DevA Opublikowano 23 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2017 (edytowane) Hej, Jutro chciałbym uwarzyć coffe dry stout na zblżający się w Nowej Zelandii festiwal kawy. Dysponuje wszystkimi chmielami nowozelandzkimi oraz słodami. Piwo będe warzył na Grainfatherze z kontrolą temperatury - warka 19l Przygotowałem taką oto recepture: Słody: 0.10 kg carafa II (2.3%) 0.10 kg słód czekoladowy (2.3%) 0.40 kg jęczmień palony (roasted barley) 9.2% 0.25 kg niesłodowana pszenica (5.7%) 4.00 kg Pale Ale (80%) Chmiele: 10g Pacific Jade 15g Nelson Sauvin Drożdże: US-05 Kawa: etiopska lub kolumbijka od dostawcy w całych ziarnach - 200g Gips do zacierania - 20g Cały proces: Zacieranie infuzyjne - 62C, 60min: 60 min - 0.25kg niesłodowanej pszenicy oraz 4kg pale 1 min (tuż przed wysładzaniem) - wszystkie słody ciemne wygrzew 72C 10min Gotowanie 75min 75min - chmiele pacific jade 10g i nelson sauvin - 15g Fermentacje - około 7 dni 18-20C Cicha fermentacja - 5 dni 50g kawy w ziarnach. 12-14 dni rozlew. Co sądzicie o tej recepturze? Zależy mi żeby w piwie uwypuklić nuty kawowe i palone, żeby piwo miało ciało i było "kremowe w ustach" z wytrawym finiszem, lecz nie ściągającym, Zastanawiam się czy nie dać jęczmienia palonego na cały okres zacierania? Za BeerSmith: 12 plato, 40 IBU, 5% i 60 EBC Pozdrawiam. Edytowane 23 Maja 2017 przez DevA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 23 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2017 Hej. Z kawą nie warzyłem nigdy, ale polecam lekturę z forum, a może już czytałeś.? Ciekawerzeczy są napisane i ciekawa dyskusja. http://www.piwo.org/topic/15015-warzymy-z-kawa/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DevA Opublikowano 23 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2017 hej, zapoznawałem się z postem, dzięki. Są rożne szkoły ja skłaniam się do dodania na cichą ziaren lub zgrindowanej kawy. Teraz dam ziarna. Chyba skłaniam się do zacierania palonego jęczmienia od początku zacierania, a na końcu dodanie pozostałych ciemnych. Co o tym myślicie? jak widzicie reszte? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 23 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2017 Sypnij do gotowania kredę, bo będzie ph stanowczo za wysokie. Będą problemy z zatarciem. Swoją drogą znasz profil swojej wody czy sypiesz na oko? Wysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 23 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2017 (edytowane) Do zacierania wszystko od początku, 0,5 kg na 20l nie będzie na pewno przegięciem, możesz ewentualnie dobrać inną proporcję, mniej palonego jęczmienia, więcej Carafa I. Jeśli nie znasz składu swojej wody to modyfikacje nie mają większego sensu, chyba, że takie piwa wychodzą Ci zbyt kwaśne to wtedy możesz spróbować kredę, ale też nie wiesz ile jej dodać bez danych z wodociągów lub bez wcześniejszych prób z innymi ciemnymi piwami. Ja np. w łódzkiej wodzie nie modyfikuje nawet przy imperialnych stoutach gdzie leci koło 1,5 kg palonych słodów, bo po prostu woda na to pozwala. Co do formy dodania kawy ja jestem fanem całych ziaren na zimno, do lżejszego piwa jak dry stout użyłbym pewnie ze 100g, na ok. tydzień. W celu uzyskania większej kremowości zamień drożdże na S-04 i podbij chlorki dodatkiem soli kuchennej, znowu przydałaby się wiedza o wodzie, ale tutaj można troszkę zaimprowizować, celowałbym w jakieś 5 gramów. Możesz dodać pod koniec gotowania. Edytowane 23 Maja 2017 przez Jasiu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO Opublikowano 23 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2017 0.40 kg jęczmień palony (roasted barley) 9.2% z mojego stoutowego doświadczenia mogę tylko doradzić żeby obciął ten słód do 5% - to naprawdę jest maksimum, powyżej tego wychodzi kwasiur. chyba, ze dodajesz to na mash-out. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DevA Opublikowano 23 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2017 jestem piwowarem w browarze i na bazie poprzednich warek celuje solami (kredą, mangezem itd), pomiary wykonywane były pol roku temu, i poki co przy warkach 20l 20g kredy sie sprawdzalo dlatego tak też zostanie. dam wszystkie słody palon, z wyjątkiem czekoladowego dam od początku, a czekoladowy przed wysladzaniem, zobaczymy czy z tej mąki będzie chleb. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 23 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2017 W takim razie po co nowy temat, skoro i tak generalnie zrobisz jak uważasz (nomen omen słusznie, bo to Twoje piwo)? W dodatku jesteś piwowarem jak piszesz, więc to jakaś forma zakomunikowania światu uwaga warzę. I druga sprawa dajesz kredę czy gips? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO Opublikowano 23 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2017 dam wszystkie słody palon, z wyjątkiem czekoladowego dam od początku, a czekoladowy przed wysladzaniem, zobaczymy czy z tej mąki będzie chleb. a nie powinno się robić odwrotnie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WithoutStress Opublikowano 24 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2017 Hej, Jutro chciałbym uwarzyć coffe dry stout na zblżający się w Nowej Zelandii festiwal kawy. Dysponuje wszystkimi chmielami nowozelandzkimi oraz słodami. Piwo będe warzył na Grainfatherze z kontrolą temperatury - warka 19l Przygotowałem taką oto recepture: Słody: 0.10 kg carafa II (2.3%) 0.10 kg słód czekoladowy (2.3%) 0.40 kg jęczmień palony (roasted barley) 9.2% 0.25 kg niesłodowana pszenica (5.7%) 4.00 kg Pale Ale (80%) Chmiele: 10g Pacific Jade 15g Nelson Sauvin Drożdże: US-05 Kawa: etiopska lub kolumbijka od dostawcy w całych ziarnach - 200g Gips do zacierania - 20g Cały proces: Zacieranie infuzyjne - 62C, 60min: 60 min - 0.25kg niesłodowanej pszenicy oraz 4kg pale 1 min (tuż przed wysładzaniem) - wszystkie słody ciemne wygrzew 72C 10min Gotowanie 75min 75min - chmiele pacific jade 10g i nelson sauvin - 15g Fermentacje - około 7 dni 18-20C Cicha fermentacja - 5 dni 50g kawy w ziarnach. 12-14 dni rozlew. Co sądzicie o tej recepturze? Zależy mi żeby w piwie uwypuklić nuty kawowe i palone, żeby piwo miało ciało i było "kremowe w ustach" z wytrawym finiszem, lecz nie ściągającym, Zastanawiam się czy nie dać jęczmienia palonego na cały okres zacierania? Za BeerSmith: 12 plato, 40 IBU, 5% i 60 EBC Pozdrawiam. Sądzę, że Twoja receptura i proces kompletnie nie sprosta Twoim oczekiwaniom. Może po za kawą w ziarnach na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się