bimbelt Posted March 8, 2010 Share Posted March 8, 2010 Po ostatniej burzliwej zauwazylem, ze troche drozdzy zagniezdzilo sie w kraniku. Rozebralem, oplukalem, ale troche tam tego zostalo. Jak sobie radzicie z takimi resztkami? Pozniej i tak wiadro bedzie zalane piro, wiec pewnie nic tam nie przezyje. Bede sie jednak czul o wiele lepiej, gdy bede mial zawsze czysty kranik. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kwiatosz Posted March 8, 2010 Share Posted March 8, 2010 (edited) Ja szoruję szczoteczką do zębów Edited March 8, 2010 by kwiatosz Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mateusz Posted March 8, 2010 Share Posted March 8, 2010 Mała szczotka do butelek + wpychanie do środka kranika jak najgłębiej rogu gąbki do mycia naczyń (nowej ) i gmeranie nim tamże Link to comment Share on other sites More sharing options...
admiro Posted March 8, 2010 Share Posted March 8, 2010 Kolejny problem który rozwiązuje zalanie "roztworem zła"* na tydzień (moja wersja) lub znaczniej krócej jak twierdzi m.im. Anteks. Ostatnio drożdże osadziły się w kraniku po 5 tyg cichej na Belgian Wit'ach, po tygodniu nie było po nich śladu, wcześniej nie sprawdzałem. *Szklanka wybielacza na pełny fermentator, roztwór wielorazowego użytku Link to comment Share on other sites More sharing options...
zibi Posted March 8, 2010 Share Posted March 8, 2010 Albo używać fermentorów bez kranika,ja tak robię 20 warek bez zakażeń Link to comment Share on other sites More sharing options...
danol148 Posted March 8, 2010 Share Posted March 8, 2010 Ja przy moich 2 warkach narazie nie miałem tego problemu może przez to że używam tylko do przelewania i rozlewu kraników. Przed każdym użyciem fermentator ma obowiązkową ciepłą kąpiel w piro Link to comment Share on other sites More sharing options...
szymin72 Posted March 13, 2010 Share Posted March 13, 2010 Nie przesadzajcie znowu z tą sterylnością. Ja umyłem kranik ( w środku) po 20 warkach i ani jednego zakażenia. Szczota i płyn typu domestos (odpowiednik ze Stonki też może być) - to najlepsza para Link to comment Share on other sites More sharing options...
redachtor Posted March 13, 2010 Share Posted March 13, 2010 Fermentatora z kranikiem używam tylko do rozlewu i filtracji. A z syfem w środku kranika radzę sobie następująco. Do fermentatora dwie szklanki ACE i do pełna woda. Po godzinie spuszczam wszystko przez kranik. Czysty jest że hej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now