pmczarny Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2011 ..wąchaj przez rurkę, bo zakazisz!... Na czworakach, delikatnie uchylając wieko Ale dzisiaj nawącham się do woli, bo planuję rozlew do butelek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2011 ..wąchaj przez rurkę' date=' bo zakazisz!...[/quote']Na czworakach, delikatnie uchylając wieko Ale dzisiaj nawącham się do woli, bo planuję rozlew do butelek ...no to już chyba umoczysz?... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmczarny Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2011 ...no to już chyba umoczysz?... Prowadzę inhalacje połączone z degustacją Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2011 CDA zlane na cichą przy... 6°Blg ... fermentacja stanęła. Błędy przy zacieraniu z fałszywym dnem (przegrzana brzeczka), przynajmniej wiem co i jak, nauczka się przyda.... I olewam robienie gęstego zacieru... 3,5-3,7 l/kg. się sprawdzało. Dodałem 15 g. Amarillo w skarpecie, niech postoi z 10 dni. Przecież i tak wypiję... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Cześć. Będziesz jeszcze marzył o mocno słodowym piwie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2011 ...człowiek strzela... itd :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 10 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2011 CDA, zlane na cichą, wznowiło fermentację...:rolleyes: ciekawe piwo... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2011 ...i powędrowało do butelek z 123 g. cukru... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2011 ...a dzisiaj robię wdzięczną i bezpretensjonalną ... WARKĘ o znaczącej cyferce 44... ABA. 4,00 kg. pale 0,25 kg. monachijski 0,15 kg. biscuit 0,15 kg. crystal 120 0,15 kg. chocolate Do wody łyżeczka gipsu, do zacieru półtorej kwasu mlekowego... poszło!... na godzinkę w 67°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Uzyskałem 24 l. brzeczki 1.042 oraz 3,5 l. cienkusza 1.009... odparuję go powoli w osobnym garnku i zobaczę czy się do czegoś nada... Nachmielę sprawiedliwie po amerykańsko - unijnej przyjaźni: 20 g. Wilamette na 60 min. 20 g. Fuggles na 30 min. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2011 ...nadał się, więc połączyłem go z brzeczką i mam 22 l. 1.052... mogłem jeszcze chwilę odparować... Zadana uwodnionymi S 04 powędrowała do kącika... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Po tygodniu od zabutelkowania - pierwsza degustacja warki 43 - CDA. Właściwie nie bardzo wiedziałem, czego się spodziewać, więc... jestem zadowolony ... i to bardzo!... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Druga degustacja CDA potwierdza wrażenia... Jedyne, co nie do końca mnie satysfakcjonuje, to zapach (mogłem jeszcze parę dni na cichej...). Goryczka stosowna , słodowość, oraz chmielowość Cascade i Amarillo, bardzo mi odpowiadają. Piana obfita, drobna i gęsta, beżowa, ładnych parę minut pozostaje na dnie szklanki. Bardzo klarowne, bez osadu na dnie butelki. Końcówka to dość wytrawna gorycz Marynki, którą bardzo lubię, oraz smak słodów palonych. ...sorry za amatorski opis... ...i dwie fotki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Warka #44 ABA powędrowała na cichą. Nie odfermentowała rewelacyjnie, do 1.018 ale nie mam do niej o to pretensji... miała być wdzięczna i bezpretensjonalna i na taką się zapowiada... po prostu do picia... Zaraz po Świętach pójdzie do butelek, bo klarowna już zacnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2011 ...byłbym o biduli zapomniał... Warka #44 ABA powędrowała do butelek, zintegrowana z 123 g. cukru... Teraz grzecznie na mnie poczeka, degustacja za tydzień, a w skały zabieram liczną czeredę starszych sióstr... czy braci, od #37 począwszy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 6 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2011 ...tak się zastanawiałem nad wpływem adrenaliny i pięknych okoliczności przyrody na percepcję smakową własnych wyrobów... A tymczasem warka 44 dojrzała do degustacji... będzie dobrze, aczkolwiek ...... nie urywa . Dam jej czas. Może jutro amberek?... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 7 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2011 Warka # 45 AAA. 4,15 kg. pale 0,40 kg. monachijski 0,20 kg. amber 0,10 kg. melanoidowy 0,02 kg. black 0,02 kg. chocolate Łyżeczka gipsu do wody z ujęcia kredowego, łyżeczka kwasu mlekowego po zasypaniu słodów, co za chwilę uczynię... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 7 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2011 Do gotowania poszły 24l. brzeczki 1.040, wysładzanie zrobiłem długie i temperatura spadła mi do 62°C troche potrwa, zanim sie zagotuje. Gotowanie 70 min. Dam 20g. Amarillo na 60min. i 20 g. Amarillo na 15min. oraz mech. Potem 15g. Citra na cichą. Drożdże będą S 04... mam superatę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 7 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2011 Uzyskałem 21l. brzeczki 1.055, co daje chyba przyzwoitą wydajność 79,34 wg BS. Zadane uwodnionymi S04 w 24°C. i posprzątane... Tracę furę czasu na podgrzewaniu po filtracji... chyba drugi kociołek z kega.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amatjas Opublikowano 7 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2011 No proszę proszę ja dziś też AAA robię, właśnie wrzuciłem drugi chmiel:). Pozdro gorące. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 7 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2011 no hej, Adam... Ja już nie wiem, jak się tłumaczyć... tyle przymiarek do spotkania... a to przecie tylko małe Toruniewo... Twoje zdrówko Dortmunderem... Jak poszło z AAA? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amatjas Opublikowano 7 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2011 No właśnie dopiero skończyłem AAA - 30 wareczka. Trochę to zajęło ale zrobiłem też rozlew 28 - APA. Cały czas bawię się bez cichej i przekładam ( 5 raz ) płynne Nottinghamy z warki do warki po 3 tygodniach fermentacji głównej. Piwka wychodzą super a roboty dużo mniej. APA jak zamknąłem 3 tygodnie temu, tak dopiero dziś otworzyłem do rozlewu. Zero pomiarów, zero grzebania, zero stresu. Odfermentowanie do 2 Blg. Jeśli chodzi o spotkanie to będę naciskał. Ja jestem otwarty choćby dziś Postaraj się wygospodarować trochę czasu i wjeżdżaj do mnie koniecznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 15 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2011 ...nieźle śmigasz... już 30. warka? Super! Nie tracę nadal nadziei na spotkanie... Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 15 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2011 ...a ponieważ pogoda ze skał wygnała, mogło nastąpić przelanie warki #45 AAA na cichą z dodatkiem 5g. Citra i 5g. Amarillo. Ostatecznie odfermentowało do 1.020. Przepięknie klarowne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 21 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2011 Warka #45 powędrowała pod kapsle, wsparta refermentacyjnie 115g. cukru Demerara... Jutro skoro świt kasuję resztki słodów... zużywając je do nieco kulawego AIPA o nazwie "Kto Warzy Ostatki..." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się