Gawon Opublikowano 7 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2017 Masz, zrób sobie. To będzie najtańsze z możliwych, pijalne i pewnie około 50gr/butelkę. http://www.piwo.org/topic/4035-zbig-zapiski-z-browaru-domowego/page-3?do=findComment&comment=199642 Warka #61 Lager budowlany - Pilzneński – 4 kg - Monachijski – 7 kg - Karmel 100 EBC – 3 kg - Carramunich II - 1 kg - Special B - 0,5 kg - Marynka 80 g - 60 min - Lubelski 100 g - 60 min - Lubelski 100 g - 15 min - Cukier 12 kg - Ryż 2 kg surowy do beczki - Woda mineralna 26 x 5 L do beczki Wyszło około 200l, 11 BLG, Saflager w 34/70 No ciekawe co z tego wyjdzie... Gorsze od sklepowego być nie powinno Warka nastawiona we współpracy z Browarem Krzeczyńskim tylko trzeba doliczyć sprzęt za pierwszym razem i gdzie te 200L fermentować na lagerowych, no niektórzy mają ale zamysł robienia własnego najlepszym rozwiązaniem, gar do tego kilka wiader, wężyki i sraczweżyk, termometr i jakiś "spawik" i w zasadzie można robić, tylko trzeba na polskich słodach, chmielach i drożdżach jak ma być koszerne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 7 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2017 trzeba na polskich słodach, chmielach i drożdżach jak ma być koszerne Mibor 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 7 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2017 Ej, a gdzie w cytacie ? no jak kolega chciał tak polski kapitał dorabiać no to i surowce "nasze" powinny być Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 7 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2017 (edytowane) koszerne surowce "nasze" powinny być https://pl.wikipedia.org/wiki/Koszerno%C5%9B%C4%87 Edytowane 7 Maja 2017 przez jaras Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piwo?OwszemLej Opublikowano 8 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2017 Dzięki chłopaki za odpowiedzi. Będę szukał piwerek i myślał nad warzeniem Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 8 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2017 edit 2: jeszcze Staropolskie/ Acan/ Złote ze Zduńskiej Woli. Ale to też sprzed jakieś 7 lat, teraz nie widzę w ofercie żadnego z tamtych. Staropolskie widziałem w InterMarche. nawet to Chemielne wziąłem na spróbę ale jakos mnie nie urzekło. wolę promocje w Żabce. często można kupić Ciechan, Namysłów, Miłosław w dobrej cenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 8 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2017 Masz, zrób sobie. To będzie najtańsze z możliwych, pijalne i pewnie około 50gr/butelkę. http://www.piwo.org/topic/4035-zbig-zapiski-z-browaru-domowego/page-3?do=findComment&comment=199642 Warka #61 Lager budowlany - Pilzneński – 4 kg - Monachijski – 7 kg - Karmel 100 EBC – 3 kg - Carramunich II - 1 kg - Special B - 0,5 kg - Marynka 80 g - 60 min - Lubelski 100 g - 60 min - Lubelski 100 g - 15 min - Cukier 12 kg - Ryż 2 kg surowy do beczki - Woda mineralna 26 x 5 L do beczki Wyszło około 200l, 11 BLG, Saflager w 34/70 No ciekawe co z tego wyjdzie... Gorsze od sklepowego być nie powinno Warka nastawiona we współpracy z Browarem Krzeczyńskim tylko trzeba doliczyć sprzęt za pierwszym razem i gdzie te 200L fermentować na lagerowych, no niektórzy mają ale zamysł robienia własnego najlepszym rozwiązaniem, gar do tego kilka wiader, wężyki i sraczweżyk, termometr i jakiś "spawik" i w zasadzie można robić, tylko trzeba na polskich słodach, chmielach i drożdżach jak ma być koszerne Można zacierać w tym co się ma, np. w starej wannie nad ogniskiem. Filtracja też byle czym - jeden był taki co samym kranikiem filtrował, bo sraczwężyka zapomniał założyć. Długo szło, ale poszło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eselchen Opublikowano 9 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2017 Jeżeli kolega nie chce od razu inwestować w sprzęt do zacierania, to warto rozważyć brewkity. Jedynie co potrzeba to fermentor(najlepiej przezroczysty - nie będzie kusić otwierania pokrywy), jakieś wężyki z castoramy etc. Niemal każdy piwowar domowy zaczyna od puch. Osobiście zrobiłem jedna warke i smak był na prawdę przyzwoity. Wiadomo, że nie ma to jak zacieranie, ale namiastka będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się