knurek Opublikowano 14 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Września 2017 Na gęstwie od grodzisza planuje jakiegoś altaWysłane z mojego LG-D405 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 14 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2017 Na gęstwie od grodzisza planuje jakiegoś altaWysłane z mojego LG-D405 przy użyciu Tapatalka Mi tam piwa z dużą ilością monachijskiego mydlem zalatuja ale życzę powodzenia Wysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
knurek Opublikowano 15 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2017 Muszę popróbować, wcześniej piłem to co w sklepie było a teraz odkrywam różne styleWysłane z mojego LG-D405 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
knurek Opublikowano 15 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2017 dobre mydło nie jest złe... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
knurek Opublikowano 15 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2017 a kolega Belglolver to Zagłębie czy Górnik Wałbrzych??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
knurek Opublikowano 16 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Września 2017 (edytowane) # 9 ESB Mam trochę czasu, słodów i drożdze więc lecimy z ESB. Według brewtarget powinno być 22 l blg początkowe 13,6, ibu 41,5, EBC 9,3 Zasyp ze Strzegomia 5 kg pale ale 0,38 kg karmel 30 0,31 kg karmel 150 0,3 kg monachijski II Słody wsypane do 18 l wody o temp 55 st., grzane do 67 i zacierane 90 minut, następnie podgrzane do 72 st. i trzymane 10 minut, potem wygrzew. Drożdże no name z zestawu Gozdawy do mojego pierwszego brewkita golden ale. Chmiele marynka 40 gr na 60 minut i fuggle po 25 gr na 30 i na 5 minut.Piwo już odstawione i zaczyna bulkać. Bardzo ładny kolorek wyszedł, wpadający w red przynajmniej w garze tak wyglądał. Blg nieco powyżej 14 więc dolałem z litr cieńkusza. 22 litry. Edytowane 16 Września 2017 przez knurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
knurek Opublikowano 17 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Września 2017 Zlałem na cichą dunkelweizena po 9 dniach. Gęstwa zebrana na weizenbocka. Drożdże strasznie szalały w tym piwie. Zeszły do około 3.3 blg. Była to gęstwa z pszeniczniaka fermentum mobile. Ze 3 razy wyłaziły na spacer. Teraz pójda do weizenbocka na spacerek...ale najpierw posiedza kilka dni w lodówce. Wysłane z mojego LG-D405 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
knurek Opublikowano 17 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Września 2017 Tymczasem odkapslowałem pierwszą butlę weizena 2. Jeszcze nie nagazowany do końca ale już spoko. Dużo banana w smaku i aromacie. Trochę ciałka i słodyczy też się znajdzie. Wysłane z mojego LG-D405 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 18 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2017 22 godziny temu, knurek napisał: Zlałem na cichą dunkelweizena po 9 dniach. Gęstwa zebrana na weizenbocka. Drożdże strasznie szalały w tym piwie. Zeszły do około 3.3 blg. Była to gęstwa z pszeniczniaka fermentum mobile. Ze 3 razy wyłaziły na spacer. Teraz pójda do weizenbocka na spacerek...ale najpierw posiedza kilka dni w lodówce. Wysłane z mojego LG-D405 przy użyciu Tapatalka Gdy moj weizenbock fermentował, to o mało fermentora nie rozsadził, rurka się zatkała a fermentor wyglądał jak balon im wyższe blg tym piana większa, więc uważaj knurek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
knurek Opublikowano 18 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Września 2017 Będę uważał, jak wyjdzie mi ze 20 l piwa to może nie wyjdzie. No dunkela było 25.Wysłane z mojego LG-D405 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 18 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2017 Ja miałem 19 litrów a i tak poszły na spacer knurek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
knurek Opublikowano 18 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Września 2017 Jutro od rana chyba będę warzył pszenicznego koziołka, tymczasem zlałem witbiera do butelek. Wyszło 22 flaszki plus jeszcze z litr w peta z dna fermentora. Pachnie świetnie, mocno czuć cascade dany na cichą. Nagazowałem do 3 vol.Wysłane z mojego LG-D405 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
knurek Opublikowano 19 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2017 (edytowane) #10 Weizenbock (nierasowy) Zacząłem po 13 z przygodami...rano poważyłem słody i namoczyłem, okazało się że brakuje mi słodu pszenicznego, więc robię wersję z duuuuuużym dodatkiem płatków pszennych błyskawicznych. (część miałem a część dokupiłem). Reszta zasypu to słody ze Strzegomia wiedeński, monachijski II, pils, karmelowy 150 i 300 oraz czekoladowy. 8,5 kg zasypu łał!!! Nie mieszczę się w mój gar 30 l wiec posiłkuję się dodatkowym garem 7 l. Jakoś temperatura za wysoka była od zakładanych 46-44 st na początku więc część odebrałem do rzeczonego gara. Teraz się zaciera...ale dłużej niż miało być w temp 44. Pominę następną przerwę w 51 st. i podgrzeje od razu do 63 st i odbieram dekokt. Dekokt 15 minut trzymany w temp 71 st. a potem gotowany 25 minut. Główny gar w czasie dekoktu 63 st. tak koło godziny, po połączeniu z dekoktem całość trzymana 30 minut w temp 73 st. Zaraz przenoszę do wysładzania. Aha... przepis zaczerpnięty od kolegi Dagome(cóż za historyczny nick...) Edytowane 19 Września 2017 przez knurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
knurek Opublikowano 20 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Września 2017 (edytowane) gdzie jest młóto??? od rana chodzę po domu i szukam. Wczoraj wpadł do mnie sąsiad na piwo podczas warzenia weizenbocka, właściwie to już gotowałem brzeczkę i chmieliłem (hallertau, marynka , lubelski). Wypiliśmy po kilka sztuk dry stouta i pszenicznego i dziś chodzę i szukam młóta...sraczwężyk wyjęty więc na pewno nie zalałem młóta brzeczką!!! Gęstwę zadałem bo miałem już przygotowaną zawczasu. Nawet już bulka intensywnie. Blg nie mierzyłem bo mi się ballingomierz stłukł, więc tylko do objętości wyliczonej z brewtargeta wysładzałem-22 l. Klips regulujący przepływ brzeczki podczas wysładzania mi pękł więc użyłem trytek, wesoło było...tylko GDZIE JEST TO MŁÓTO!!! p.s Sąsiad powiedział że moja pszenica jest lepsza niż Pana Piwońskiego z radomskiej Pivovarii. Edytowane 20 Września 2017 przez knurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
knurek Opublikowano 20 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Września 2017 Znalazłem w koszu przed domem ale nie pamiętam...Wysłane z mojego LG-D405 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
knurek Opublikowano 21 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Września 2017 Zlałem na cichą grodziskie. Gęstwa zebrana, miał być na niej alt ale sam nie wiem co będzie. Wysłane z mojego LG-D405 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
knurek Opublikowano 21 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Września 2017 Próbowałem witbiera z peta i już nagazowany w stopniu pijalnym. Spoko loko w smaku i aromacie.Wysłane z mojego LG-D405 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
knurek Opublikowano 24 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Września 2017 Witbier naprawdę dobry, fajne orzeźwiające piwko. Czuć kolendrę, trochę mniej pomarańczę ale na cichej dodałem Cascade na 4 dni i fajnie aromat uzupełnia-dopełnia smak. Bardzo mi pasuje ten typ piwa, wcześniej może z raz, dwa go piłem i to może nieświadomie że to Wit, będę częściej robił. Gdzieś na forum widziałem dyskusję o dodaniu otrębów do pszeniczniaków, ja dodałem 150 gr i filtracja przebiegała bardzo dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
knurek Opublikowano 24 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Września 2017 Zabutelkowałem dunkelweizena, jakieś 24 l nagazowałem do poziomu 3.8 vol 280 gr cukru. Znaczy się ma się nagazować do takiego poziomu Wysłane z mojego LG-D405 przy użyciu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
knurek Opublikowano 24 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Września 2017 Z dzisiejszego butelkowania...Flip, Flap i King KongWysłane z mojego LG-D405 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
knurek Opublikowano 26 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2017 Zlałem na cichą ESB, problem z drożdżami się pojawił bo blg zeszło tylko do około 6. Ze 3 dni reanimowałem piwko, bujałem ocieplałem atmosferę itp. Test fft też na 6 blg się zatrzymał. Drożdże no name z Gozdawy. Wysłane z mojego LG-D405 przy użyciu Tapatalka Dobry Witek nie jest zły. Wysłane z mojego LG-D405 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
knurek Opublikowano 26 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2017 (edytowane) #11 AIPA Dziś warzę swoją pierwszą AIPĘ zasyp ze Strzegomia; pale ale 5.6 kg pils 0.8 kg monachijski I 0.46 kg i karmelowy 300 0,2 kg. Brewtarget policzył 16 blg (22 litry) IBU 59.3 SRM 9.7 Chmiele citra 40 gr na 60 min. Amarillo 15 gr na 15 min. i cascade na 0 min 20 gr. Na cichą też będę chmielił oczywiście. Drożdże safale s- 05. Właśnie zacieram w 67 st., 66 min. następnie 10 min. 76 st. Wysładzanie bez problemów. Chmieli się właśnie. zadaję drożdże i dodatkowo nieco gęstwy z grodziskiego. 16 blg. Wysłane z mojego LG-D405 przy użyciu Tapatalka Edytowane 26 Września 2017 przez knurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
knurek Opublikowano 28 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Września 2017 Rano do zimnego piwa ESB dodałem żelatyny rozpuszczonej w celu kierowania. Piwo w chłodzie cały czas. Wysłane z mojego LG-D405 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
knurek Opublikowano 1 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Października 2017 Rano zabutelkowałem ESB. 41 butelek. Nagazowanie ma być 1.7, 60 gram cukru dodałem.Wysłane z mojego LG-D405 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
knurek Opublikowano 2 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Października 2017 Zlałem na cichą Weizenbooka. Do 5 blg zeszło. Za kilka dni będę butelkował. Wysłane z mojego LG-D405 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się