Marek K. Opublikowano 31 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2017 Ahoj! Planuję uwarzenie piwa na drożdżach szampańskich, mam nawet składniki i sucharki - Kitzinger Champange. Czy możecie mi podpowiedzieć w jakiej temperaturze prowadzić fermentację? 16-18 stopni czy na przykład w 10 stopniach dadzą radę? Pozdrawiam, MK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 31 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2017 (edytowane) 14 stopni to bardzo przyzwoita temperatura dla takich drożdży, co potwierdza Korsarskie nr 3, natomiast 15 i wyżej jak najbardziej. Niższe też im nie są straszne, w takich temperaturach fermentuje np. cava i niektóre francuskie musujące. Tak, z czapy teraz nie znajdę, ale rzuciło mi się to w oczy. Edytowane 31 Maja 2017 przez Bogi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się