Jump to content

Niezamknięta pokrywa komory - skok temperatury - skutki?


Recommended Posts

Hej

 

Fermentuję w piwnicy czeskiego pilsa. Jest na burzliwej od 26.06. Fermetuje w komorze styropianowej w 10°C. W piątek wieczorem zmierzyłem blg (3), ale w związku z wyjazdem na weekend, nie zlewałem jeszcze na cichą, tylko zmieniłem wkład i udałem się na wycieczkę. Wracam dziś, patrzę a tu pokrywa komory leży obok.. Po prostu w piątek wieczorem za dużo %% i nie zamknąłem komory, przez co temperatura piwa wzrosła do temperatury piwnicy (niecałe 18°C).

 

Na tą chwilę wrzuciłem godzinę temu nowy wkład i zamknąłem pokrywę.

 

Czy taki wzrost temperatury na tym etapie (praktycznie odfermentowane "zaszkodzi" piwku w sensie pozbawienia jego lagerowych walorów smakowych?

 

Czy po przelaniu na cichą (prawdopodobnie jutro) schładzać go mimo wszystko do 10°C czy już zostawić w tych 18°C? Zlewał będę chyba jutro.

 

Pozdrawiam

 

 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.