Gregory Jot Opublikowano 3 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2017 (edytowane) Witam. Jutro w planach mam warzenie Polskiej Pszenicy. Warka 18l 12BLG na drożdżach US-05 Słody: 2 kg Pilzneński Viking Malt 2 kg pszeniczny jasny Viking Malt Chmiele: Iunga 12,5% Alfa (do dyspozycji 100g) Oktawia 7,8% Alfa (do dyspozycji 50g) Zacieranie: 40 min 64°C 20 min 72°C 1 min 78°C Chmielenie na 25-30IBU: 30 min 15 g Iunga 30 min 10 g Oktawia 0 min 25g Iunga 0 min 25g Oktawia Chłodzenie w wannie. Fermentacja w lodówce styropianowej w temp 16-17°C. Mam wątpliwości co do chmielenia. Coś zmienić? Edytowane 3 Czerwca 2017 przez Gregory Jot Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wania Opublikowano 3 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2017 Ja bym chmielił malutkimi dawkami chmielu na 30', 20', 10', 5', 0' tak żeby uzyskać oczekiwane IBU. Nie będe się tu wymądrzał na temat teorii, ale taki schemat mi daje bardzo fajne efekty przy American czy Polish Wheat. Krótka, przyjemna, goryczka + dobry smak i aromat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adrian28 Opublikowano 3 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2017 Robiłem polską pszenicę z zestawu ze sklepu homebrewing, zasyp był taki sam, a co do chmielenia to o ile mnie pamięć nie myli poszło 90 gram... Oktawia poszła w ostatniej minucie, a Iunga dała bardzo fajną goryczkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregory Jot Opublikowano 4 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2017 Robiłem polską pszenicę z zestawu ze sklepu homebrewing, zasyp był taki sam, a co do chmielenia to o ile mnie pamięć nie myli poszło 90 gram... Oktawia poszła w ostatniej minucie, a Iunga dała bardzo fajną goryczkę Właśnie na podstawie tego zestawu z homebrewing robię ale składniki kupowałem osobno więc instrukcji o chmieleniu z tego zestawu nie posiadam. Nie stosowałem jeszcze sposobu chmielenia opisanego przez Wania więc pójdę tym tropem. Słody wsypane, zacieranie rozpoczęte. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adrian28 Opublikowano 4 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2017 Ogólnie Iunga i Oktawia fajnie się zgrały ze sobą... Przy filtracji stosowałem dodatkowo 100 gram łuski dla polepszenia filtracji, a przy gotowaniu wrzuciłem pół tabletki whirlfloc i piwo wyszło bardzo klarowne. Fermentowałem danstar nottingham. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smakosz40 Opublikowano 4 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2017 Dzięki! Wykorzystałem przepis . Mega smak <3! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się