Hugemetalfan Opublikowano 19 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2017 Cześć, piszę swój pierwszy post na tym forum. Jestem przed pierwsza warką, więc chcialbym prosić o pomoc w usystematyzowaniu wiedzy. Niestety mam pewne ograniczenia sprzętowe i na razie nic z tym nie zrobię. Mam wrażenie, że znalazłem rozwiązanie, ale wolałbym niczego nie schrzanić - stąd ten post. Celuję w coś około Tea Pale Ale Olbrachta - Panakeję Olimpu. Założenia są następujące: 20 litrów (22 l licząc zaparzoną herbatę, ale to dodam po fermentacji) ok 14 BLG 5-5,5% alkoholu chmiel na goryczkę + na aromat bergamotka/earl grey na smak i ogólne wrażenie Składniki: Bruntal Pale Ale 1.7 kg Bruntal Jasny 1.7 kg ekstrakt słodowy jasny w proszku Bruntal 0,5 kg drożdże US-05 100g chmielu granulat myślę o Cascade albo o Citrze herbata earl grey (AHMAD 100g liściasta) Proces: - w zimnej wodzie rozpuszczam ekstakt w proszku, dodaję płynne ekstrakty i doprowadzam do wrzenia - w wodzie o temp ok 20 stopni rozrabiam drożdże - studzę i wlewam wszystko do fermentora uzupełniając wodą do obj. 20 litrów Czekam, czekam i czekam - zlewam na cichą (albo i nie) i dodaję zaparzoną herbatę earl grey i na jakieś 5 dni przed butelkowaniem chmiel na zimno. Znów czekam i butelkuję z odrobiną cukru na refermentację. Znów czekam i może coś z tego wyjdzie... Pytania: 1 - Czy poprawnie obliczyłem ilość słodów na zakładane BLG? 2 - W tej chwili mam małe garnki do dyspozycji, więc słody najpewniej będę rozpuszczał na raty - czy to duży błąd? (poza ryzykiem infekcji) 3 - Czy herbatę dosypać, czy zrobić esencję (czy to po prostu obojętne) około 80g-100g 4 - Jedną część chmielu chcę dać na goryczkę - czy mogę zrobić coś w stylu herbatki chmielowej? Na forum znalazłem informację, że aby chmielić na goryczkę dobrze jest to zrobić podczas zacierania. Ja z racji warzenia z ekstraktów chciałbym wykonać taką operację podczas przygotowywania ekstraktów: 100g chmielu podzielić na 3 części 40g, 40g, 20g: W 2 litrach rozcieńczonego ekstraktu (tak rozcieńczonego, by łatwo mieszać), albo samej wody : przez 60 minut gotować 40g na 10 minut przed końcem gotowania dorzucić kolejne 40g wystudzić, przefiltrować i przelać do fermetora, zadać drożdże 20g zostawić na chmielenie na zimno na cichej Czy mój przepis ma sens, czy to przerost formy nad treścią? Dziękuję za wsparcie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hedgehog Opublikowano 19 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2017 (edytowane) 1. Jak małe masz te garnki? 2. Chmielenie na goryczkę w trakcie zacierania? Hmm...coś pomieszałeś. 3. Dlaczego zaparzona herbata a nie liście na zimno? 4. Piłem tą herbatę i nie sądzę żeby w piwie dała jakieś spektakularne rezultaty - wręcz przeciwnie. Nie mam doświadczenia w piwach z herbatą, więc nie będę mędrkował. 5. Skoro masz małe garnki to z ekstraktów rób np. dwie małe warki i na zimno możesz poeksperymentować z różnym chmieleniem czy z tą nieszczęsną herbatą. 6. Sporo tutaj czytam (bo forum specyficzne - prędzej czy później ktoś się po Tobie powozi za pytania na które odpowiedzi są w wiki ) i z tego co pamiętam to ktoś wrzucał przepis (pewnie nie jeden). Poszukaj sprawdzonej receptury. Z doświadczenia wiem (też mam małe), że bez doświadczenia nic dobrego z kombinowania nie wyjdzie! Ja robiłem na drugiej warce RISa i już wiem, że uwarzyć to jedno a przefermentować w odpowiednich warunkach to drugie. 7. Może warto pożyczyć większy gar. Nie wierzę że jakaś babcia, ciotka, kuzynka nie ma czegoś przykitranego Reasumując: Chmiel gotuj normalnie z brzeczką, a nie baw się w herbatki chmielowe (przynajmniej na początku), herbatę odpuść bo Panakeja to z tego na pewno nie wyjdzie. Zrób sobie jakąś delikatną APĘ albo Dry Stouta, przypilnuj warunków fermentacji (w sensie nie fermentuj w 25 st C) i kombinuj jak ogarniesz się z procesem. Wiem jak jest na początku. Ja pierwsze piwo mógłbym sprzedawać na kursy sensoryczne jako deskryptor zielonego jabłka Drugie po 2 latach dalej wali rozpuszczalnikiem EDIT: Właśnie sobie przypomniałem, że na tknąłem się niedawno na fajny artykuł: http://www.beerfreak.pl/7-zasad-dla-poczatkujacego-piwowara/ Przeczytaj sobie na spokojnie. Nie zaszkodzi Ci, a z pewnością pomoże Edytowane 19 Lipca 2017 przez hedgehog Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BEZ ZASAD Opublikowano 19 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2017 3. zrób wywar i daj dwa dni przed butelkowaniem, ja dałem herbatę do wiadra i przy rozlewaniu do butelek był dramat z filtracją... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opeciarz Opublikowano 19 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2017 3. zrób wywar i daj dwa dni przed butelkowaniem, ja dałem herbatę do wiadra i przy rozlewaniu do butelek był dramat z filtracją... Pewnie zależy od herbaty. U mnie filtracja przebiegła zupełnie bezproblemowo, znacznie sprawniej niż chmielu. A co do głównego wątku to na pierwszą warkę raczej bym nic nie kombinował. Chmielenie w garze, prosty przepis bez udziwnień typu herbata, chmielenie na zimno też można narazie odpuścić i wrzucić wszystko na wyłączenie palnika, Teraz jest czas na naukę procesu warzenia, przyjdzie czas na eksperymenty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się