Versaar Opublikowano 29 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2017 (edytowane) 10g ma litr to juz granaty? Muszę się moich butelek w których mam weizena (5g cukru na butelkę) zapytać dlaczego nie chcą wybuchać Edytowane 29 Czerwca 2017 przez Versaar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 29 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2017 W restauracyjnym jest sztucznie gazowane.Głupoty pan piszesz, wszystko zależy od instalacjiPoprawna odpowiedź: nie zawsze, to zależy od instalacji.Co do tematu oryginalne piwo z grodziska było tak butelkowane żeby dofermentowac w butelkach. Efektem czego były bardzo duże straty (butelki wybuchały). Także da się, ale tylko teoretycznie. Wysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 29 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2017 W jaki dokładnie sposób chcesz stwierdzić, że zostało 1blg do przefermentowania a nie 1.5 i bez kasku nie podchodź? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 29 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2017 Jak warzysz regularnie takie samo piwo to jest to do zrobienia. W Grodzisku dalej stosuje się refermentację, tyle że ponoć trochę czasu, zajęło okiełznanie tej metody, ale jak widać im się udało. Na forum też ktoś robił takie eksperymenty, chyba kantor, o ile mnie pamięć nie myli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarnik Sebol Opublikowano 5 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2017 Witam! zrobiłem piwo z dodatkiem kwiatu czarnego bzu. Teraz będę butelkował,. Po warce robiłem również syrop z kwiatu czarnego bzu. Pomyślałem żeby do refermerntacji też użyć tego syropu. Tylko mam problem ile tego użyć? nie wiem czy dobrze kombinuję, ale , jeśli zrobiłem syrop na 1L wody 1kg cukru, to, jeśli chcę dać do refermentacji równowartość 100g cukru ,to tego syropu musze dać ok. 100g? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 5 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2017 Witam! zrobiłem piwo z dodatkiem kwiatu czarnego bzu. Teraz będę butelkował,. Po warce robiłem również syrop z kwiatu czarnego bzu. Pomyślałem żeby do refermerntacji też użyć tego syropu. Tylko mam problem ile tego użyć? nie wiem czy dobrze kombinuję, ale , jeśli zrobiłem syrop na 1L wody 1kg cukru, to, jeśli chcę dać do refermentacji równowartość 100g cukru ,to tego syropu musze dać ok. 100g?200 Wysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
John Petrucci Opublikowano 6 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2017 Witam, podepnę się pod temat żeby nie zakładać nowego. Czy uwodnione suche drożdże (takie same jak do fermentacji s-04) wystarczą do re-fermentacji mocnego piwa 25BLG? Planowałem uwarzyć jakieś słabsze piwko i dać świeżej gęstwy jednak sprawa się trochę skomplikowała i nie będę miał takiej możliwości, a chce uniknąć sytuacji że po pol roku będę otwierać butelki żeby dodać gęstwy. Widziałem wpisy że niektórzy dodają suchary do re-fermentacji w ilości około 1g/10l jednak do piw słabszych. Pytanie tylko czy spora ilość alkoholu i gęstość piwa nie zestresują za bardzo świeżych (dobrze zrehydratyzowanych) sucharów. Robił ktoś kiedyś takie doświadczenie? Z góry dziękuje za odpowiedź i pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się