Skocz do zawartości

Browarek No Name :)


Rekomendowane odpowiedzi

Warka 12 - Koelsch aka Ciemny Koelsch

Warzone 28.05.2010

 

Skład:

 

- Pilzneński 1,70 kg

- Monachijski II 1,00 kg

- Caraaroma 0,22 kg

- Carapils 0,85 kg

- Pszeniczny 0,50 kg

- Carawheat 0,06 kg

- zakwaszający 0,06 kg

- chmiel Hallertau Spalt Select 60g (granulat)

- 2565 Kölsch

 

 

Zacieranie:

 

10l wody

- 43°C 20'

- 63°C 30'

- 72°C 20'

- podgrzanie do 78°C filtracja.

Wysładzanie: 3x5L +4L +2L jako rezerwa

 

 

Chmielenie:

 

10' ? Hallertau Spalt Select 40g

60' ? Hallertau Spalt Select 20g

70' ? Chłodzenie.

 

Drożdże zadane w temperaturze 21°C

Wyszło 20L z 11,5 blg.

 

8 dni fermentacja burzliwa, zeszło do 3,5 blg, przelane na cichą

6 dni fermentacja cicha w troszkę wysokiej temperaturze do 26°C zeszło do 3,0blg

12-06-2010 poszło do butelek ze 160gr glukozy

Edytowane przez IndY
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Po dłuższej przerwie kolejna warka wykonana. Jakoś wcześniej nie było czasu na warzenie, a pogoda nie zachęcała do siedzenia w domu. Może jeszcze coś się uda latem zrobić, jak nie to kolejna warka we wrześniu.

 

Warka 13 - Pils

Warzone 26.07.2010

 

Skład:

 

- Pilzneński 5,0 kg

- Monachijski II 1,25 kg

- Zakwaszający 0,06 kg

- chmiel Lubelski 20g

- chmiel Marynka 35g

- 2278 Czech Pils

 

Zacieranie:

 

- 18l wody 55°C - 5'

- 62°C - 25'

- 72°C - 40'

- podgrzanie do 80°C

 

Chmielenie:

 

10' - Marynka 15g

30' - Marynka 20g

75' - Lubelski 20g

 

 

Wyszło 25l z 12,5°Blg + 3l zamrożone na startery

Czech Pilsy zadałem w 25°C

Całość poszła do lodówki na ~9,5°C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Małe podsumowanie tego co uwarzyłem.

Nie jestem ekspertem od degustacji. Nie zawsze również mam możliwość skosztowania piwa danego gatunku, aby wiedzieć dokładnie czego się spodziewać oraz żeby mieć punkt odniesienia, na przykład koelsch. Są to takie moje przemyślenia "smakowowizualne" :D

 

Warka 06 - Pils:

Piwo rewelacyjne. Chyba moje najulubieńsze. Zbyt mało klarowne. Zawartość alkoholu odbiega od norm gatunku, chociaż nie czuje się w nim wcale mocnego posmaku alkoholowego. Pianka bardzo ładna, chociaż szybko znika. Zostały tylko 3 butelki w piwnicy.

 

Warka 07 - Pils

Piwko dobre, większości osób smakowało, mimo mocnej goryczki. Chyba gotowanie Lubelskiego 25 minut to nie był najlepszy pomysł, ogólnie chyba za dużo chmielu. Piana taka jak w przypadku poprzedniej warki, kolor nieco ciemniejszy. Nie był zbyt klarowny. Też za wiele go nie zostało w piwnicy 3-4 buteleczki.

 

Warka 08 - Trippel

Pierwsze moje przygody ;-) Prawie zupełny brak nagazowania zmusił mnie do otwarcia butelek i dosładzania piwa. Kilka butelek zasypałem cukrem, resztę glukozą. Teraz piwo ma gaz ;-) Nie jest go co prawda przesadnie dużo (gazu), ale to chyba taka specyfika gatunku, tak sobie to tłumaczę ;-D Bardzo mocne. I czuje się tą moc. Trippel la Trap'a smakował nieco inaczej. Pić się da, niektórzy nawet twierdzili, że pyszne. Nie trafiło w mój gust. Kolor taki jakby wpadający w wiśnie, ale ciemną. Piany bardzo mało. Jeszcze z 10-15 butelek stoi w piwnicy, chętnych zapraszam ;-D

 

Warka 09 - Dunkelweizen

Bardzo dobre piwko. Właśnie taki miał wyjść mój ciemny pszeniczniak. Wydaje mi się, że gdzieś po 3 miesiącach smak zaczął się znacznie pogarszać. Na szczęście w miarę szybko warka zniknęła w całości. Kolor mocno brązowy. Piękna, zbita piana, długo utrzymująca się.

 

Warka 10 - Belgian Blond Ale

Wcale nie blond ;) Piwko ma kolor znacznie ciemniejszy od blond. Nagazowało się dobrze. Pianka jest skromna. W smaku też mi czegoś brakuje, może jeszcze trochę czasu.

 

Warka 11 - Marcowe

Mój osobisty HIT! Dwa miesiące fermentacji :D Chyba jeszcze za wcześnie aby oceniać.

 

Warka 12 - Koelsch

Piwko pyszne. Taki orzeźwiający łamaniec pilsa i pszenicy. Zdecydowanie koelsch zagości u mnie częściej. Kolor złotawy, chciałem żeby wyszedł dużo ciemniejszy. Bardzo ładnie się pieni. Chętnych zapraszam do degustacji ;-)

 

Na pewno od września zaczynam pracę intensywniej ;-) Bynajmniej chciałbym.

Na pewno przydałby się większy gar i śrutownik. Trzeba to przemyśleć.

Aha... i używanie siatkek do gotowania granulatu to głupota ;)

Wszystkich czytających serdecznie pozdrawiam, wasze zdrowie! :)

Edytowane przez IndY
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja chyba tez porzuce gotowanie chmielu w siatkach. Wydaje mi sie, ze moje piwa sa za malo nachmielone.

Musimy sie jakos zgadac na wymiane z degustacja. Sezon wyjazdowy mi sie chyba skonczyl (mam nadzieje), wiec moze bedzie latwiej.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Kolejna warka wczoraj wykonana :-) Tym razem żytnie... Nie obyło się bez probemów z filtracją. Na szczęście znalazłem porady oczywiście tu na forum i jakoś poszło, 4h filtracji to chyba nie jest zły wynik :-) Dzięki jkocurek ( http://www.piwo.org/forum/viewtopic.php?pid=63327 ), dla Ciebie plusik.

W międzyczasie zmontowałem mieszadło magnetyczne, które jak na razie jest jeszcze w fazie rozwoju i dopracowań, ale efekty już widać. Dzisiaj zadam drożdże do żytniego pobudzone właśnie za pomocą mieszadła. Liczę na szybki start i koniec fermentacji ;-)

 

Warka 14 - Żytnie

Warzone 19.09.2010

 

Skład:

 

- Żytni 2.2 kg

- Pilzneński 1.0 kg

- Monachijski 0.8 kg

- Karmelowy jasny 0.2 kg

- Melanoidowy 0,3 kg

- chmiel Lubelski 25 g (granulat)

- 3068 Weihenstephan Weizen

 

Zacieranie:

15L wody

 

- 44°C 15'

- 62°C 30'

- 72°C 20'

- 79°C koniec

 

Wsładzanie: kosmiczne, metodą wszelaką. (do 28L)

 

Chmielenie:

 

5' - Lubelski 25g

60' - chłodzenie

 

Wyszło 23L koło 12blg (chyba)

 

Drożdże zadam dopiero dzisiaj, bo osad nie opadł od razu. Po nocy sklarowało się do połowy i powolutku opada dalej. Zobaczymy jak to będzie wyglądać wieczorem.

 

Pytanko mam takie:

Żytnie ma konsystencje troszkę jak kisiel i nie jestem pewny czy odczyt z areometru jest poprawny. Skoro ciecz jest gęstrza to zdaje się że wyporność też będzie wieksza, czy nie? ;-p

 

Fermentacja skończona na 4blg.

Edytowane przez IndY
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka 15 - Pszeniczne II wg CP

Warzone 10.10.2010

 

Skład:

 

- Pszeniczny 2.2 kg

- Pilzneński 1.5 kg

- Karmelowy jasny 0.2 kg

- Melanoidowy 0,1 kg

- chmiel Hallertauer Mittelfrüh 15 g (granulat)

- 3068 Weihenstephan Weizen

 

Zacieranie:

 

15L wody

- 44°C 20'

- 62°C 30'

- 72°C 10'

- 79°C koniec

 

Chmielenie:

 

10' - Hallertauer Mittelfrüh 15 g

70' - chłodzenie

 

Wszło 20L - 12blg

Drożdże (starter litrowy) zadane w 21°C, po 6h piękna pianka na powierzchni.

 

Piwko zostawiłem na burzliwej 13 dni po czym poszło do butelek z 200gr glukozy.

FG= 3.0blg

 

 

Żytnie już nagazowane, na razie zdecywoanie niesmaczne. Nie wiem czy się poprawi na tyle żeby było pijalne... :okey: Zobaczymy

Edytowane przez IndY
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka 16 - Koelsch

Warzone 29.10.2010

 

Skład:

 

- Pilzneński 3,20 kg

- Pszeniczny 0,80 kg

- Crystal 120 0,10 kg

 

- chmiel Marynka 5g

- chmiel Lubelski 40g

- 2565 Kölsch

 

 

Zacieranie:

 

15l wody

- 53°C 10'

- 63°C 50'

- 73°C 10'

- podgrzanie do 78°C filtracja.

 

 

Chmielenie:

 

0' ? Lubelski 40g

50' ? Marynka 5g

60' ? Chłodzenie.

 

Drożdże zadane w temperaturze 19°C

Wyszło 20L z 11,5 blg.

 

Fermentuje w 15°C (tydzień)

Lageruje w 2°C (dwa tygodnie)

Odfermentowało do 3,5 blg

 

Zlane do butelek ze 100g glukozy

Edytowane przez IndY
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Sprawdzone Żytnie oraz Hefeweizen. W obu piwach zbyt mocno wyczuwalny smak (oraz aromat) ~chlebowy, czyli jak domniemam melanoidy. Zdecydowanie nie odpowiada mi taki smaczek. Chyba odpuszczę sobie na przyszłość słód melanoidowy. Dużo mniej go czuć w pszeniczniaku, ale jednak jest wyczuwalny. Co do pszenicy to wiem, że nie wymaga długiego leżakowania i szybciutko powinno być smaczne, ale jak to się ma do żytniego?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wiesz... Wszystko z umiarem ;) Smakowałem już pszenice oraz żytnie piwa. Takiego smaku nie miały :rolleyes: Chętnie bym się podzielił i usłyszał inne opinie. Ciężko mi dokładnie określić jak to smakuje, wydaje mi się że właśnie do chlebowych smaków najbardziej i to bardzo intensywnych.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 17 - Milk Stout

Warzone 11.11.2010

 

Skład:

 

- Pilzneński 2.3 kg

- Wiedeński 1.0 kg

- Pszeniczny 0.5 kg

- Caraaroma 0.15 kg

- Crystal 120 0.15 kg

- Czekoladowy 1100 0,25 kg

- Jęczmień palony 0,25 kg

- Płatki jęczmienne 0,5 kg

- Laktoza 0,6 kg

 

- chmiel Marynka 40 g (granulat)

- chmiel Żatecki 30 g (granulat)

 

- WLP 002 English Ale

 

Zacieranie:

 

18L wody

 

- 70°C 60'

- 79°C koniec

 

 

Chmielenie:

 

5' - Marynka 40 g

45' - Żatecki 30 g

50' - Laktoza 0,6 kg

60' - chłodzenie

 

Wyszło 24L z 13blg + zapas na startery

Po cichej jest 7blg więc idzie do butelek z 120g glukozy.

Edytowane przez IndY
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 18 - English IPA 14,5 blg

Warzone 20.11.2010

 

Skład:

 

- Pale ale 5.0 kg

- Pilzneński 0.5 kg

- Pszeniczny 0.3 kg

- Crystal 120 0.25 kg

- Gips 10 g

 

- chmiel Challenger 50 g (7,0% granulat)

- chmiel Fuggles 50 g (5,8% granulat)

 

- WLP 002 English Ale

 

Zacieranie:

 

18L wody 70°C + gips

- 67°C 60'

- 79°C koniec

 

 

Chmielenie:

 

10' - chmiel Challenger 50 g

60' - chmiel Fuggles 25 g

70' - chmiel Fuggles 25 g

70' - chłodzenie

 

No i mam 21L - 14,5blg

 

Planuje jeszcze dodać coś na cichą. Może jakieś propozycje?

Mam:

East Kent - 10g

Spalt select - 30g

Fuggles - 50g

 

Może by dać po 10g każdego? ;)

 

 

Cicha trwała 10 dni z dodatkiem 20g Fuggles i 10g East Kent.

Poszło do butelek z 90g glukozy (20L)

Edytowane przez IndY
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 18 - English IPA 14,5 blg

Wyszła ci dość niska wydajność efektywna ok. 67%, spróbuj przedłużyć przerwę jednotemperaturową do min. 90 minut, literatura zaleca nawet 120 min.

Przy 80% wyszło by 4 litry piwa więcej ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No właśnie z tą wydajnością wyszło nie najlepiej ;) Co prawda jest jeszcze ze 2 litry, które odlałem na startery, ale i tak mogłoby być lepiej...

Stawiałem na wysładzanie, ale może faktycznie wydłużę zacieranie. Dzięki za info.

Co do moich dylematów zimnego chmielenia - ciągle czekam na propozycję :P

Edytowane przez IndY
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.