Sabo Opublikowano 13 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2010 Witajcie, gdy zacieram robię to tak: Zacieranie robię w 12 l wody, i wysładzam dodatkowymi 12 l wody. Wychodzi w miarę 20 l brzeczki do fermentacji, ale gdy zlewam na cichą zostało mi teraz 16 l piwa bez osadu, tak powinno zostać? Czy podczas zacierania dodawać więcej wody? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 13 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2010 Witajcie, gdy zacieram robię to tak:Zacieranie robię w 12 l wody, i wysładzam dodatkowymi 12 l wody. Wychodzi w miarę 20 l brzeczki do fermentacji, ale gdy zlewam na cichą zostało mi teraz 16 l piwa bez osadu, tak powinno zostać? Czy podczas zacierania dodawać więcej wody? Ilość wody do uwarzenia 20 L to z grubsza: - zacieranie: 3 x waga słodów - wysładzanie: 22L - ilość wody do zacierania + ilość kg słodu Czyli dla warki 5 kg słodu: 15 + 22 - 15 + 5 = 27L Coś za duże masz te straty na przelewaniu, u mnie to niecały litr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bimbelt Opublikowano 14 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2010 Nie ma zasady. Zalezy jaka metoda zacierania i czy chcemy sie trzymac zalozonego BLG. Ja ostatnio robilem Schwarzbier i zuzylem ponad 30L wody. Ostatecznie otrzymalem ok. 25L piwa. Wysladzalem tak dlugo, az brzeczka osiagnela zalozone BLG. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 14 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2010 Chyba źle policzyłeś; do zrobienia warki 23L porzeba ok. 35L wody (w moim browarze). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 14 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2010 Nie ma zasady. Zalezy jaka metoda zacierania i czy chcemy sie trzymac zalozonego BLG. Ja ostatnio robilem Schwarzbier i zuzylem ponad 30L wody. Ostatecznie otrzymalem ok. 25L piwa. Wysladzalem tak dlugo, az brzeczka osiagnela zalozone BLG. Ze 3 litry to w gotowaniu odparowały, a gdzie woda w młócie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bimbelt Opublikowano 14 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2010 Napisałem "ponad", bo nie pamietam dokladnie. 3L w mlocie i pewnie z 3L odparowaly, moze z litr strat przy przelewaniu. Czyli musialem zuzyc jakies 31-32L Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bimbelt Opublikowano 16 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2010 W niedziele warzylem Pilsa. Poszlo 33L wody. Uzyskalem 23L brzeczki nastawnej. Czyli 10L "w komin" poszlo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się