bogdi Opublikowano 9 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2017 (edytowane) Witam serdecznie. Jestem w trakcie przygotowywania się do uwarzenia mojego drugiego piwa z ekstraktów (pierwsza warka z brewkitu wyszła całkiem w porządku) i wymyśliłem sobie coś takiego: - 3,4 kg ekstraktu słodowego Pale Ale - Warrior 30g - 60 min - Warrior 30g - 25 min - Warrior 30g - 10 min na zimno: -Huell Melon 30g -Zythos 30g Chciałbym żeby wyszło coś w stylu lekkiego pale ale z dominującym aromatem owoców tropikalnych (Tropical Pale Ale? ). Wszelkie wymienione wyżej składniki mam już zakupione tj.: 90g chmielu Warrior, 30g chmielu Zythos i również 30g chmielu, drożdże Safale US-05 oraz 3,4 l ekstraktu słodu Pale Ale. Ściągnąłem także wersję próbną programu BeerSmith 2 i z jego pomocą ułożyłem recepturę mojego piwa (którą dodaję w załączniku posta). Nie dysponuję aktualnie garnkiem większym niż 10 litrowy więc w BS jako ekwipunek wybrałem Pot ( 2 Gal/7.6 L) - Extract. Dodam, że oczekiwana przeze mnie ilość piwa to ok. 19 l. Chciałbym wiedzieć: *Jaką ilość wody dodać na początku do gotowania z ekstraktami? °Czy w ogóle warto robić to w tak małym garnku czy lepiej zainwestować od razu w 30 l? °Czy gotowanie w małym garnku wpłynie negatywnie na smak lub aromat gotowego piwa? °Czy po przelaniu brzeczki do fermentora i dolaniu wody rzeczywiście piwo osiągnie oczekiwane ok 40 IBU? Z góry dziękuję za rozwianie moich wątpliwości i przepraszam jeśli odpowiedzi na moje pytania znajdują się już na forum. Szukałem dosyć długo, ale niestety ich nie znalazłem. Pozdrawiam. Tropical Pale Ale.html Edytowane 9 Maja 2017 przez bogdi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pucekmiszcz Opublikowano 9 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2017 Witam serdecznie. Jestem w trakcie przygotowywania się do uwarzenia mojego drugiego piwa z ekstraktów (pierwsza warka z brewkitu wyszła całkiem w porządku) i wymyśliłem sobie coś takiego: - 3,4 l ekstraktu słodowego Pale Ale - Warrior 30g - 60 min - Warrior 30g - 25 min - Warrior 30g - 10 min na zimno: -Huell Melon 30g -Zythos 30g Chciałbym żeby wyszło coś w stylu lekkiego pale ale z dominującym aromatem owoców tropikalnych (Tropical Pale Ale? ). Wszelkie wymienione wyżej składniki mam już zakupione tj.: 90g chmielu Warrior, 30g chmielu Zythos i również 30g chmielu, drożdże Safale US-05 oraz 3,4 l ekstraktu słodu Pale Ale. Ściągnąłem także wersję próbną programu BeerSmith 2 i z jego pomocą ułożyłem recepturę mojego piwa (którą dodaję w załączniku posta). Nie dysponuję aktualnie garnkiem większym niż 10 litrowy więc w BS jako ekwipunek wybrałem Pot ( 2 Gal/7.6 L) - Extract. Dodam, że oczekiwana przeze mnie ilość piwa to ok. 19 l. Chciałbym wiedzieć: *Jaką ilość wody dodać na początku do gotowania z ekstraktami? °Czy w ogóle warto robić to w tak małym garnku czy lepiej zainwestować od razu w 30 l? °Czy gotowanie w małym garnku wpłynie negatywnie na smak lub aromat gotowego piwa? °Czy po przelaniu brzeczki do fermentora i dolaniu wody rzeczywiście piwo osiągnie oczekiwane ok 40 IBU? Z góry dziękuję za rozwianie moich wątpliwości i przepraszam jeśli odpowiedzi na moje pytania znajdują się już na forum. Szukałem dosyć długo, ale niestety ich nie znalazłem. Pozdrawiam. 1. Użyj jak największej ilości wody do gotowania 2. Od początku gotowania zastosuj 15-25% ekstraktu, resztę dodaj pod koniec. W ten sposób uzyskasz lepszą utylizację chmielu, mniejszą karmelizację i przyciemnienie brzeczki. Jeśli chcesz otrzymać dokładnie tyle IBU co wyliczyłeś w programie musisz utrzymać taki sam stosunek ekstraktu do wody jak podałeś. Jeśli czytasz po angielsku polecam przejrzenie stron amerykańskich, u nich warzenie z ekstraktów niechmielonych jest dużo popularniejsze i dlatego też artykuły które tam znajdziesz są dużo dokładniejsze niż u nas. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 9 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2017 °Czy w ogóle warto robić to w tak małym garnku czy lepiej zainwestować od razu w 30 l? Zależy jak często będziesz się bawił w warzenie piwa i czy weźmiesz się za zacieranie. Garnek 30L jest zdecydowanie wygodniejszy, ale po co zawalać sobie dom niepotrzebnymi gratami jeśli będziesz robił piwko z ekstraktów powiedzmy raz na 2 miesiące. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pucekmiszcz Opublikowano 9 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2017 °Czy w ogóle warto robić to w tak małym garnku czy lepiej zainwestować od razu w 30 l? Zależy jak często będziesz się bawił w warzenie piwa i czy weźmiesz się za zacieranie. Garnek 30L jest zdecydowanie wygodniejszy, ale po co zawalać sobie dom niepotrzebnymi gratami jeśli będziesz robił piwko z ekstraktów powiedzmy raz na 2 miesiące. Inna sprawa że warzenie w małym garnku upraszcza etap schładzania. Choć i tak garnek 30L + chłodnica są dla mnie optymalne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łysy ĄĘ Opublikowano 9 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2017 (edytowane) Jedną puszkę zagotuj w mniejszym garnku, tak żeby mieć 4-5 litrów brzeczki. Wstaw do zlewu na chłodzenie. Drugą puszkę gotuj w 10-litrowym i tam syp chmiel. Ekstrakt lubi mocno szumieć, więc widzę max 8 litrów gotowanej brzeczki. Po chłodzeniu zdekantujesz brzeczkę do fermentora (filtracja chmielin) i dodasz tamtą z mniejszego garnka. Całość uzupełnisz wodą niegazowaną z baniaka 5l. Baniaki trzymać na balkonie albo w garażu - jeszcze są zimne noce, albo w lodówce. Taką zimną wodą uzyskasz oczekiwaną ilość brzeczki lub zawartość ekstraktu a dodatkowo schłodzisz brzeczkę spokojnie poniżej 20 stopni. Dopóki chcesz warzyć okazjonalnie z ekstraktów, to szkoda kasy na inwestowanie w większy gar. Edytowane 9 Maja 2017 przez łysy ĄĘ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 9 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2017 Ja robię piwa z ekstraktów w garnku 10l. Gotuję z chmielem dodając 1,7kg ekstraktu od początku - w ten sposób podczas gotowania mam gęstość mniej więcej taka jaka będzie finalna w 20l. Drugi ekstrakt dodaję 15min przed końcem gotowania. Na koniec uzupełniam wodą do 20l. Poza tym garnek 10l ułatwia sprawę - można podnieść i po prostu przelać do fermentora filtrując przez sito z gazą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się