lechu84cd Opublikowano 18 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2017 Witam wszystkich, Mam pewien problem. Zastanawiam się ile powinienem dać glukozy przy butelkowaniu Grodziskiego? Jakie przyjąć wyliczenia? Z góry bardzo dziękuję za wszelką pomoc. Pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanielN Opublikowano 18 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2017 Zerknij na kalkulator: https://brewness.com/calculator/pl/carbonationlub https://www.brewersfriend.com/beer-priming-calculator/. Grodziskie powinno być mocno nagazowane więc celuj w 3+ v/v (po upewnieniu się że zeszło już odfermentowało). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rob7320 Opublikowano 19 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2017 Butelkowałem grodziskie 2 tygodnie temu i dodawałem do połowy warki 6g na butelkę ( celowałem w 4,0 nagazowania ) ,a do połowy 5g na butelkę . Wczoraj otworzyłem to z 6g miarką i jest dobrze nagazowane ,ale nie uciekało z butelki , pomijając i tak nie będę zwlekał z wypiciem ( pewno zejdzie w przeciągu tygodnia ) . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 19 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2017 4.0 w zwykłych butelkach to życie na krawędzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rob7320 Opublikowano 19 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2017 Tak jest to jazda po bandzie z takim nagazowaniem , tyle sypnąłem z pełną odpowiedzialnością ,ale to piwo za dwa tygodnie przejdzie do historii ( mam nadzieję tylko ,że nie przez to że mi wszystkie butelki rozwali ) . Ale nawet jak mi część eksploduje to będzie zgodne ze stylem , bo dawniej jak robili grodziskie to słyszałem ,że 25 % produkcji kończyło jaki stłuczka szklana Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 19 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2017 Jak dla mnie troszkę zbyt duże poświecenie dla zgodności ze stylem. A nawet pomijając już fakt niebezpieczeństwa to po prostu uważam, że 4.0 jest nieprzyjemne w odbiorze, ale co kto lubi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rob7320 Opublikowano 19 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2017 Jest to moje pierwsze grodziskie , połowę nagazowałem na 4,0 ,a połowe dodałem 5g na 3,5 ,chcę sprawdzić która wersja bedzie lepsza. Jak narazie 4.0 jest ok a 3,5 jeszcze nie próbowałem . Niemniej jednak nie polecam nikomu gazować tak wysoko , nie chcę mieć nikogo na sumieniu . Ot taka próba była . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr_Herman Opublikowano 19 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2017 (edytowane) W PIWOWARZE nr 23, w którym był artykuł o Grodziskim wraz z recepturą, Dori napisała, że "około 7 gram glukozy na każdy litr piwa". Edytowane 19 Maja 2017 przez Dr_Herman Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się