IndY Opublikowano 25 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2010 Hehe zapasy jeszcze są :-) Do sklepu po piwo jeszcze nie muszę chodzić, chociaż wyrwałem w weekend skrzynkę ciechana wybornego więc nie zginę! W weekend biorę się za koelscha. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IndY Opublikowano 28 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2010 (edytowane) Warka 12 - Koelsch aka Ciemny Koelsch Warzone 28.05.2010 Skład: - Pilzneński 1,70 kg - Monachijski II 1,00 kg - Caraaroma 0,22 kg - Carapils 0,85 kg - Pszeniczny 0,50 kg - Carawheat 0,06 kg - zakwaszający 0,06 kg - chmiel Hallertau Spalt Select 60g (granulat) - 2565 Kölsch Zacieranie: 10l wody - 43°C 20' - 63°C 30' - 72°C 20' - podgrzanie do 78°C filtracja. Wysładzanie: 3x5L +4L +2L jako rezerwa Chmielenie: 10' ? Hallertau Spalt Select 40g 60' ? Hallertau Spalt Select 20g 70' ? Chłodzenie. Drożdże zadane w temperaturze 21°C Wyszło 20L z 11,5 blg. 8 dni fermentacja burzliwa, zeszło do 3,5 blg, przelane na cichą 6 dni fermentacja cicha w troszkę wysokiej temperaturze do 26°C zeszło do 3,0blg 12-06-2010 poszło do butelek ze 160gr glukozy Edytowane 12 Czerwca 2010 przez IndY Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IndY Opublikowano 27 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2010 Po dłuższej przerwie kolejna warka wykonana. Jakoś wcześniej nie było czasu na warzenie, a pogoda nie zachęcała do siedzenia w domu. Może jeszcze coś się uda latem zrobić, jak nie to kolejna warka we wrześniu. Warka 13 - Pils Warzone 26.07.2010 Skład: - Pilzneński 5,0 kg - Monachijski II 1,25 kg - Zakwaszający 0,06 kg - chmiel Lubelski 20g - chmiel Marynka 35g - 2278 Czech Pils Zacieranie: - 18l wody 55°C - 5' - 62°C - 25' - 72°C - 40' - podgrzanie do 80°C Chmielenie: 10' - Marynka 15g 30' - Marynka 20g 75' - Lubelski 20g Wyszło 25l z 12,5°Blg + 3l zamrożone na startery Czech Pilsy zadałem w 25°C Całość poszła do lodówki na ~9,5°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IndY Opublikowano 27 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2010 (edytowane) Małe podsumowanie tego co uwarzyłem. Nie jestem ekspertem od degustacji. Nie zawsze również mam możliwość skosztowania piwa danego gatunku, aby wiedzieć dokładnie czego się spodziewać oraz żeby mieć punkt odniesienia, na przykład koelsch. Są to takie moje przemyślenia "smakowowizualne" Warka 06 - Pils: Piwo rewelacyjne. Chyba moje najulubieńsze. Zbyt mało klarowne. Zawartość alkoholu odbiega od norm gatunku, chociaż nie czuje się w nim wcale mocnego posmaku alkoholowego. Pianka bardzo ładna, chociaż szybko znika. Zostały tylko 3 butelki w piwnicy. Warka 07 - Pils Piwko dobre, większości osób smakowało, mimo mocnej goryczki. Chyba gotowanie Lubelskiego 25 minut to nie był najlepszy pomysł, ogólnie chyba za dużo chmielu. Piana taka jak w przypadku poprzedniej warki, kolor nieco ciemniejszy. Nie był zbyt klarowny. Też za wiele go nie zostało w piwnicy 3-4 buteleczki. Warka 08 - Trippel Pierwsze moje przygody ;-) Prawie zupełny brak nagazowania zmusił mnie do otwarcia butelek i dosładzania piwa. Kilka butelek zasypałem cukrem, resztę glukozą. Teraz piwo ma gaz ;-) Nie jest go co prawda przesadnie dużo (gazu), ale to chyba taka specyfika gatunku, tak sobie to tłumaczę ;-D Bardzo mocne. I czuje się tą moc. Trippel la Trap'a smakował nieco inaczej. Pić się da, niektórzy nawet twierdzili, że pyszne. Nie trafiło w mój gust. Kolor taki jakby wpadający w wiśnie, ale ciemną. Piany bardzo mało. Jeszcze z 10-15 butelek stoi w piwnicy, chętnych zapraszam ;-D Warka 09 - Dunkelweizen Bardzo dobre piwko. Właśnie taki miał wyjść mój ciemny pszeniczniak. Wydaje mi się, że gdzieś po 3 miesiącach smak zaczął się znacznie pogarszać. Na szczęście w miarę szybko warka zniknęła w całości. Kolor mocno brązowy. Piękna, zbita piana, długo utrzymująca się. Warka 10 - Belgian Blond Ale Wcale nie blond Piwko ma kolor znacznie ciemniejszy od blond. Nagazowało się dobrze. Pianka jest skromna. W smaku też mi czegoś brakuje, może jeszcze trochę czasu. Warka 11 - Marcowe Mój osobisty HIT! Dwa miesiące fermentacji Chyba jeszcze za wcześnie aby oceniać. Warka 12 - Koelsch Piwko pyszne. Taki orzeźwiający łamaniec pilsa i pszenicy. Zdecydowanie koelsch zagości u mnie częściej. Kolor złotawy, chciałem żeby wyszedł dużo ciemniejszy. Bardzo ładnie się pieni. Chętnych zapraszam do degustacji ;-) Na pewno od września zaczynam pracę intensywniej ;-) Bynajmniej chciałbym. Na pewno przydałby się większy gar i śrutownik. Trzeba to przemyśleć. Aha... i używanie siatkek do gotowania granulatu to głupota Wszystkich czytających serdecznie pozdrawiam, wasze zdrowie! Edytowane 27 Lipca 2010 przez IndY Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bimbelt Opublikowano 27 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2010 Ja chyba tez porzuce gotowanie chmielu w siatkach. Wydaje mi sie, ze moje piwa sa za malo nachmielone. Musimy sie jakos zgadac na wymiane z degustacja. Sezon wyjazdowy mi sie chyba skonczyl (mam nadzieje), wiec moze bedzie latwiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IndY Opublikowano 20 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Września 2010 (edytowane) Kolejna warka wczoraj wykonana :-) Tym razem żytnie... Nie obyło się bez probemów z filtracją. Na szczęście znalazłem porady oczywiście tu na forum i jakoś poszło, 4h filtracji to chyba nie jest zły wynik :-) Dzięki jkocurek ( http://www.piwo.org/forum/viewtopic.php?pid=63327 ), dla Ciebie plusik. W międzyczasie zmontowałem mieszadło magnetyczne, które jak na razie jest jeszcze w fazie rozwoju i dopracowań, ale efekty już widać. Dzisiaj zadam drożdże do żytniego pobudzone właśnie za pomocą mieszadła. Liczę na szybki start i koniec fermentacji ;-) Warka 14 - Żytnie Warzone 19.09.2010 Skład: - Żytni 2.2 kg - Pilzneński 1.0 kg - Monachijski 0.8 kg - Karmelowy jasny 0.2 kg - Melanoidowy 0,3 kg - chmiel Lubelski 25 g (granulat) - 3068 Weihenstephan Weizen Zacieranie: 15L wody - 44°C 15' - 62°C 30' - 72°C 20' - 79°C koniec Wsładzanie: kosmiczne, metodą wszelaką. (do 28L) Chmielenie: 5' - Lubelski 25g 60' - chłodzenie Wyszło 23L koło 12blg (chyba) Drożdże zadam dopiero dzisiaj, bo osad nie opadł od razu. Po nocy sklarowało się do połowy i powolutku opada dalej. Zobaczymy jak to będzie wyglądać wieczorem. Pytanko mam takie: Żytnie ma konsystencje troszkę jak kisiel i nie jestem pewny czy odczyt z areometru jest poprawny. Skoro ciecz jest gęstrza to zdaje się że wyporność też będzie wieksza, czy nie? ;-p Fermentacja skończona na 4blg. Edytowane 11 Października 2010 przez IndY Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IndY Opublikowano 11 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Października 2010 (edytowane) Warka 15 - Pszeniczne II wg CP Warzone 10.10.2010 Skład: - Pszeniczny 2.2 kg - Pilzneński 1.5 kg - Karmelowy jasny 0.2 kg - Melanoidowy 0,1 kg - chmiel Hallertauer Mittelfrüh 15 g (granulat) - 3068 Weihenstephan Weizen Zacieranie: 15L wody - 44°C 20' - 62°C 30' - 72°C 10' - 79°C koniec Chmielenie: 10' - Hallertauer Mittelfrüh 15 g 70' - chłodzenie Wszło 20L - 12blg Drożdże (starter litrowy) zadane w 21°C, po 6h piękna pianka na powierzchni. Piwko zostawiłem na burzliwej 13 dni po czym poszło do butelek z 200gr glukozy. FG= 3.0blg Żytnie już nagazowane, na razie zdecywoanie niesmaczne. Nie wiem czy się poprawi na tyle żeby było pijalne... Zobaczymy Edytowane 24 Października 2010 przez IndY Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IndY Opublikowano 29 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Października 2010 (edytowane) Warka 16 - Koelsch Warzone 29.10.2010 Skład: - Pilzneński 3,20 kg - Pszeniczny 0,80 kg - Crystal 120 0,10 kg - chmiel Marynka 5g - chmiel Lubelski 40g - 2565 Kölsch Zacieranie: 15l wody - 53°C 10' - 63°C 50' - 73°C 10' - podgrzanie do 78°C filtracja. Chmielenie: 0' ? Lubelski 40g 50' ? Marynka 5g 60' ? Chłodzenie. Drożdże zadane w temperaturze 19°C Wyszło 20L z 11,5 blg. Fermentuje w 15°C (tydzień) Lageruje w 2°C (dwa tygodnie) Odfermentowało do 3,5 blg Zlane do butelek ze 100g glukozy Edytowane 19 Listopada 2010 przez IndY Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IndY Opublikowano 2 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2010 Sprawdzone Żytnie oraz Hefeweizen. W obu piwach zbyt mocno wyczuwalny smak (oraz aromat) ~chlebowy, czyli jak domniemam melanoidy. Zdecydowanie nie odpowiada mi taki smaczek. Chyba odpuszczę sobie na przyszłość słód melanoidowy. Dużo mniej go czuć w pszeniczniaku, ale jednak jest wyczuwalny. Co do pszenicy to wiem, że nie wymaga długiego leżakowania i szybciutko powinno być smaczne, ale jak to się ma do żytniego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 2 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2010 W obu piwach zbyt mocno wyczuwalny smak (oraz aromat) ~chlebowy, czyli jak domniemam melanoidy. Zdecydowanie nie odpowiada mi taki smaczek. aromat chlebowy to wyznacznik najlepszych pszeniczek! Żyły sobie wypruwam, żeby taki uzyskać! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IndY Opublikowano 2 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2010 Wiesz... Wszystko z umiarem Smakowałem już pszenice oraz żytnie piwa. Takiego smaku nie miały :rolleyes: Chętnie bym się podzielił i usłyszał inne opinie. Ciężko mi dokładnie określić jak to smakuje, wydaje mi się że właśnie do chlebowych smaków najbardziej i to bardzo intensywnych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bimbelt Opublikowano 2 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2010 Na moje oko, to za dużo chleba w zasypie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IndY Opublikowano 11 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2010 (edytowane) Warka 17 - Milk Stout Warzone 11.11.2010 Skład: - Pilzneński 2.3 kg - Wiedeński 1.0 kg - Pszeniczny 0.5 kg - Caraaroma 0.15 kg - Crystal 120 0.15 kg - Czekoladowy 1100 0,25 kg - Jęczmień palony 0,25 kg - Płatki jęczmienne 0,5 kg - Laktoza 0,6 kg - chmiel Marynka 40 g (granulat) - chmiel Żatecki 30 g (granulat) - WLP 002 English Ale Zacieranie: 18L wody - 70°C 60' - 79°C koniec Chmielenie: 5' - Marynka 40 g 45' - Żatecki 30 g 50' - Laktoza 0,6 kg 60' - chłodzenie Wyszło 24L z 13blg + zapas na startery Po cichej jest 7blg więc idzie do butelek z 120g glukozy. Edytowane 27 Listopada 2010 przez IndY Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IndY Opublikowano 20 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2010 (edytowane) Warka 18 - English IPA 14,5 blg Warzone 20.11.2010 Skład: - Pale ale 5.0 kg - Pilzneński 0.5 kg - Pszeniczny 0.3 kg - Crystal 120 0.25 kg - Gips 10 g - chmiel Challenger 50 g (7,0% granulat) - chmiel Fuggles 50 g (5,8% granulat) - WLP 002 English Ale Zacieranie: 18L wody 70°C + gips - 67°C 60' - 79°C koniec Chmielenie: 10' - chmiel Challenger 50 g 60' - chmiel Fuggles 25 g 70' - chmiel Fuggles 25 g 70' - chłodzenie No i mam 21L - 14,5blg Planuje jeszcze dodać coś na cichą. Może jakieś propozycje? Mam: East Kent - 10g Spalt select - 30g Fuggles - 50g Może by dać po 10g każdego? Cicha trwała 10 dni z dodatkiem 20g Fuggles i 10g East Kent. Poszło do butelek z 90g glukozy (20L) Edytowane 5 Grudnia 2010 przez IndY Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 20 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2010 Warka 18 - English IPA 14,5 blg Wyszła ci dość niska wydajność efektywna ok. 67%, spróbuj przedłużyć przerwę jednotemperaturową do min. 90 minut, literatura zaleca nawet 120 min. Przy 80% wyszło by 4 litry piwa więcej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IndY Opublikowano 20 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2010 (edytowane) No właśnie z tą wydajnością wyszło nie najlepiej Co prawda jest jeszcze ze 2 litry, które odlałem na startery, ale i tak mogłoby być lepiej... Stawiałem na wysładzanie, ale może faktycznie wydłużę zacieranie. Dzięki za info. Co do moich dylematów zimnego chmielenia - ciągle czekam na propozycję Edytowane 20 Listopada 2010 przez IndY Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się