Skocz do zawartości

Browar Korzenny – piwowarstwo domowe


Rekomendowane odpowiedzi

W026 – Barley wine

Warzenie data 18-10-2018

 

Woda blend:

Kranówka - 92%,

Słotwinka -5,7%

Vytautas - 2,2%

 

Parametry: końcowe (mg/l): Ca - 112, Mg - 30, Na - 53, Cl - 110, SO4 - 91, HCO3 - 148, Alkaliczność rezydualna - 26 CaCO3, pH 6,4.

  

Surowce:

·         Słód Pale ale Maris Otter 5kg

·         Słód Wiedeński 5kg

·         Słód Caramel Pils 1kg

·         Słód Pszeniczny 1kg

·         Słód Pale Amber 1kg

·         Słód Biscuit 0,5kg

·         Cukier Muscavado 0,4g

·         Cukier Brązowy 0,5g

·         Chmiel Northdown 40g

·         Chmiel East Kent Goldings 30g

·         Chmiel Fuggle 35g

·         Drożdże US-05 gęstwa 300ml

·         Drożdże U-04 1op.

·         Łuska gryczana 150g

 

Zacieranie: 

34l wody,

·         68°C – 70’

·         76°C mashout – 10’

 

Wysładzanie:  Wysładzanie 10l do uzyskania 30l brzeczki – 19 °Blg. 

  

Gotowanie: 120' 

·         60' – Northdown 40g

·         45’ – East Kent Goldings 30g

·         30’ – Fuggle 35g

·         10’ – East Kent Goldings 30g

 

Po gotowaniu 22l, 26°Blg.

 

Schodzone do 24°C, wstawione z petami do skrzyni chłodniczej, obniżanie temp. do 16°C.

Na drugi dzień rano dodane drożdże S04 jedna saszetka uwodniona. Wieczorem dodana gęstwa US05, 0,3l.

 

Blg po gotowaniu: 26°Blg

Temperatura zadania drożdży: 16°C.

Burzliwa:  30 dni w temperaturze 20°C.

Cicha: od 6,5 miesiąca w temperaturze 12°C. Bretty przez 2 miesiące w 20°C.

 

Blg po fermentacji burzliwej: 7,5Blg

 

Po burzliwej na cichą przelane do szklanych balonów:

 - 10l czysty Barleywine

 - 11l z dodatkiem gęstwy Amalgamation (3 miesięczna)

 

Butelkowanie: 26-05-2019  BW czysty - 7,5Blg, Brett BW - 5Blg.

Refermentacja 72g cukru na 21l piwa, cel CO2 - 1,8.

 

Zabutelkowane

 

BW - czysty 30 x 0,33l = 10l

Brett BW - 24 x 0,33l = 8l

Brett BW 24Blg - 4 x 0,5l + 3 x 0,33l = 3l  - na konkurs limit 24Blg rozcieńczone przy butelkowaniu.

 

 

Patametry BW:

·         Ekstrakt 26% wagowo

·         Alkohol 11% objętościowo

·         IBU 40

 

Patametry Brett  BW:

·         Ekstrakt 26% wagowo

·         Alkohol 12,3% objętościowo

·         IBU 40

 

Patametry Brett  BW 24Blg, końcowe 4,5Blg:

·         Ekstrakt 24% wagowo

·         Alkohol 11,3% objętościowo

·         IBU 40

 

 

 

 

  ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

W027 – Sweet stout

Warzenie 18-10-2018

 

Surowce:

·         Wysłodzinach z W026 – Barley wine

·         Słód Czekoladowy 900EBC 0,35kg

·         Słód Palony jęczmień 0,1kg

·         Cukier 0,2 kg

·         Laktoza 0,3 kg

·         Mlekow proszku odtłuszczone 0,25kg

·         Chmiel Northdown 10g

·         Chmiel Fuggle 15g

·         Chmiel East Kent Goldings 20g

·         Łuska kakaowa 150g

·         Mech irlandzki 6g

·         S-04 1op.

 

Wysłodziny zalane wodą temp 78°C.

Słód czekoladowy moczony w wysłodzinach 30 min, palony jęczmień dodany w trakcie wysładzania.

 

Wysładzanie:  Wysładzanie 26l do uzyskania 25,5l brzeczki – 7,5°Blg. 

  

Gotowanie: 60' 

·         60' – Northdown 10g

·         60’ – Fuggle 15g

·         5’ – East Kent Goldings 20g

 

Po gotowaniu 18,5l, 11,5°Blg.

 

Schodzone do 24°C, wstawione na balkon na noc, obniżanie temp. do 16°C.

Na drugi dzień rano dodane drożdże S04 jedna saszetka uwodniona.

 

Blg po gotowaniu: 11,5°Blg

Temperatura zadania drożdży: 16°C.

Burzliwa:  11 dni w temperaturze 19 - 21°C.

Cicha: Brak, cold crash 3 dni. 

Blg po fermentacji: 5°Blg

 

Butelkowanie: 03-11-2019

Refermentacja 80g cukru na 16l piwa, cel CO2 – 2,2.

 

Zabutelkowane 30 x 0,5l + 3 x 0,33 = 16l.

 

Patametry:

·         Ekstrakt 11,5% wagowo

·         Alkohol 3,5% objętościowo

·         IBU 23

 

Edytowane przez Korzen_
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W29 – Pszeniczne

Warzenie data: 04-12-2018

 

Woda do warzenia 40l, 17l zaciernie + 23l wysładzanie.

Woda Kranówka - 98,8%,

Woda Vytautas - 1,2%

 

Parametry: końcowe (mg/l): Ca - 98, Mg - 17, Na - 39, Cl - 76, SO4 - 86, HCO3 - 4, Alkaliczność rezydualna - -73 CaCO3, pH 7,2.

 

Surowce:

·         Słód Pszeniczny 3,1kg

·         Słód Pilzneński 1,9kg

·         Słód Karmelowy 30 0,25kg

·         Słód Zakwaszający 0,2kg

·         Łuska gryczana 0,2 kg

·         Chmiel Lubelski 25g

·         Chmiel Iunga 4g

·         Drożdże WB-06 2op.

 

Zacieranie: 

17l wody, zacier pH 5,2 

·         63°C – 30’

·         100°C – 15’  po 5’ odebrane 5l zacieru doprowadzone do wrzenia i gotowane 15 min

·         72°C – 30’

·         76°C mashout – 1’

 

Wysładzanie 17l wody + 5ml kwasu mlekowego - pH 5,5, 32l brzeczki – 10,5°Blg

 

Gotowanie: 60' 

·         60' – Lubelski 25g

·         60’ – Iunga 4g

 

Po gotowaniu 28l – 11,5°Blg + uwodnione drożdże 2op.

 

Blg po gotowaniu: 11,5°Blg

Temperatura zadania drożdży: 18°C.

Burzliwa: 5 dni w temperaturze 18°C.

Cicha:  8 dni w temperaturze 19°C – 20°C.  Dzień przed butelkowanie rozpoczęty cold crash  1 dzień do temp 14°C.

Blg po fermentacji: 3°Blg

 

Przy przelewaniu na cichą rozdzielone na 3 fermentory:

-  5l + 0,3kg pasteryzowanych czerwonych porzeczek

-  5l + 0,4kg melona cantelope + 0,4kg melona galia + 25g suszonej miechunki ( wszystko razem pasteryzowane)

-  15l czystego piwa.

 

Butelkowanie: 17-12-2018

Refermentacja 210g cukru na 25l piwa, cel CO2 - 3,1.

 

Zabutelkowane:

Pszeniczne 30 x 0,5l + 1 x 0,33l = 15,3l

Pszeniczne z czerwoną porzeczką 15 * 0,33l = 5l

Pszeniczne z melonem i miechunką 14 * 0,33l = 4,6l

 

Patametry:

·         Ekstrakt 11,5% wagowo

·         Alkohol 4,5% objętościowo

·         IBU 12

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W030 – Witbier

Warzenie data: 28-12-2018

 

Woda do warzenia 34l, 14l zacieranie + 20l wysładzanie

Woda Kranówka - 97%,

Woda Vytautas - 1,5%

Woda Słotwina - 1,5%

 

Parametry: końcowe (mg/l): Ca - 100, Mg - 20, Na - 47, Cl - 86, SO4 - 88, HCO3 - 42, Alkaliczność rezydualna - -46 CaCO3, pH 7,2.

 

Surowce:

·         Słód Heidelberg pilzneński 2kg

·         Pszenica niesłodowana 1,5kg

·         Słód Heidelberg pszeniczny 0,8kg

·         Płatki owsiane 0,3kg

·         Chmiel Styrian Goldings 50g

·         Kolendra 20g

·         Curaco 20g

·         Skórki z pomarańczy

·         Skórki z cytryny

·         Drożdże WLP400 Belgian Wit Ale

 

Zacieranie: 

14l wody + 5ml kwasu mlekowego, zacier pH 5,4.

·         52°C – 30’

·         65°C – 70’ 

·         76°C mashout – 10’

 

Wysładzanie 20l wody + 8ml kwasu mlekowego - pH 5,5, 28l brzeczki – 10,1°Blg

 

Gotowanie: 70' 

·         60' – Styrian Goldings 30g          

·         10' – Kolendra 20g

·         10' – Curaco 20g

·         5' – Styrian Goldings 20g

 

Po gotowaniu 21l – 12,3°Blg + starter 1,5l.

 

Blg po gotowaniu: 12,3°Blg

Temperatura zadania drożdży: 17,5°C.

Burzliwa: 13 dni w temperaturze 19°C stopniowy wzrost do 22°C.

Cicha:  2 dni w temperaturze 20°C. 

 

Dzień przed butelkowanie rozpoczęty cold crash  1 dzień do temp 14°C.

Blg po fermentacji: 2,5°Blg

 

Na cichą dodane skórki z 1 pomarańczy i 1 cytryny.

Skórki bez albedo, wrzucone do garnka z zimna wodą i doprowadzone do wrzenia. Odcedzone zalane ponownie zimną wodą. Procedura powtórzona 3x.

 

Butelkowanie: 12-01-2019

Refermentacja 140g cukru na 20l piwa, cel CO2 – 2,7.

 

Zabutelkowane: 39 x 0,5l + 3 x 0,33l  = 20,5l

 

Patametry:

·         Ekstrakt 12,3% wagowo

·         Alkohol 5,3 % objętościowo

·         IBU 14

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

W031- White IPA

Warzenie 09-01-2019

 

Woda do warzenia 37l, 14l zacieranie + 23l wysładzanie

 

Woda Kranówka - 100%

 

Parametry: końcowe (mg/l): Ca - 92, Mg - 14, Na - 18, Cl - 35, SO4 - 75, HCO3 - 0, Alkaliczność rezydualna - -46 CaCO3, pH 7,5.

 

pH zacieru 5,4 (+ 3ml kwasu mlekowego), woda do wysładzania pH 6  (+ 3ml kwasu mlekowego)

 

Surowce:

·         Słód Heidelberg 3kg

·         Pszenica nie słodowana 2,5kg

·         Płatki owsiane 0,5kg

·         Słód pszeniczny 0,2kg

·         Słód Caraaroma 0,1kg

·         Chmiel Chinook 50g

·         Chmiel Amarillo 50g

·         Chmiel Galaxy 50g

·         Curacao 20g

·         Kolendra 10g

·         Aframon madagaskarski 5g

·         Drożdże White Labs WLP400 - gęstwa 300ml

 

Zacieranie:

 

14l wody, 

·         65°C – 50’

·         72°C – 15’

·         76°C mashout

 

Wysładzanie:

        Wysładzanie 23l do uzyskania 29l brzeczki – 10,5°Blg.

 

Gotowanie:  60’

·         60' – Chinook 50g

HopStand 77°C – 67°C:

·        30 ' – Amarillo 55g

 

Po gotowaniu 25l, 15°Blg.

 

Blg po gotowaniu: 15°Blg

Burzliwa: 10 dni w temperaturze 20°C.

Cicha: 6 dni w temperaturze 21°C - 10°C. 1 dzień przed rozlewem coldcrash do 10°C.

 Blg po fermentacji: 3°Blg

 

Na cichej dodany chmiel na zimno:

3 dni – Galaxy 50g

 

Butelkowanie: 26-01-2019 zawartość cukru 3Blg.

Refermentacja 150g cukru na 23l piwa, cel CO2 - 2,6.

 

Zabutelkowane:  42 x 0,5l + 6 x 0,33l = 23,3L

 

Patametry:

·         Ekstrakt 15% wagowo

·         Alkohol 6,5% objętościowo

·         IBU 55

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

W047 – Sour Imperial IPA

Warzenie 08-09-2019


Woda Kranówka - 100%
Parametry: końcowe (mg/l): Ca - 57, Mg - 9, Na - 25, Cl - 31, SO4 - 63, HCO3 - 0, pH 7,6.


Surowce:
· Słód Pilzneński 4kg
· Słód Pale ale 2kg
· Słód Pszeniczny 1kg
· Płatki owsiae 0,5kg
· Chmiel Citra 150g
· Chmiel Mosaic 150g
· Chmiel Simcoe 100g
· Drożdże gęstwa US-05
· Lactobacillus Plantanarum


Zacieranie:
20l wody,
· 66°C – 70’
· 76°C mashout


Wysładzanie:
Wysładzanie 17l do uzyskania 26,5l brzeczki – 15,5°Blg.
Zacier schłodzony do 35°C i dodana gęstwa Lactobacillus Plantanarum z zakwaszania Gose. Zakwaszanie 36 godzin, po zakwaszaniu pH 3,6.


Gotowanie: 90
· 15' – Citra 15g
· 15' – Mosaic 15g
· 5' – Citra 15g
· 5' – Mosaic 15g


HopStand 77°C – 67°C:
· 30 ' – Citra 25g
· 30 ' – Mosaic 25g
· 30 ' – Simcoe 25g


Po gotowaniu 20l, 19°Blg. Schłodzone do 18°C, zadane 180ml gęstwy US-05.

 

Burzliwa: 12 dni w temperaturze 19°C.

Cicha: 10 dni, 5 dni w temperaturze 19°C i 5 dzień coldcrash do 9°C.


Na cichej dodany chmiel na zimno:

5 dni – Citra 95g
5 dni – Mosaic 95g
5 dni – Simcoe 95g

 

Blg po gotowaniu: 19°Blg
Blg po fermentacji: 6°Blg


Butelkowanie: 30-09-2019, zawartość cukru 6Blg, pH3,6.

Refermentacja 85g cukru na 15l piwa, cel CO2 - 2,4.


Zabutelkowane: 29 x 0,5l + 3 x 0,33l = 15,5L

 

Patametry:
· Ekstrakt 19% wagowo
· Alkohol 7,3% objętościowo
· IBU 53

Edytowane przez Korzen_
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.