asasyn Opublikowano 29 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2018 50 minut temu, Mibor napisał: To zależy po co robisz "cichą". Dla pobrania gestwy i nie chcemy aby piwo stało z całym osadem. Pindin piwo klasyczne, a dokładnie https://www.wiki.piwo.org/Full_Aroma_Hops_,_Carlberg_(wersja_na_20l tylko na us05. Chmielenia na zimno jeszcze nie robię bo nie mam ani kosza ani hopstopera. Ale będę to robił, bo już mam wszystkie potrzebne materiały. To jeszcze potrzymać max do 4 tygodnie, w lodówce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 30 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2018 20 godzin temu, asasyn napisał: Dla pobrania gestwy i nie chcemy aby piwo stało z całym osadem. Pindin piwo klasyczne, a dokładnie https://www.wiki.piwo.org/Full_Aroma_Hops_,_Carlberg_(wersja_na_20l tylko na us05. Chmielenia na zimno jeszcze nie robię bo nie mam ani kosza ani hopstopera. Ale będę to robił, bo już mam wszystkie potrzebne materiały. To jeszcze potrzymać max do 4 tygodnie, w lodówce. To spokojnie w lodówce trzymaj, ładnie się sklaruje. Za to dłużej będzie refermentować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asasyn Opublikowano 30 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2018 Jak to jest z temperaturą fermentacji w lodówce. Powiedzmy drożdże us05, s04 (suchary obecnie) i ekstrakt tak około 15 blg Chodzi mi głównie o przebieg temperatury, staram się zaczynać od 15 stopni C później 16,17 pod koniec drugiego tygodnia. Jak powinien wyglądać rozłożenie temperatury fermentacji na 2-3 tygodnie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fenris Opublikowano 2 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2018 zaczynać możesz w 15 ale 16,17 pod koniec 2 tygodnia nie ma kompletnie sensu. Przy dobrym natlenieniu 05 powinny i w tych 15 przefermentować 04 powinny iść nieco cieplej ale to na zasadzie 3-4 dzień podbijaj im do 19-20 bo one lubią zamulać to trzeba zauważyć jak fermentacją zwalnia. Pamiętaj też o bezwładności cieplnej tych 20l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asasyn Opublikowano 3 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2018 Dzięki za info. Już myślalem, że nikt mi nie odpowie. To będę podnosił temp. tak na 3 oraz 4 dzień. a nie pod koniec drugiego tygodnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się