Skocz do zawartości

Najtańsze Polskie Piwo


Rekomendowane odpowiedzi

 

Masz, zrób sobie. To będzie najtańsze z możliwych, pijalne i pewnie około 50gr/butelkę.

http://www.piwo.org/topic/4035-zbig-zapiski-z-browaru-domowego/page-3?do=findComment&comment=199642

 

Warka #61 Lager budowlany

 

- Pilzneński – 4 kg

- Monachijski – 7 kg

- Karmel 100 EBC – 3 kg

- Carramunich II - 1 kg

- Special B - 0,5 kg

 

- Marynka 80 g - 60 min

- Lubelski 100 g - 60 min

- Lubelski 100 g - 15 min

 

- Cukier 12 kg

- Ryż 2 kg surowy do beczki

- Woda mineralna 26 x 5 L do beczki

 

 

Wyszło około 200l, 11 BLG, Saflager w 34/70

 

No ciekawe co z tego wyjdzie... Gorsze od sklepowego być nie powinno :D

 

Warka nastawiona we współpracy z Browarem Krzeczyńskim :beer:

 

tylko trzeba doliczyć sprzęt za pierwszym razem i gdzie te 200L fermentować na lagerowych, no niektórzy mają

ale zamysł robienia własnego najlepszym rozwiązaniem, gar do tego kilka wiader, wężyki i sraczweżyk, termometr i jakiś "spawik" i w zasadzie można robić, tylko trzeba na polskich słodach, chmielach i drożdżach jak ma być koszerne ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

edit 2: jeszcze Staropolskie/ Acan/ Złote ze Zduńskiej Woli. Ale to też sprzed jakieś 7 lat, teraz nie widzę w ofercie żadnego z tamtych.

Staropolskie widziałem w InterMarche. nawet to Chemielne wziąłem na spróbę ale jakos mnie nie urzekło. 

 

wolę promocje w Żabce. często można kupić Ciechan, Namysłów, Miłosław w dobrej cenie. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Masz, zrób sobie. To będzie najtańsze z możliwych, pijalne i pewnie około 50gr/butelkę.

http://www.piwo.org/topic/4035-zbig-zapiski-z-browaru-domowego/page-3?do=findComment&comment=199642

 

Warka #61 Lager budowlany

 

- Pilzneński – 4 kg

- Monachijski – 7 kg

- Karmel 100 EBC – 3 kg

- Carramunich II - 1 kg

- Special B - 0,5 kg

 

- Marynka 80 g - 60 min

- Lubelski 100 g - 60 min

- Lubelski 100 g - 15 min

 

- Cukier 12 kg

- Ryż 2 kg surowy do beczki

- Woda mineralna 26 x 5 L do beczki

 

 

Wyszło około 200l, 11 BLG, Saflager w 34/70

 

No ciekawe co z tego wyjdzie... Gorsze od sklepowego być nie powinno :D

 

Warka nastawiona we współpracy z Browarem Krzeczyńskim :beer:

 

tylko trzeba doliczyć sprzęt za pierwszym razem i gdzie te 200L fermentować na lagerowych, no niektórzy mają

ale zamysł robienia własnego najlepszym rozwiązaniem, gar do tego kilka wiader, wężyki i sraczweżyk, termometr i jakiś "spawik" i w zasadzie można robić, tylko trzeba na polskich słodach, chmielach i drożdżach jak ma być koszerne ;)

 

Można zacierać w tym co się ma, np. w starej wannie nad ogniskiem. 

 

 

Filtracja też byle czym - jeden był taki co samym kranikiem filtrował, bo sraczwężyka zapomniał założyć. Długo szło, ale poszło :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli kolega nie chce od razu inwestować w sprzęt do zacierania, to warto rozważyć brewkity. Jedynie co potrzeba to fermentor(najlepiej przezroczysty - nie będzie kusić otwierania pokrywy), jakieś wężyki z castoramy etc. Niemal każdy piwowar domowy zaczyna od puch. Osobiście zrobiłem jedna warke i smak był na prawdę przyzwoity. Wiadomo, że nie ma to jak zacieranie, ale namiastka będzie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.