6 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2017 Jeżeli to ipa, jest duże prawdopodobieństwo, że to drobiny chmielu, stąd gushing. Wrzuć może zdjęcie butelki pod światło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotr7404 Opublikowano 6 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2017 Jeżeli to ipa, jest duże prawdopodobieństwo, że to drobiny chmielu, stąd gushing. Wrzuć może zdjęcie butelki pod światło. Wrzucam zdjęcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 6 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2017 Przede wszystkim spróbuj, jeśli smak i aromat ok, to wypij. Wg mnie na ściankach to chmiel, w niskiej temperaturze powinien opaść. A na dnie pewnie drożdże z refermentacji.chmieliłeś na zimno, jak filtrowałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotr7404 Opublikowano 6 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2017 Przede wszystkim spróbuj, jeśli smak i aromat ok, to wypij. Wg mnie na ściankach to chmiel, w niskiej temperaturze powinien opaść. A na dnie pewnie drożdże z refermentacji.chmieliłeś na zimno, jak filtrowałeś? chmieliłem na zimno IPĘ. Bittera nie. Filtrowałem jak zawsze przy pomocy wężyka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piwosz86 Opublikowano 6 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2017 chmieliłem na zimno IPĘ Tu masz odpowiedź. Drobiny chmielu po chmieleniu na zimno często pozostają zawieszone w piwie (te najdrobniejsze). Piwo może się wydawać klarowne, ale ten chmiel tam jest, teraz osadził się już w butelkach. W jakiej temperaturze były przechowywane butelki z piwem? Filtrowałem jak zawsze przy pomocy wężyka Czyli jak dokładnie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się