Jump to content

Polska pszenica - Iunga i Oktawia


Gregory Jot

Recommended Posts

Witam. Jutro w planach mam warzenie Polskiej Pszenicy. Warka 18l 12BLG na drożdżach US-05

 

Słody:

  • 2 kg Pilzneński Viking Malt
  • 2 kg pszeniczny jasny Viking Malt

Chmiele:

  • Iunga 12,5% Alfa (do dyspozycji 100g)
  • Oktawia 7,8% Alfa (do dyspozycji 50g)

Zacieranie:

  • 40 min 64°C
  • 20 min 72°C
  • 1 min 78°C

Chmielenie na 25-30IBU:

  • 30 min 15 g Iunga
  • 30 min 10 g Oktawia
  • 0 min 25g Iunga
  • 0 min 25g Oktawia

Chłodzenie w wannie. Fermentacja w lodówce styropianowej w temp 16-17°C. Mam wątpliwości co do chmielenia. Coś zmienić?

Edited by Gregory Jot
Link to comment
Share on other sites

Ja bym chmielił malutkimi dawkami chmielu na 30', 20', 10', 5', 0' tak żeby uzyskać oczekiwane IBU. Nie będe się tu wymądrzał na temat teorii, ale taki schemat mi daje bardzo fajne efekty przy American czy Polish Wheat. Krótka, przyjemna, goryczka + dobry smak i aromat.

Link to comment
Share on other sites

Robiłem polską pszenicę z zestawu ze sklepu homebrewing, zasyp był taki sam, a co do chmielenia to o ile mnie pamięć nie myli poszło 90 gram... Oktawia poszła w ostatniej minucie, a Iunga dała bardzo fajną goryczkę :)

Link to comment
Share on other sites

Robiłem polską pszenicę z zestawu ze sklepu homebrewing, zasyp był taki sam, a co do chmielenia to o ile mnie pamięć nie myli poszło 90 gram... Oktawia poszła w ostatniej minucie, a Iunga dała bardzo fajną goryczkę :)

Właśnie na podstawie tego zestawu z homebrewing robię ale składniki kupowałem osobno więc instrukcji o chmieleniu z tego zestawu nie posiadam. Nie stosowałem jeszcze sposobu chmielenia opisanego przez Wania więc pójdę tym tropem. Słody wsypane, zacieranie rozpoczęte.

Link to comment
Share on other sites

Ogólnie Iunga i Oktawia fajnie się zgrały ze sobą... Przy filtracji stosowałem dodatkowo 100 gram łuski dla polepszenia filtracji, a przy gotowaniu wrzuciłem pół tabletki whirlfloc i piwo wyszło bardzo klarowne. Fermentowałem danstar nottingham.

post-18115-0-40926300-1496566452_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.