Skocz do zawartości

[Piwny turysta] Cerveza Apostol z Sabanety


Pierre Celis

Rekomendowane odpowiedzi

Dni mijają a ja nadal rozpamiętuję się w Kolumbii. Dlaczego? Powodów takiego stanu jest wiele. Począwszy od krajobrazów a skończywszy na kuchni. Jednakże jest jeszcze coś, co pozwala mi sądzić, że jeszcze kiedyś powrócę w ten region świata. Co? Ano umiłowanie do germańskiej kultury. Co prawda trudno posądzać Kolumbijczyków, że preferują taki styl życia, jednakże bezkrytycznie kochają wszystko co wywodzi się z Niemiec. Rzecz jasna, również i piwo!

DSC06357Nie wierzycie? Wystarczy przejść się po odrobinę lepszych kolumbijskich delikatesach i stwierdzić, że najlepiej sprzedającym się piwem pochodzącym z importu, jest piwo wyprodukowane w Niemczech. Rzecz jasna najczęściej oferowane są piwa masowe, jednakże od czasu do czasu możemy napotkać na rarytasy pochodzącego od Stralsunder Brauerei, Hof Brauerei czy też Mittnewald Brauerei.

Mało tego, w ramach wzmożonego apetytu na niemieckie piwo, w 2009 roku powstał w Kolumbii browar, który nie jako jest odpowiedzią na żądania rodzimych piwoszy na ich pragnienia.

Browar „Cerveza Apostol„ , bo oni dziś mowa, powstał na przedmieściach przemysłowego miasta Sabaneta, w centralnej części Kolumbii.
Jak przystało na browar przemysłowy w tej części świata, browar nie zachwyca swoją urodą. Ot, typowy wielkopowierzchniowy blaszak przystosowany pod produkcję pożywki.

Wnętrza browaru są natomiast o wiele bardziej urodziwe. Na dzień dobry mijamy część przeznaczoną pod firmowy pub, który jest otwierany dwa razy w miesiącu, w piątkowy wieczór (rewelacyjny pomysł, który do tej pory nie doczekał się realizacji w naszym kraju). Jednakże na co dzień spełnia on rolę pomieszczenia socjalnego i biurowego.
Kolejnym etapem naszej wycieczki było przekroczenie progu, który nie jako oddziela część produkcyjną browaru od części biurowej. Naszym oczom ukazała się wielka powierzchnia, która w ponad połowie nie była jeszcze wykorzystana.

Jak nie trudno się domyśleć w centralnym punkcie browaru zainstalowana została dwunaczyniowa warzelnia o jednorazowym wybiciu 20 hektolitrów, pochodząca od znanego chyba wszystkim producenta Kaspara Schulza. Tuż za warzelnią ustawiono siedem tankofermentatorów a analogicznej wielkości co warzenia. Odrobinę dalej zamontowano profesjonalną linię rozlewniczą do butelek, jak i kegów. Całość wieńczy magazyn gotowych produktów, który nie tylko jest magazynem ale również rajem dla piwnych kolekcjonerów kolektybiliów.

Jednakże największą niespodzianką było to, co oferuje browar w ciągłej sprzedaży. Obcy jest mu zachwyt nad kolejną hybrydą anglosaskiego gatunku piwa, ale uwielbienie do rasowych germańskich styli. Począwszy od Hella (4,6% alk.), po przez Weizena (5,3% alk.) i Marzena (5,3% alk.) a skoczywszy na Bocku (6,0% alk.). Niejako uzupełnieniem tej pięknej oferty jest belgijski Dubbel (6,3% alk.). Wszystkie piwa, nawet Dubbel, okazały się szlachetnymi napitkami. Mimo, że najbardziej obawiałem się pszenicy w wykonaniu kolumbijskiego browaru, okazał się on wielce przyjemnym piwem, idealnym napojem na tamtejszy klimat.

Gorąco zachęcam was do poszukania piw sygnowanych znakiem Apostol, z pewnością się nie zawiedziecie., tym bardziej, że ich piwa są obecne w całym kraju. Warto!

DSC06364

.

DSC06371

.

DSC06372

.

DSC06360

.

DSC06385

.

 

DSC06382

Wnętrze firmowego pubu

 

.

DSC06359

 


4916 b.gif?host=piwnyturysta.wordpress.com&bl

Wyświetl pełny artykuł
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.