Marcin Wojtczuk Opublikowano 5 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2017 Niestety nie mam możliwiści doprowadzić prądu 230V do miejsca gdzie fermentuję, więc zostaje mi 12V. Pomyślałem o komorze fermentacyjnej ze styropianu na dwa fermentory (szerokość 100cm) do której doprowadzę kable zasilające z akumulatora 12V 60Ah. Komora normalnie zasilana byłaby wkładami z lodem, termostatu czujnik przyklejony do ścianki fermentora plastikowego. Do tego w środek dałbym samochodową dmuchawo-farelkę 150W (tak piszą w aukcjach) wpiętą w ten termostat. I do tego mała wanienka z wodą między fermentory, żeby było wilgotno mocno. I teraz powiedzmy że robi się za ciepło, termostat włącza wiatrak i obniża temp do zadanej. To ma sens? Zimną jak temp. w garażu spada mi do 4st C potrzebuję utrzymać 10-12st C, wtedy przestawię dmuchawę na tryb grzania i farelka z termostatem ogarną. **** Czy może coś kompletnie sobie bez sensu wymyśliłem? Podkreślam jeszcze raz: nie mam szans na gniazdko 230V, nie mam miejsca w domu, mam tylko garaż i nieograniczone środki finansowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BitterEater Opublikowano 5 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2017 (edytowane) (...) mam tylko garaż i nieograniczone środki finansowe. Panele słoneczne na dach... Edytowane 5 Lipca 2017 przez BitterEater Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koval_blazej Opublikowano 5 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2017 I teraz powiedzmy że robi się za ciepło, termostat włącza wiatrak i obniża temp do zadanej. To ma sens? Ma, ale musisz zrobić przegrodę między butelkami z lodem, bo inaczej nie będzie wielkiej różnicy między włączonym a wyłączonym wentylatorem. I do tego mała wanienka z wodą między fermentory, żeby było wilgotno mocno. Ale po co? Opcja zimowa powinna działać, ale nadygasz się trochę z tymi akumulatorami . Przy poborze 150W aku starczy na niecałe 5h ciągłego działania. Częstotliwość wymiany będzie zalażała do tego jak często grzałka się włączy, ale ładowanie trwa 10h, więc jeśli więcej niż 50% czasu by grzało, to warto byłoby mieć 3 akumulatory i 2 ładowarki. Ale pewnie wystarczy wymiana rano i wieczorem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Wojtczuk Opublikowano 5 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2017 I teraz powiedzmy że robi się za ciepło, termostat włącza wiatrak i obniża temp do zadanej. To ma sens?Ma, ale musisz zrobić przegrodę między butelkami z lodem, bo inaczej nie będzie wielkiej różnicy między włączonym a wyłączonym wentylatorem. I do tego mała wanienka z wodą między fermentory, żeby było wilgotno mocno.Ale po co? Opcja zimowa powinna działać, ale nadygasz się trochę z tymi akumulatorami . Przy poborze 150W aku starczy na niecałe 5h ciągłego działania. Częstotliwość wymiany będzie zalażała do tego jak często grzałka się włączy, ale ładowanie trwa 10h, więc jeśli więcej niż 50% czasu by grzało, to warto byłoby mieć 3 akumulatory i 2 ładowarki. Ale pewnie wystarczy wymiana rano i wieczorem. Butelki z lodem planowałem kłaść na fermentory na górę a wentlator skierować z dołu w górę komory. Zakładasz ciągły pobór mocy 150W a ile zajmie ogrzanie takim grzejnikiem pojemności tak małej jak komora z wstawionymi fermentorami? Myślę że w minutę-dwie uzyskasz 30st C Ja się raczej martwię o to, że to będzie grzało w cholerę bez potrzeby bo przecież ciepłe powietrze nie ogrzewa tak szybko płynu w plastiku. A potem szybko zacznie rosnąć temperatura... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koval_blazej Opublikowano 5 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2017 (edytowane) Jak lód będzie o góry, to cyrkulacja będzie samoczynna i tak jak pisałem - wentylator nie będzie robił wielkiej różnicy. To właśnie z lodem i dołu, zimne powietrze zgromadzi się na dole i lód będzie się roztapiał wolniej. Zakładasz ciągły pobór mocy 150W Absolutnie nie zakładam. Podałem oszacowanie dla ciągłej pracy i zaznaczyłem ze prawdziwy czas będzie zależał od tego jak często będzie grzało. A na to wpływa sporo zmiennych i chyba lepiej sprawdzić na żywo niż próbować to liczyć. Pewnie dobrze zrobiona skrzynia będzie wymagała minimalnego grzania Ja się raczej martwię o to, że to będzie grzało w cholerę bez potrzeby bo przecież ciepłe powietrze nie ogrzewa tak szybko płynu w plastiku. A potem szybko zacznie rosnąć temperatura... Steruj temperaturą powietrza w skrzyni, albo użyj jakiegoś inteligentniejszego sterownika, który mierzy obie temperatury. Np. brewpiless http://www.piwo.org/topic/23305-brewpiless-bardzo-ekonomiczny-kontroler-fermentacji-wersja-02032017/ Edytowane 5 Lipca 2017 przez koval_blazej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szakal75 Opublikowano 6 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2017 (edytowane) Ale po co? Kolega może sery będzie robił Edytowane 6 Lipca 2017 przez morfitru75 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się