malpitrzon Opublikowano 17 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2017 Cześć, co prawda jestem już po 7 warkach z zacieraniem ale... dla odmiany chcę teraz zrobić jedno piwo z ekstraktu, chodzi o to żeby było szybko i przyjemnie a jednocześnie jak najlepiej jakościowo - z racji, że do ekstraktów nie będę jakoś często wracał to nie zależy mi na najtańszych składnikach - chyba, że nie widać różnicy:) Wybór padł na hefeweizena, no i mam w związku z tym kilka pytań: 1) nie mogę znaleźć opinii o Weyermann Bavarian Hefeweizen. Słody chyba mają dobre więc obstawiam, że ekstrakt też powinien być dobry. Ktoś używał? Są jakieś lepsze? 2) co prawda mam kolbę i mieszadło magnetyczne ale... to ma być taka szybka i przyjemna warka więc planuję zadać Drożdże White Labs PurePitch WLP380 Hefeweizen Ale IV 35 ml bezpośrednio do fermentora. Dadzą radę prawda? No i czy w przypadku hefeweizena czuć dużą różnicę między sucharami i płynnymi? Co do chmielenia i fermentacji to będę sugerował się przepisami z Wiki z działu "receptury ze słodów". Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 17 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2017 2) Tak, płynne są znacznie lepsze niż suche. Mogę z szczerze polecić nasze polskie płynne drożdże FM41 'Gwoździe i banany', spokojnie możesz wlać fiolkę bezpośrednio do fermentora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 17 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2017 nie mogę znaleźć opinii o Weyermann Bavarian Hefeweizen. Słody chyba mają dobre więc obstawiam, że ekstrakt też powinien być dobry. Ktoś używał? Są jakieś lepsze? Tych nie testowałem. Miałem okazję warzyć z ekstraktu Bruntal i piwo wyszło bardzo dobre. Podejrzewam, że ekstrakt Weyermann jest nie gorszy (a może nawet lepszy). Zwróć tylko uwagę na stosunek "pszenicy" do "jęczmienia" w tym ekstrakcie. Jak robiłem z WESa to wyszło zbyt kwaskowate bo zawartość pszenicy stanowiła 80% (trzeba było więc skorygować zwykłym ekstraktem jęczmiennym). Bruntal był ok bo stosunek ten stanowił 60/40. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malpitrzon Opublikowano 17 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2017 nie mogę znaleźć opinii o Weyermann Bavarian Hefeweizen. Słody chyba mają dobre więc obstawiam, że ekstrakt też powinien być dobry. Ktoś używał? Są jakieś lepsze? Tych nie testowałem. Miałem okazję warzyć z ekstraktu Bruntal i piwo wyszło bardzo dobre. Podejrzewam, że ekstrakt Weyermann jest nie gorszy (a może nawet lepszy). Zwróć tylko uwagę na stosunek "pszenicy" do "jęczmienia" w tym ekstrakcie. Jak robiłem z WESa to wyszło zbyt kwaskowate bo zawartość pszenicy stanowiła 80% (trzeba było więc skorygować zwykłym ekstraktem jęczmiennym). Bruntal był ok bo stosunek ten stanowił 60/40. W specyfikacji ściągniętej ze strony producenta ani słowa o stosunku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilos55 Opublikowano 17 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2017 Podobno "gwoździe i banany" dają bardzo mało gwoździ. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malpitrzon Opublikowano 17 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2017 FM41 'Gwoździe i banany' nie ma ich w Browamatorze a tylko u nich widzę Weyermanna więc dam White Labs. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 18 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2017 Podobno "gwoździe i banany" dają bardzo mało gwoździ.Podobno... Używałem dwa razy i w zależności jak poprowadzisz fermentację to dostaniesz piwo z balansem w stronę goździków lub bananów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 18 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2017 Kiedy jakie dostanę? Rozumiem że w niższych dostanę goździki, a w wyższej banany. Podasz jakieś konkretne temperatury? Bo właśnie mam piwo na nich fermentujące. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się