paradox Opublikowano 2 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2017 W ten weekend mam zamiar uruchomić lodówkę do fermentacji z STC-1000 i pasem grzewczym. Chciałbym ją wkrótce przetestować na jakimś piwie z ekstraktów (normalnie robię warki zacierane), gdyż w przyszłym tygodniu tylko na to będę mieć czas. Zastanawiam się, jaki styl mógłbym uwarzyć z samych ekstraktów (najchętniej bez partial mashu / steepingu) i na którym mógłbym rzeczywiście przetestować lodówkę. W grę wchodzi zarówno dolna, jak i górna fermentacja, ale do pilsa podchodzę sceptycznie (nie chce mi się zajmować lodówki na kilka tygodni na lagerowanie testowego piwa). Jak się okaże że lodówka dobrze spełnia swoje zadanie, w kolejce czeka seria belgów, już z zacieraniem. Weizen na 2 puszkach ekstraktu pszenicznego? Druga myśl jest taka, żeby może przy okazji zdjąć jakiś eksperyment z półki z pomysłami. Np. porównanie Pale Ale na S-04 i US-05. Pomóżcie, proszę, wymyślić co da się zrobić z ekstraktów, żeby to na lato było fajne i dobrze pokazało możliwości sterownika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pucekmiszcz Opublikowano 2 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2017 American wheat na dwóch ekstraktach pszenicznych z bruntala, jakaś IPA na ekstraktach pale ale... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łysy ĄĘ Opublikowano 2 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2017 Weizen będzie wdzięczny na takie testy. Wybrać profil bardziej goździkowy albo bardziej bananowy, ustawić temperaturkę i jechać z zagadnieniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 2 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2017 też bym szedł w kierunku weizena... ewentualnie iść na łatwiznę i zrobić jakąś APE (2x1,7kg jasnego ekstraktu + jakiś chmiel amerykaniec...) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paradox Opublikowano 2 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2017 Dobra, przekonaliście mnie, wszyscy mówią weizen W Piwnym Krafcie mają ekstrakt pszeniczny tylko WES, Wart jest swojej ceny, żeby nie zmarnować na niego FM 41? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się