rafalogic Opublikowano 6 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2010 Mam za sobą pierwsze zacieranie. Robię Pale Ale z Browamatora z dodatkowym kilogramem słodu. Trzymałem to godzinę w temp. ok 65 st. Próby jodowe jakoś mi nie wychodziły. Tylko jedna się wyraźnie zabarwiła, reszta była negatywna (czyli ok), tak już od 30 min miałem negatywne. Potem chmielenie. Umieściłem granulat w woreczkach do gotowania chmielu, żeby uniknąć filtrowania chmielin (mam tylko jeden fermentator, to utrudnia, pewnie niedługo dokupię drugi). Teraz mam wrażenie, że jest słabo nachmielone. Cóż czas pokaże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 6 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2010 To od razu zamów drugi bez kranika żebyś mógł przelać na cichą, a potem zwrócić fermentora z kranem po wlaniu np. przegotowanej glukozy. Taki sposób ułatwia życie i powoduje równomierne nagazowanie piwa w butelkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafalogic Opublikowano 7 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2010 Burzliwą robię w garze, więc mam jeden fermentator wolny. Zamówię przy najbliższym zamówieniu. Parę złoty, a życie łatwiejsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się