Jump to content

Piwo z ekstraktów na rozruch lodówki fermentacyjnej

Recommended Posts

W ten weekend mam zamiar uruchomić lodówkę do fermentacji z STC-1000 i pasem grzewczym.

Chciałbym ją wkrótce przetestować na jakimś piwie z ekstraktów (normalnie robię warki zacierane), gdyż w przyszłym tygodniu tylko na to będę mieć czas.

Zastanawiam się, jaki styl mógłbym uwarzyć z samych ekstraktów (najchętniej bez partial mashu / steepingu) i na którym mógłbym rzeczywiście przetestować lodówkę.

W grę wchodzi zarówno dolna, jak i górna fermentacja, ale do pilsa podchodzę sceptycznie (nie chce mi się zajmować lodówki na kilka tygodni na lagerowanie testowego piwa). Jak się okaże że lodówka dobrze spełnia swoje zadanie, w kolejce czeka seria belgów, już z zacieraniem.

Weizen na 2 puszkach ekstraktu pszenicznego?

Druga myśl jest taka, żeby może przy okazji zdjąć jakiś eksperyment z półki z pomysłami. Np. porównanie Pale Ale na S-04 i US-05.

Pomóżcie, proszę, wymyślić co da się zrobić z ekstraktów, żeby to na lato było fajne i dobrze pokazało możliwości sterownika.

też bym szedł w kierunku weizena... ewentualnie iść na łatwiznę i zrobić jakąś APE (2x1,7kg jasnego ekstraktu + jakiś chmiel amerykaniec...)

Dobra, przekonaliście mnie, wszyscy mówią weizen ;)

W Piwnym Krafcie mają ekstrakt pszeniczny tylko WES, Wart jest swojej ceny, żeby nie zmarnować na niego FM 41? :)