paradox Posted June 2, 2017 Share Posted June 2, 2017 W ten weekend mam zamiar uruchomić lodówkę do fermentacji z STC-1000 i pasem grzewczym. Chciałbym ją wkrótce przetestować na jakimś piwie z ekstraktów (normalnie robię warki zacierane), gdyż w przyszłym tygodniu tylko na to będę mieć czas. Zastanawiam się, jaki styl mógłbym uwarzyć z samych ekstraktów (najchętniej bez partial mashu / steepingu) i na którym mógłbym rzeczywiście przetestować lodówkę. W grę wchodzi zarówno dolna, jak i górna fermentacja, ale do pilsa podchodzę sceptycznie (nie chce mi się zajmować lodówki na kilka tygodni na lagerowanie testowego piwa). Jak się okaże że lodówka dobrze spełnia swoje zadanie, w kolejce czeka seria belgów, już z zacieraniem. Weizen na 2 puszkach ekstraktu pszenicznego? Druga myśl jest taka, żeby może przy okazji zdjąć jakiś eksperyment z półki z pomysłami. Np. porównanie Pale Ale na S-04 i US-05. Pomóżcie, proszę, wymyślić co da się zrobić z ekstraktów, żeby to na lato było fajne i dobrze pokazało możliwości sterownika. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pucekmiszcz Posted June 2, 2017 Share Posted June 2, 2017 American wheat na dwóch ekstraktach pszenicznych z bruntala, jakaś IPA na ekstraktach pale ale... Link to comment Share on other sites More sharing options...
łysy ĄĘ Posted June 2, 2017 Share Posted June 2, 2017 Weizen będzie wdzięczny na takie testy. Wybrać profil bardziej goździkowy albo bardziej bananowy, ustawić temperaturkę i jechać z zagadnieniem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jancewicz Posted June 2, 2017 Share Posted June 2, 2017 też bym szedł w kierunku weizena... ewentualnie iść na łatwiznę i zrobić jakąś APE (2x1,7kg jasnego ekstraktu + jakiś chmiel amerykaniec...) Link to comment Share on other sites More sharing options...
paradox Posted June 2, 2017 Author Share Posted June 2, 2017 Dobra, przekonaliście mnie, wszyscy mówią weizen W Piwnym Krafcie mają ekstrakt pszeniczny tylko WES, Wart jest swojej ceny, żeby nie zmarnować na niego FM 41? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now