maniek Opublikowano 3 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2010 Szukam artykułu o linii produkcyjnej piwa. Szukałem na wujku google ale nie widziałem tam nic w pełni opisującego ten proces, a jest mi to potrzebne na referat na zajęcia ze spożywczej. Gdyby ktoś miał coś na ten temat to byłbym wdzięczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 4 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2010 Zacznij od tego filmiku: http://www.piwo.org/forum/p38233-02-02-2010-12-34-16.html#p38233 bez automatyki, ale w dużej części aktualny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniek Opublikowano 4 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2010 Chodzi mi bardziej o jakieś artykuł w formie pisanej, żeby bez większego problemu przelać to na papier. Ale dzięki za chęci Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 4 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2010 (edytowane) a to widział ? http://www.eurequa.pl/pl/Ru_IX.htm Edytowane 4 Marca 2010 przez bnp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniek Opublikowano 4 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2010 Widział. Coś z tego na pewno się przyda. Z kilku artykułów skleję jeden i powinno być ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BaronVonZuk Opublikowano 4 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2010 Czy to mają być dokładne informację, czy pobieżny opis?? Sprecyzuj,a ja dość szybko, jeszcze dziś powinienem coś sklecić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniek Opublikowano 4 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2010 (edytowane) Mam opisać linię produkcyjną piwa na zajęcia z eksploatacji maszyn spożywczych, a więc wszystkie maszyny znajdujące się w browarze zaczynając od śrutowników, a kończąc na butelkowaniu. Krótko mówiąc opisać proces warzenia piwa w komercyjnym browarze. O tym czy to ma być pobieżnie, czy też szczegółowo dr nic nie wspominał. Edytowane 4 Marca 2010 przez maniek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 4 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2010 Wiesz co to jest biblioteka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniek Opublikowano 4 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2010 Słyszałem o czymś takim jak biblioteka. Chodzi mi raczej o jakieś informacje ze stron internetowych, tak, aby przyśpieszyć pisanie referatu poprzez opcję kopiuj - wklej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BaronVonZuk Opublikowano 4 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2010 Magazyn słodu -przyjęcie słodu, za pomocą kosz zasypowy->redler kosza przyjęciowego-> redlery->detektor metalu->sita->silos -przyjęcie kukurydzy podobnie tylko zamiast przenośników mechanicznych (redlerów) stosuje się transport pneumatyczny -pod każdym z silosów znajduje się tzw turnikiet czyli śluza obrotowa zapobiegająca zniszczeniu pszenośnika pod silosem. Pomiędzy mag słodu a śrutownią znajduje się tzw combicleaner czyli urządzenie składające się z sit z oczkami o różnej średnicy, każda porcja słodu jest przesiewana i może/nie musi być frakcjonowana, na owym urządzeniu oddziela się również pozostałe kamienie i zanieczyszczenia. Następnie -zbiornik pośredni -uchylna waga słodu (na linii kukurydzy znajduje się osobna waga) -śrutownik np. młotkowy (mam na myśli mielenie na sucho) -zasobnik na śrute. Warzelnia -kadź kleikowa służąc do kleikowania skrobi zaopatrzona w przedzaciernik czyli miejsce w którym łączy się wodę z kuku -kadź zacierna również wyposażona w przedzaciernik *obie kadzie ogrzewane są za pomocą płaczcza grzejnego każda z kadzi wyposażona w proste mieszadło ~ 30 obr / min oraz silnik do tego mieszadla ok 7-8 kW -kadź filtracyjna lub filtr zacierny *kadź filtracyjna izolowana, nie ogrzewana w której na sicie i za pomocą mieszadła następuje oddzielenie młóta od brzeczki *filtr zacierny (płytowy) dokładnie to samo zadanie jedynie uzysk inny oraz wyciskanie pod ciśnieniem * młóto jako odpad przeznaczany na cele paszowe przekazywany jest do ogrzewanych silosów na młóto) z reguły transport odbywa się za pomocą powietrza. - za filtrem lub kadzia filtr znajduje się zwykle zbiornik buforowy (izolowany, podgrzewany) -następnie kocioł warzelny czyli zbiornik służący do gotowania brzeczki uzyskanej w wyniku filtracji *rozróżniamy kilka rodzajów gotowania brzeczki podaje dwa najpopularniejsze got zew opierajace sie na pompie tłoczącej brzeczke rurami do wymiennikow płytowych para/brzeczka lub got. wew opierajace sie na płaszczu bedacym integralna czescia kotła gdzie grzanie odbywa sie rowniez za pomoca pary - "po drodze" przy got zew znajduja się zbiorniki na chmiel z ktorych granulat/ekstrakt wymywany jest za pomoca cyrkulujacej brzeczki lub podajniki granulatu przy gotowaniu wew. -kadź z zawirowaniem tzw Whirpool, jest to zbiornik w ktorym stycznie do sciany podawana jest brzeczka a na stożku o spadzie kilku?? procent osadza sie min chmiel i osady gorace -pompa podajaca brzeczke na chłodnice -VC odparowanie prozniowe raczej rzadko stosowane wiec IMO nie musisz pisac -wymiennik płytowy służacy do chłodzenia brzeczki brzeczka/woda lodowa 4°C Masz pytania pisz,pozniej opisze pozostale dzialy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BaronVonZuk Opublikowano 4 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2010 Oczywiscie przy warzelni można by napisac o jeszcze 100 urzadzeniach typu pompy zbiorniki CIP itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BaronVonZuk Opublikowano 4 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2010 Dział fermentacji (opisze najbardziej przemysłowy z mozliwych) - unitanki (UT) są to zbiorniki ze stożkowym dnem w których zachodzi proces fermentacji -każdy UT wyposażony jest z reguły w 4 strefy chłodzenia (amoniakiem) górna środkowa dolna oraz strefa chłodzenia stożka -zanim brzeczk trafi do UT musi zostać napowietrzona i zaszczepiona drożdżami ( w celu namnożenia drożdży instaluje sie w browarze stacje propagacji,jezeli bedziesz chcial cos wiecej to ja opisze,ale nie wiem czy ma to sens jest to po prostu kilka małych zbiorniczkow pomp i czujnikow) -szczepienie i napowietrzanie odbywa sie we wspópradzie, tzn do brzeczki plynacej rura do UT podaje sie stycznie powietrze i drożdze -po fermentacji piwa przeprowadza sie dalsza jego obrobke tzn -na lini filtracji znajduja sie nastepujace urzadzenia wirówka do usuniecia drozdzy, filtr świecowy ma ktory podaje sie piwo wymieszane z ziemia okrzemkowa ,zbiornik buforowy, oraz linia do stabilizacji czyli miejsce podawania np PVPP -kolejnym etapem produkcji jest dodatek wody odpowietrzonej ktora produkowana jest w instalacji do odpowietrzania (zbiornik buforowy,wymiennik płytowy 3 sekcyjny, kolumna odpowietrzajaca, zbiornik wody odpowietrzonej) -ewentualnie dodaje sie ekstrakt barwiacy jezeli EBC jest za niskie i przeprowadza karbonizację piwa w przeciwpradzie na stacji karbonizacji (zestaw rur,pomp i czujnikow ) -tak przygotowane piwo trafia do zbiornikow BBT czyli zbiornikow piwa gotowego i tam czeka na rozlew. W tym dziale przeprowadza sie rowniez proces filtracji krzyżowej,ale nie w każdym browarze taka instalacja funkcjonuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BaronVonZuk Opublikowano 4 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2010 Oczywiscie na dziale UT jest jeszcze kilka instalacji min CIP, podawania kwasu,sody, instalacja amoniakalna, glikolowa itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BaronVonZuk Opublikowano 4 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2010 Dział rozlewu Linia butelkowa -depaletyzator - >myjka skrzynek - >myjka butelek urzadzenie w ktorym butelki przechodza kapiel w ługu, inspektor butelek (sprawdza z zawrotna predkoscia np 50 000 but/h ewentualne uszkodzenia opakowania - >monoblok czyli park rozrywki dla butelek bowiem trafiaja one na tzw karuzele gdzie sa "przemywane" CO2 napełniane piwem i kapslowane, (oczywiscie piwo przed rozlewem zostaje poddane pasteryzacji w przeplywie) -po napelnieniu przychodzi czas na etykieciarke nastepnie butelki sa łądowane do skrzynek i transporterami trafiaja na paletyzator. Linia puszkowa -depaletyzator - > monoblok -> zamykarka -> pasteryzator - > datownik ->kontroler poziomu nalewu -> kartoniarka - > foliarka i tunel term. - > paletyzator- >foliarka palet Linia keg - myjka keg -> generator pary do sterylizacji kega -> pasteryzator przeplywowy - > tzw senator czyli maszyna napelniajaca i "kapslujaca" keg -> podnosnik hydrauliczny do zdejmowania pelnych kegow z tasmy oraz urzadzenie kodujace - > obrotnica wraz z urzadzeniem kontrolujacym niedopelnienia. To tak w DUUUŻYM uproszczeniu i skrocie... Jezeli o czyms zapomnialem piszac to "na szybko" poprawie... I gdzie są moje plusy :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniek Opublikowano 4 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2010 Ten opis w zupełności wystarczy wielkie dzięki za pomoc plusik leci do Ciebie, chociaż tak mogę wyrazić swoją wdzięczność Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BaronVonZuk Opublikowano 4 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2010 Ja z tym plusem żartowałem to wie większość koleżanek i kolegów z forum. Jeżeli coś tam będziesz chciał bardziej szczegółowo to dawaj znać, lubie takie szkolne wypracowania... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniek Opublikowano 4 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2010 Pracujesz może w jakimś większym browarze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się