Jump to content

Ekstrakt słodowy niechmielony - Hefeweizen


Recommended Posts

Cześć,

 

co prawda jestem już po 7 warkach z zacieraniem ale... dla odmiany chcę teraz zrobić jedno piwo z ekstraktu, chodzi o to żeby było szybko i przyjemnie a jednocześnie jak najlepiej jakościowo - z racji, że do ekstraktów nie będę jakoś często wracał to nie zależy mi na najtańszych składnikach - chyba, że nie widać różnicy:)

 

Wybór padł na hefeweizena, no i mam w związku z tym kilka pytań:

 

1) nie mogę znaleźć opinii o Weyermann Bavarian Hefeweizen. Słody chyba mają dobre więc obstawiam, że ekstrakt też powinien być dobry. Ktoś używał? Są jakieś lepsze?

 

2) co prawda mam kolbę i mieszadło magnetyczne ale... to ma być taka szybka i przyjemna warka więc planuję zadać Drożdże White Labs PurePitch WLP380 Hefeweizen Ale IV 35 ml bezpośrednio do fermentora. Dadzą radę prawda? No i czy w przypadku hefeweizena czuć dużą różnicę między sucharami i płynnymi?

 

Co do chmielenia i fermentacji to będę sugerował się przepisami z Wiki z działu "receptury ze słodów".

 

Pozdrawiam!

Link to comment
Share on other sites

2) Tak, płynne są znacznie lepsze niż suche. Mogę z szczerze polecić nasze polskie płynne drożdże FM41 'Gwoździe i banany', spokojnie możesz wlać fiolkę bezpośrednio do fermentora.

Link to comment
Share on other sites

 

 

nie mogę znaleźć opinii o Weyermann Bavarian Hefeweizen. Słody chyba mają dobre więc obstawiam, że ekstrakt też powinien być dobry. Ktoś używał? Są jakieś lepsze?

 

Tych nie testowałem. Miałem okazję warzyć z ekstraktu Bruntal i piwo wyszło bardzo dobre. Podejrzewam, że ekstrakt Weyermann jest nie gorszy (a może nawet lepszy). Zwróć tylko uwagę na stosunek "pszenicy" do "jęczmienia" w tym ekstrakcie. Jak robiłem z WESa to wyszło zbyt kwaskowate bo zawartość pszenicy stanowiła 80% (trzeba było więc skorygować zwykłym ekstraktem jęczmiennym). Bruntal był ok bo stosunek ten stanowił 60/40.

Link to comment
Share on other sites

 

nie mogę znaleźć opinii o Weyermann Bavarian Hefeweizen. Słody chyba mają dobre więc obstawiam, że ekstrakt też powinien być dobry. Ktoś używał? Są jakieś lepsze?

 

Tych nie testowałem. Miałem okazję warzyć z ekstraktu Bruntal i piwo wyszło bardzo dobre. Podejrzewam, że ekstrakt Weyermann jest nie gorszy (a może nawet lepszy). Zwróć tylko uwagę na stosunek "pszenicy" do "jęczmienia" w tym ekstrakcie. Jak robiłem z WESa to wyszło zbyt kwaskowate bo zawartość pszenicy stanowiła 80% (trzeba było więc skorygować zwykłym ekstraktem jęczmiennym). Bruntal był ok bo stosunek ten stanowił 60/40.

 

 

W specyfikacji ściągniętej ze strony producenta ani słowa o stosunku.

Link to comment
Share on other sites

Podobno "gwoździe i banany" dają bardzo mało gwoździ.

Podobno... Używałem dwa razy i w zależności jak poprowadzisz fermentację to dostaniesz piwo z balansem w stronę goździków lub bananów.
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.