Cube Opublikowano 13 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2017 Hej. Planuję zużyć trochę resztek, które mi zalegają, wymyśliłem coś w stylu amber ale (coś w stylu, bo skleciłem z tego, co mam w zapasie Pale ale 2,5 kg pilzneński 1 kg special B 0,3 kg płatki pszeniczne 0,3 kg victoria secret 25 g enigma 25 g galaxy 25 g na zimno victoria secret 25 g, enigma 25 g s-05 Będzie coś z tego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 13 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2017 (edytowane) Czy wyjdzie AA to nie wiem, ale na pewno jakieś piwo. A jeśli nie spieprzysz czegoś a przede wszystkim najważniejszej sprawy (fermentacji) to może nawet wyjdzie smaczne piwo Edytowane 13 Lipca 2017 przez Gość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO Opublikowano 14 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2017 special B i płatki owsiane zdecydowanie odstaw do szafy i wyjmij jak będziesz warzyć stouta. jak to planujesz chmielić, jakie IBU wychodzi z kalkulatora? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cube Opublikowano 14 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2017 special B i płatki owsiane zdecydowanie odstaw do szafy i wyjmij jak będziesz warzyć stouta. jak to planujesz chmielić, jakie IBU wychodzi z kalkulatora? Victoria 10 g 60' enigma, galaxy po 25 g na 5 minut victoria 15 g na koniec IBU ~52 rager, ~35 tinseth Jakoś inaczej pochmielić? Nie za dużo w ogóle? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 14 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2017 (edytowane) Special B możesz użyć, ale max 100g żeby się karmel w smaku i aromacie zbyt mocno nie wybijał. Płatki jak najbardziej (skleikuj o ile nie są błyskawiczne) poprawią delikatnie pienistość piwa. Nie polecam na goryczkę używać Vic secret, dał mi zalegającą goryczkę, która mi osobiście nie podeszła, a chmieliłem tylko na 25 IBU. Chmiele z 5 minut przerzuć na 0' (wrzuć je po wyłączeniu ogrzewania, gazu, prądu, czy czym tam grzejesz ). Edit. Co do chmielenia na goryczkę, chyba najlepszy będzie Galaxy, zawiera najmniej kohumulonów z tych chmieli. Edytowane 14 Lipca 2017 przez Versaar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi