PawelW Opublikowano 9 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2017 Hej Fermentuję w piwnicy czeskiego pilsa. Jest na burzliwej od 26.06. Fermetuje w komorze styropianowej w 10°C. W piątek wieczorem zmierzyłem blg (3), ale w związku z wyjazdem na weekend, nie zlewałem jeszcze na cichą, tylko zmieniłem wkład i udałem się na wycieczkę. Wracam dziś, patrzę a tu pokrywa komory leży obok.. Po prostu w piątek wieczorem za dużo %% i nie zamknąłem komory, przez co temperatura piwa wzrosła do temperatury piwnicy (niecałe 18°C). Na tą chwilę wrzuciłem godzinę temu nowy wkład i zamknąłem pokrywę. Czy taki wzrost temperatury na tym etapie (praktycznie odfermentowane "zaszkodzi" piwku w sensie pozbawienia jego lagerowych walorów smakowych? Czy po przelaniu na cichą (prawdopodobnie jutro) schładzać go mimo wszystko do 10°C czy już zostawić w tych 18°C? Zlewał będę chyba jutro. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xcynix Opublikowano 9 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2017 (edytowane) Zrobiłeś PPD Przypadkową przerwę diacetylową Edytowane 9 Lipca 2017 przez xcynix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 10 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2017 Słowem, całkiem przypadkowo zrobiłeś coś dobrego dla pilsa przelej do drugiego wiaderka i ponownie trzymaj temp. 10 stopni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się