seniorroberto Opublikowano 22 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2010 (edytowane) No i kolejna warka właściwie bez piany, większa już nie będzie... Na pierwszej fotce to, co dzieje się w środku... Edytowane 22 Sierpnia 2010 przez seniorroberto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2010 ...ale fermentacja pomyka: 48 godz. od zadania drożdży spadło z 1.050 do 1.020. Temperatura brzeczki 21°C . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 5 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Września 2010 (edytowane) Warka #31 IRA 4,00 kg. Pale malt 0,80 kg. Munich malt 0,35 kg. Carared 0,05 kg. Chocolate malt 0,05 kg. Roasted barley Do wody poszła 1 łyzeczka gipsu, po zasypaniu słodów 1 łyżeczka kwasu mlekowego 30%. Zacieram w 68°C . Dam 15 g. marynki na początku, 20 g. EKG w 30 min. i 5 g. EKG już na zimno. Drożdże... jeszcze się zastanawiam. Edytowane 18 Września 2010 przez seniorroberto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 5 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Września 2010 Mała podmianka... 20 g. EKG na 25 g. Tetnangera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 5 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2010 Elo I na jakie drożdże się zdecydowałeś w końcu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 5 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Września 2010 ... jednak S-04. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 5 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2010 Cześć A jaka była alternatywa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 5 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Września 2010 ... gęstwa sprzed 2 tyg. po US-05... postanowiłem jednak nie robić siary... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 22 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Września 2010 Warka #29 American Amber Ale... ...zaskakująco przyjemne, uwarzę w najbliższym czasie ponownie z małą modyfikacją - dodam melanoidynowego ok. 5% i nieco podniosę ilość glukozy do refermentacji, dałem 100 g. i okazało się ciut mało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 26 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2010 (edytowane) ... a to moja "tytułowa" asystentka... dziś nie warzymy... Edytowane 26 Września 2010 przez seniorroberto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 3 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Października 2010 Warka #32 American Amber Ale Ponownie, bo b. smaczne, z małą modyfikacją. 4,15 kg. Pale 0,40 kg. Monachijski 0,20 kg. Amber 0,20 kg. Melanoidynowy 0,07 kg. Czekoladowy 15 l wody i po wsypaniu słodów łyżeczka kwasu mlekowego... Zacieram jednotemperaturowo w 67°C Chmielenie będzie: 15 g. EKG + 10 g. Amarillo na początku 15 g. Amarillo w 30 min. 5g. Amarillo na zimno. Drożdże S-04... tylko takie mi zostały... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 3 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2010 Cześć Drożdże S-04... tylko takie mi zostały... Nie masz co narzekać, najwyżej piwo będzie się dłużej układać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 3 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Października 2010 A jednak jodowy wskaźnik skrobii chyba wietrzeje (?).... mój dwuletni wydał mi sie podejrzany, kupiłem Lugolę i dziś próbowałem równolegle... całkowicie rozbieżne wskazania. Stary już po 10 min. nie zmieniał barwy, Lugola dopiero po godzinie podczas podgrzewania do 76°C .... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 3 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Października 2010 Cześć Drożdże S-04... tylko takie mi zostały... Nie masz co narzekać, najwyżej piwo będzie się dłużej układać. ...trochę przegapiłem, bo poprzednie było na US 05, za dużo zmian na raz... a ty juz nie śpisz??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alkos Opublikowano 3 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2010 15 g. EKG + 10 g. Amarillo na początku15 g. Amarillo w 30 min. 5g. Amarillo na zimno. Nie za malo tego przypadkiem? Amerykanie sypia 3-5x wiecej chmielu zazwyczaj ;-) Aha - bedziesz rzucal troche Amarillo do cichej dla zapachu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 3 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Października 2010 15 g. EKG + 10 g. Amarillo na początku15 g. Amarillo w 30 min. 5g. Amarillo na zimno. Nie za malo tego przypadkiem? Amerykanie sypia 3-5x wiecej chmielu zazwyczaj ;-) Aha - bedziesz rzucal troche Amarillo do cichej dla zapachu? ...to, niestety, polityka... większość moich kolegów wychowana na koncernowych pilsach kręci nosem na większe ilości chmielu... Odbiję sobie niebawem robiąc Black IPA! Miłego dnia! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 3 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2010 Cześć a ty juz nie śpisz??? Pies chciał siku 6:30 Ja zresztą też Za to miałem czas zorganizować śniadanie, sałatka z pomidorów z cebulą i octem, jajko na twardo i kanapki z kindzukiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alkos Opublikowano 3 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2010 Zrozumiawszy... miłego! :cool2: (ide wrzucac Rauchmalz do gara, bo juz woda dochodzi... mmm... wedzonka na sniadanie! :-D ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 3 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Października 2010 ...ale dramatu chyba nie ma, IBU w środku stawki... nie przesadziłeś z tym 3-5? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 3 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Października 2010 Cześć a ty juz nie śpisz??? Pies chciał siku 6:30 Ja zresztą też Za to miałem czas zorganizować śniadanie, sałatka z pomidorów z cebulą i octem, jajko na twardo i kanapki z kindzukiem ...widzę odchudzanie pełną parą...... ja sobie pozwoliłem tylko na czarną kawkę i kawałek drożdżówki... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 3 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2010 Cześć ...widzę odchudzanie pełną parą...... ja sobie pozwoliłem tylko na czarną kawkę i kawałek drożdżówki... Jesz za dużo węglowodanów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alkos Opublikowano 3 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2010 seniorroberto, chodzilo mi bardziej o dodatki aromatyczne :-) Ibu celowalbym w okolice 35-40, ale imho az sie prosi o 25-50g wiecej pod koniec :-) Amerykanskie ale to dla mnie ma byc hop attack Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 3 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Października 2010 kumam, ...obiecuję następnym razem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alkos Opublikowano 3 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2010 Wiem ze to nie amber, ale polecam powachac swieze Sierra Nevada Pale Ale, jesli sie nadarzy :-) To dla mnie baza stylu US :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 3 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Października 2010 CHĘTNIE! ...obiecuję nawet spróbować! jeno gdzie w moim Toruniewie ja to dostanę...:rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się