Kamil_s1 Opublikowano 15 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2014 Już chyba ostatni lager w tym sezonie. Warka nr 63 ... 15.03.2014 Polotmave Słód Pilzneński - 7kg Słód Monachijski I - 0,3kg Słód Carapils - 0,5kg Słód Caraaroma - 0,3kg Chmiel Magnat - 40g Chmiel Żatecki - 100g Drożdże Mauribrew Lager Zacieranie w 30l. wody: Słody wsypane do wody o temp. 56°C 53°C - 5' 62°C - 40' 72°C - 15' 78°C - filtracja Chmielenie 60min: Magnat - 60' Ż 50g - 15' Ż 50g - 0' Wyszło 40 litrów brzeczki nastawnej o gęstości 12°Blg. Dobór słodów to trochę czyszczenie magazynu z resztek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_s1 Opublikowano 22 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2014 Początek sezonu Ale. Warka nr 64 ... 22.03.2014 American Pale Ale Słód Pilzneński - 6kg Słód Monachijski I - 2kg Słód Pszeniczny - 0,5kg Słód Carahell - 0,5kg Chmiel Cascade - 100g Chmiel Willamette - 60g Chmiel Citra - 50g Drożdże Safale US-05 Zacieranie w 34l. wody: Słody wsypane do wody o temp. 72°C 68°C - 1h 78°C - filtracja Chmielenie 60min: 45g Cascade - 60' 60g Willamette - 60' 40g Cascade - 20' 15g Cascade - 0' Planowana Citra do chmielenia na zimno, na cichą. Wyszło 40 litrów brzeczki nastawnej o gęstości 12,5°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_s1 Opublikowano 10 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2014 Warka nr 65 ... 10.05.2014 American Pale Ale Słód Pilzneński - 7kg Słód Monachijski I - 2kg Słód Pszeniczny - 0,5kg Słód Carahell - 0,5kg Chmiel Cascade - 100g Chmiel Willamette - 90g Chmiel Citra - 50g Drożdże Safale US-05 Zacieranie w 34l. wody: Słody wsypane do wody o temp. 72°C 68°C - 1h 78°C - filtracja Chmielenie 60min: 45g Cascade - 60' 90g Willamette - 60' 40g Cascade - 20' 15g Cascade - 0' Planowana Citra do chmielenia na zimno, na cichą. Wyszło 40 litrów brzeczki nastawnej o gęstości 15°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_s1 Opublikowano 24 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2014 Warka nr 66 ... 24.05.2014 Witbier Słód Pilzneński - 4,5kg Słód Pszeniczny - 2kg Płatki Pszenne Błyskawicze - 1,8kg Płatki Owsiane Błyskawicze - 0,8kg Chmiel Lubelski Select - 45g Kolendra - 45g Curacao - 40g Drożdże Gozdawa Witbier Zacieranie w 30l. wody: Słody i płatki wsypane do wody o temp. 72°C 68°C - 80min 72°C - 10min 76°C - filtracja Chmielenie 60min: Lubelski - 60' 25g kolendry+ 20g Curacao - 20' 20g kolendry+ 20g Curacao - 5' Wyszło 40 litrów brzeczki nastawnej o gęstości 13Blg. Dolałem 5 litrów wody aby zrobić lżejsze piwo na lato. Finalnie jest 45 litrów zaszczepione drożdżami. Gęstości po dolaniu wody nie mierzyłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_s1 Opublikowano 6 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2014 Warka nr 67 ... 20.08.2014 Witbier Słód Pilzneński - 4,5kg Słód Pszeniczny - 2kg Płatki Pszenne Błyskawicze - 1,8kg Płatki Owsiane Błyskawicze - 0,8kg Chmiel Lubelski Select - 45g Kolendra - 45g Curacao - 40g Drożdże Gozdawa Witbier Zacieranie w 30l. wody: Słody i płatki wsypane do wody o temp. 72°C 68°C - 80min 72°C - 10min 76°C - filtracja Chmielenie 60min: Lubelski - 60' 25g kolendry+ 20g Curacao - 20' 20g kolendry+ 20g Curacao - 5' Wyszło 40 litrów brzeczki nastawnej o gęstości 12Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_s1 Opublikowano 6 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2014 (edytowane) Warka nr 68 ... 06.12.2014 Polotmave Słód Pilzneński - 7kg Słód Monachijski I - 1kg Słód Carapils - 0,5kg Słód Caraaroma - 0,4kg Chmiel Lubelski i Marynka (szyszka z własnej hodowli) - 200g Drożdże Gozdawa Czech Pislner Zacieranie w 30l. wody: Słody i płatki wsypane do wody o temp. 65°C 62°C - 60min 72°C - 10min 78°C - filtracja Chmielenie 60min: 150g - 60' 50g - 10 Wyszło 40 litrów brzeczki nastawnej o gęstości 13,5Blg. Edytowane 6 Grudnia 2014 przez Kamil_s1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się