seniorroberto Opublikowano 22 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2011 Warka #46 AIPA "Kto Warzy Ostatki..." 5,30kg. pale 0,40kg. biscuit 0,20kg. carared Zasyp do 21l. wody z łyżeczka i ciut gipsu, łyżeczka kwasu mlekowego po zasypie. Biscuit i carared przeterminowane..., w chmielach też będzie remanent. Sklepy z surowcami!... nadchodzę!.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 22 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2011 Coś za szybko filtrowałem, brzeczki wyszło 26l. 1.044 plus 5l cienkusza 1.014 do osobnego gara... przedłużone gotowanie do 70min. Marynka 10g. 60` Citra 5g. 60` I tu mały eksperyment: na 60 mi. dałem ~ 15g. citry z amarillo wyjęte z pończoszki po tygodniu pobytu na cichej w AAA... Cascade 17g. 30` Willamette 20g. 30` Amarillo 15g. 10` Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 22 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2011 No i mam 24l. brzeczki 1.056... dolna granica stylu...wyszło raczej A D.PA niż AIPA ale trudno... Żeby zakończyć sprawę godnie zadam ostatnią paczkę drożdży, jaka mi została... S-04... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 22 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2011 (edytowane) Czy to pośpiech, czy też areo w czystej, zlanej brzeczce wskazuje inaczej?... ostatni pomiar w fermentorze, w 24°C daje 1.060...??? ki czort? :rolleyes: ...no cóś dziś... taki jeden mnie na skype bałamucił... brzeczki są 23l! a nie 24... Edytowane 22 Maja 2011 przez seniorroberto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 27 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2011 Ekscesów ciąg dalszy... Fermentacja wystartowała po ok. 10 godz. i przez następną dobę była baaaardzo burzliwa, po czym... ustała zupełnie, piana opadła. Pomiar wykazał 1.024 , zatem przy pomocy łygi zmotywowałem drożdże od dna do ponownej pracy, którą podjęły... niestety na kilka tylko godzin. Zostawione same sobie w środę w południe ni stąd ni z owąd wznowiły fermentację, która trwa nadal... hmmmm....... Areo, oblizany po pomiarze, wykazał wysoki poziom goryczki, co wskazuje na powodzenie pomysłu z użyciem zużytego na cichej chmielu... Kurierzy dowieźli paczki, magazyn odbudowany... co by tutaj?.... CDA znika w zastraszajacym tempie... to najsmaczniejsze piwo, jakie udało mi się dotąd zrobić (no, może ex aequo), więc chyba trzeba pójść za ciosem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 8 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2011 Przy akompaniamencie gromów, błysków i ulewy warka #46 Kto Warzy Ostatki... z godnością zajęła należne jej miejsce w 43 butelkach i, nakarmiona 105 g. cukru Demerara, zażądała stanowczo trwałej izolacji od otoczenia przy pomocy kapsli... (wyszły 43 i pół butelki... no przecież nie wylałem...) ... co uczyniwszy odetchnąłem z ulgą, bo temperatura cichej wzrosła niebezpiecznie. A mogłaby jeszcze chwilę postać... 15g. Amarillo z cichej ma szansę zrobić trochę goryczki w następnej warce. ...tylko kiedy?... no tak! zapomniałem o pomiarze!... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 2 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2011 Warka #47 APA. 4,50 kg. Pale 0,20 kg. Amber 0,20 kg. Crystal 120 0,10 kg. Wheat Zatrę 60` w 67°C i dodam 10` w 72°C, w wodzie z kranu w ilości 18l. z łyżeczką gipsu i łyżeczką kwasu mlekowego po wsypaniu słodów. Wczoraj drugi raz zdarzyło mi się przemoczyć słód do śrutowania... walka była!... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 2 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2011 (edytowane) Zasypane o 5.50... za kwadransik puszczę pompę... A teraz się pozastanawiam nad CDA... jak tu popełnić te same błędy przy warzeniu, żeby wyszło takie samo?... ... bo to chyba będzie następna warka. Edytowane 2 Lipca 2011 przez seniorroberto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 2 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2011 Poszło do gotowania 24l. 1.041 i zostało mi ok. 4l. cienkusza... Gotować będę 70` 10g. Simcoe 60` 15g. Simcoe 30` 10g. Simcoe 5` łyżeczka mchu 15` na zimno jeszcze sie zastanowię... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 2 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2011 Wyszło 21,5l. 1.054... zadane uwodnionymi US-o5... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 2 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2011 ...i ruszyło!... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 3 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2011 ...niejako przy okazji: postanowiłem przy zlewaniu brzeczki z kotła do fermentora wspomóc się rurką z zaworkiem do napełniania butelek... obudowa zaworka skruszyła mi się w palcach, jak grudka wilgotnej soli, dosłownie! gdybym stuknął w dno pierwszej napełnianej butelki... Sprawdźcie zaworki, zwłaszcza, jeśli trzymacie je w piro na przykład... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 10 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2011 Wreszcie w domu... bombowy weekend, choć nie piwowarski.... Obok sukcesów regatowych - piwne rozczarowania... Johannes z Ambera... na szczęście za rogiem, na Grodzkiej - Degustatornia... 4 piwa z Pinty, skosztowałem Ataku Chmielu, którego Toruniu nie uświadczysz...:D Pora zlać na cichą warkę #47. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 17 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2011 Ciekawego, ze względu na chmiel, amberka znalazłem i po małej modyfikacji... Warka #48 AAA. 3,80 kg. pale 0,80 kg. monachijski 0,40 kg. crystal Wrzucę do 18l. wody, tym razem nanosiłem kredowej, spomiaruję pH po wrzuceniu słodów. Dawno tego nie robiłem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 17 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2011 Łyżeczka i ciut ciut kwasu mlekowego obniżyła pH zacieru z 5,7 do 5,2 - 5,3... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 17 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2011 Do gotowania poszło od groma... 28l. brzeczki, po nachmieleniu - 30g. marynki na 60 min. - 15g. saaz na 30 min. - 15g. saaz na 15 min. uzyskałem 22l. brzeczki 1.052, zadane uwodnionymi US 05... Trochę to trwało... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 18 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2011 ...a dzisiaj Warka #47 APA powędrowała do 40 butelek (+ 1szt. 0,33l) z 108g. cukru Demerara. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 20 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2011 Amberek z warki #48 odfermentował do 1.010, więc wędruje na krótka cichą, bez dochmielania... Sklarował się zacnie a i uesy tym razem czapy nie utworzyły . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 20 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2011 Cześć Widzę że na forum "plaga" szybko odfermentowanych piw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 20 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2011 Szybko - to u mnie codzienność ale głęboko - to rzadkość... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 24 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2011 Warka #48 od wczoraj w butelkach... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 24 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2011 (edytowane) ...a tu tymczasem Warka #49 AAA... kotki dwa... 3,60kg pale 0,40kg monachijski 0,40kg cara 0,20kg. biscuit 0,20kg carapils ...do 18l. wody z ujęcia kredowego, z łyżeczką kwasu mlekowego po zasypie, na 60` plus 10 min. w 72°C. Gotowana będzie z: 15g citra na 60` 10g amarillo na 30` 5g amarillo na 5` 15g amarillo na cichej Edytowane 24 Lipca 2011 przez seniorroberto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 30 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2011 ...zlane wczoraj na cichą z 15g Amarillo... A tymczasem : warka #46 AIPA "Kto Warzy Ostatki..." pozwoliła była łaskawie na ocenę efektu użycia chmielu "z odzysku" do nadania goryczki... Efekt, jak dla mnie, znacznie więcej niż zadawalający, smakowo goryczka wyższa, niż się spodziewałem i jakaś taka... "kwadrofoniczna"... a i smak w odzyskanym nie całkiem przepadł... Bez wahania polecam . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2011 (edytowane) Warka #50 CDA Malutki jubileusz 4,80 kg Pale 0,70 kg cara 0,30 kg aroma 0,25 chocolate ...do 18l wody kranowej o 75,5°C. No to sypię... Półtorej łyżeczki kwasu mlekowego ustabilizowało pH na +/- 5,3... temperatura zacieru 67,5°C. Edytowane 21 Sierpnia 2011 przez seniorroberto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amatjas Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Nie taki malutki skoro dospać nie mogłeś . Gratulacje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się