robson6oo Opublikowano 21 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2017 Witam Czy ktoś z was ma doświadczenia z piwem zawierającym chrzan bądź czosnek? Jeśli tak, to czy ze względu na właściwości baketriobójcze nie zaburzają one fermentacji piwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 21 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2017 A czy drożdże są bakteriami? Nawet jakby było coś na rzeczy, to zawsze można dać dodatki na cichą. Były takie piwa komercyjnie, więc się da. Z czosnkiem Kormoran, a z chrzanem Piwoteka. Mieliśmy też grodziskie z chrzanem na konkursie w Grodzisku, zarówno rok temu jak i 2 lata temu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robson6oo Opublikowano 21 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2017 (edytowane) Nie no, grzybkami. W każdym razie czytałem o zaburzaniu fermentacji, jednak nigdzie ten wątek nie został rozwinięty. Myślałem właśnie o fermentacji cichej, przypadki piw komercyjnych znam, tylko nie były one zapewne refermentowane. Edytowane 21 Sierpnia 2017 przez robson6oo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 21 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2017 No to mówię, że na konkursie były domowe grodziskie z chrzanem, które zapewne były refermentowane. Ja bym się raczej nie przejmował dopóki nie używasz jakichś kosmicznych ilości (o ile problem faktycznie występuje, bo nie czytałem o tym). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się