bimbelt Opublikowano 8 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2010 Po ostatniej burzliwej zauwazylem, ze troche drozdzy zagniezdzilo sie w kraniku. Rozebralem, oplukalem, ale troche tam tego zostalo. Jak sobie radzicie z takimi resztkami? Pozniej i tak wiadro bedzie zalane piro, wiec pewnie nic tam nie przezyje. Bede sie jednak czul o wiele lepiej, gdy bede mial zawsze czysty kranik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwiatosz Opublikowano 8 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2010 (edytowane) Ja szoruję szczoteczką do zębów Edytowane 8 Marca 2010 przez kwiatosz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz Opublikowano 8 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2010 Mała szczotka do butelek + wpychanie do środka kranika jak najgłębiej rogu gąbki do mycia naczyń (nowej ) i gmeranie nim tamże Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 8 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2010 Kolejny problem który rozwiązuje zalanie "roztworem zła"* na tydzień (moja wersja) lub znaczniej krócej jak twierdzi m.im. Anteks. Ostatnio drożdże osadziły się w kraniku po 5 tyg cichej na Belgian Wit'ach, po tygodniu nie było po nich śladu, wcześniej nie sprawdzałem. *Szklanka wybielacza na pełny fermentator, roztwór wielorazowego użytku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 8 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2010 Albo używać fermentorów bez kranika,ja tak robię 20 warek bez zakażeń Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danol148 Opublikowano 8 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2010 Ja przy moich 2 warkach narazie nie miałem tego problemu może przez to że używam tylko do przelewania i rozlewu kraników. Przed każdym użyciem fermentator ma obowiązkową ciepłą kąpiel w piro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymin72 Opublikowano 13 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2010 Nie przesadzajcie znowu z tą sterylnością. Ja umyłem kranik ( w środku) po 20 warkach i ani jednego zakażenia. Szczota i płyn typu domestos (odpowiednik ze Stonki też może być) - to najlepsza para Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redachtor Opublikowano 13 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2010 Fermentatora z kranikiem używam tylko do rozlewu i filtracji. A z syfem w środku kranika radzę sobie następująco. Do fermentatora dwie szklanki ACE i do pełna woda. Po godzinie spuszczam wszystko przez kranik. Czysty jest że hej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi